30 anys del primer Kortatu

http://1cvvm93syjfu2dxzeu2k70c08q4.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2011/11/Bar-puerto-hurraco-sisters-460x307.jpg

Aquest octubre fa 30 anys del part d’una d’aquelles meravelles sublims que va rebentar les costures de la pell de brau, tot obrint les ments d’uns generació de nanos fastiguejats, però expectants.

Ara, passats els anys, encara em salta cap, cor, instint i cames, cada cop que el Sarri Sarri torna a sonar.

Disc etern. Música que ha esdevingut clàssica i farcida d’instants de vida perenne que se’m fan tangibles davant dels ulls.

Desconec, la memòria em falla, qui em va passar la cinta de casset que vaig copiar de seguit amb la flamant doble platina de l’habitació de cals pares.

Teníem 15 anys i molta ràbia per canalitzar. I allà, aquells quatre mugaris tocats de l’ala posaven veu i música a la pura insacietat vital d’un fill de pencaires metrallat per impactes publicitaris que maldaven per construir-te una vida de xai mesell.

Passats els anys, i amb la primera pela a la butxaca, vam comprar l’LP original.. I, ara, seguint el fil dels temps, escolto amb orelles adultes aquell treball en format digital.

Els temps canvien i conservo K7, LP i digitalitat. Car les cançons de Kortatu demanen pirateria, tacte de vinil i llibertat d’escoltar-los en qualsevol instant.

Les cançons del Kortatu de Kortatu em transporten a la nit del Puerto Hurraco – quin local! quines nits!-, en què, després d’un concert a Barcelona, la ment més ràpida que mai he conegut, la del menut Fermintxu, se’m mostrava com un humil col·lega de la propera i familiar nit barcelonina.

Els genis ho són, quan són humans. I en Fermin és, com molts dels joves rebels d’aquella generació perduda, un supervivent. Supervivent a força d’esforç. Supervivent per, emprant les paraules del Evaristo, formar part d’una:

aldea poblada por irreductibles galos (que) resiste ahora y siempre al invasor con una poción mágica que los hace invencibles: el cerebro

I, en aquell disc, que aquest mes, fa 30 anys, el cervell era una privilegiada font creativa pel Fermin i sus amigos, una font creativa i canalitzadora d’una ràbia infinita davant d’un món inhumà que cal capgirar amb ‘sol y buen tiempo’.

Ciutadans i la Internacional dels Blocs

Rambla_de_Prim,_seen_from_Hotel_Princess«Rambla de Prim, seen from Hotel Princess» por Sean MacEntee
Flickr: Barcelona Trip.
Disponible bajo la licencia CC BY 2.0 vía Wikimedia Commons.

“La veritat és un mirall partit que ningú no posseeix del tot. La meva veritat? No, la teva veritat? Tampoc. Ajuntem-les i tindrem tots dos una porció més gran de veritat”.
- Antonio Machado, citat per Arnaldo Otegi

Aquesta nota té la intenció de ser molt breu, com totes les informacions que pretenen ésser aclaridores. El seu objectiu és deixar de fer el tòtil i prendre el bou per les banyes a temps. Altra cosa és, si enxarxat en la lletra, se m’allargarà més del previst i aconseguiré la fita proposada.

El per què de tot plegat és veure constantment imatges, moltes d’elles falses, relacionant Ciutadans amb l’espanyolisme més ranci, vídeos que aclareixen sobre manera els fets parlamentaris per damunt de les paraules electorals, una colla de retrets i insults a la candidatura que, entre tots, estem posant de moda, i articles que, si bé la toquen un xic, fan per bona la tesi que assegura que són les essències i la fractura per origen i no el nivell social la base de tot plegat.

I, a Ciutadans, no se’l combat per aquesta via, ni tan sols indicant-ne l’origen i la intenció anticatalanista, fracturista o espanyolista. I per què?

Perquè aquests missatges reforcen el vot a Ciutadans només allà on l’origen de les persones importa – Pedralbes i Galvany-, però no en la gent de les ciutats invisibilitzades, que no invisibles, i que ja tenen prou feina en fer-se la vida com per a valorar el passat o el futur de les seves famílies més enllà de la intimitat més íntima i personal.

A les ciutats invisibilitzades, el vot a Ciutadans és un vot de protesta davant d’uns governants que només se’n recorden d’ells cada quatre anys, quan hi ha eleccions, però que els abandonen a mans d’uns precaris organismes públics – escoles, dispensaris, serveis socials, … -, cada cop menys finançats i, per tant, incapaços, tot i la bona fe dels seus sants treballadors vocacionals, de reenganxar-los a la societat que els expulsa i els invisibilitza.

Així, els missatges que relacionen Ciutadans amb l’espanyolitat més intransigent, el què aconsegueix és allò que, en la meva generació, aconseguien els que titllaven als independentistes, o els anarquistes, de terroristes. Si ells, que són el terror dels nostres barris, diuen això, és que aquests són dels nostres. Per tant, bandereta espanyola (en el jovent actual) a la motxilla i que no em parlin de catalanitat i un sol poble aquests lladres de casa bona que no saben ni on visc i, si venen, és per engarjolar-me o no deixar-me gaudir dels pocs moments plaents de la meva precària existència.

L’increment de Ciutadans a les passades eleccions té molt poc d’identitari en zones com Nou Barris o el Besós, on la ciutadania actual, si en cerquem l’origen, ja no és majoritàriament andalusa o extremenya, sinó magribina, asiàtica o llatina. Això si, barrejada amb els nostres pares, avis ja, que encara voten aquell PSC que els arranjava els barris com a resposta directa a les lluites veïnals que ara, precarització extrema de les noves migracions, ja no es produeixen amb tanta força.

El vot de Ciutadans, en zona roja -per posar-li un nom- indica manca d’integració de les noves pobreses, aquelles pobreses de les quals ens alerten institucions com Caritas i d’altres veïns compromesos en parar el cop del desmantellament i l’externalització – per posar-li el nom més modern – de l’Estat del Benestar.

Per aquestes persones, Junts pel Si segueix essent, com el PP, la candidatura d’un Govern que, amb l’excusa de la caixa buida, no para de posar la bota damunt dels caps d’aquells veïns que, amb millors serveis, podrien reenganxar-se al a societat que els expuulsa. Per ells, ambdues propostes, no són altra cosa que la paraula del senyor que, mans a les butxaques, s’apropa al barri només quan venen eleccions.

Per aquestes persones, Ciutadans és el partit net i polit, imatge pura de reformulació del sistema. Per ells, Ciutadans és la revolució, la única crossa possible per a millorar la seva quotidianitat. Eps! I no parlo de tots, perquè molts ja han abandonat el dret a vot com a via per a solucionar el precaritzat món en el què viuen. Però si d’un bon gruix dels mateixos que encara tenen la il·lusió d’una vida millor.

I sé que això fa mal, no només als Juntspelsiaires, sinó també als cupaires, catalunyasiqueespotaires - que portaven de president al jefe de les Associacions de Veïns i això diu molt poc a favor de la feina de la FAVB en aquests barris -  i, fins i tot, per aquest PSC que viu de les polítiques d’aquells governs que, hereus de les lluites veïnals de la transició, van desmobilitzar els carrers i, d’una o altra manera, van institucionalitzar la gestió dels espais a la internacional de los bloques, la mateixa internacional que va donar el govern de la ciutat a Barcelona en Comú.

En conclusió, si l’independentisme vol sumar tota aquesta gent al seu projecte cal un veritable pla de xoc que, des del primer dia, escolti el crit de desesperació que s’alça des d’aquests espais, no se’l criminalitzi i s’aboquin els recursos necessaris per a resoldre la deriva al precariat d’aquestes persones, Unes persones que, a la llarga, necessiten una reconstrucció dels serveis bàsics necessaris per a tornar a posar en marxa els ascensors socials. Aquells ascensors que van permetre que molts joves d’aquests barris arribéssim a la Universitat i ens féssim una vida un xic més còmode que la dels nostres pares migrants,

I no em parleu de dèficits fiscals i escanyament de les finances de la Generalitat perquè, en aquests barris, quan perilla el teu sostre, això queda molt lluny, tan lluny com aquest PP estimbat de l’Albiol i els prohoms de la por.

I no em parleu d’imputacions per posar urnes en uns barris on la presó és el dia a dia d’un àpat a taula i un sostre amb goteres i parets de paper de fumar.

Només així, Ciutadans serà una bombolla que es reubicarà allà on l’origen importa – Pedralbes i Galvany – i no allà on el què importa és viure – Nou Barris i el Besós -.

Ah! I tot això val també per a aquells vots escadussers que Ciutadans va rascant a la majoria de municipis de Catalunya, Taradell inclòs.

I, dit això, em poso els auriculars a les orelles i me’n vaig de paseo con mi madre.

Uno-de-los-nuestros

Apa!

Negres tempestes

Negres tempestes
fan de la nit, dia.
Els llamps espeteguen
tot il·luminant el tro
percutor.

L’aigua inunda carrers
i clavegueres. Les rates
suren. Un roc les alcança.
Un nen riu, tot xop i cara
brut.

I aquells ulls,
aquella mirada foteta
de qui no té res a perdre.

Tothom dorm a casa,
però jo visc la tempesta
arraulit en el sofà.

Vindra la calma
Vindra la calma
Vindra la calma

I en fer-se de dia,
el cel és clar.
El sol és senyor
i jo tinc son.

Un dilema del presoner. I mai millor dit

image

Divendres de setmana postelectoral. Ciudadanos fa la feina que cal, és a dir, fa propostes que van eixamplant el seu espai electoral, mentre la majoría absoluta independentista es baralla i atrinxera en llurs posicions aparentment irreconciliables.

Ens centrem?
Quin és l’objectiu?
La independència?

Si és així, ens deixem d’històries i apliquem la senzillesa, no?

Junts pel Si

Cooperar Trair

CUP

Cooperar Independència No independència
Trair No independència No independència

Dit això, entrem en l’ADN de les dues candidatures que han de cooperar per arribar a la independència:

1.- En l’ADN de la CUP, la Unitat Popular, hi nia el fet que ningú és imprescindible, però que tothom és necessari.

2 – En l’ADN de Junts pel Si, el Front Patriòtic, hi nia el fet que “els liders” són imprescindibles i que no tothom és necessari.

I ara, amb coneixement de causa, no ens deixem entebanar pels toreros que ens veuen com braus a torejar, aprenem de la transició (.pdf) i trobem les fòrmules que maridin les múltiples catalunyes o, quan ens n’adonem, el procés serà kafkià i damunt del capot ens apuntarà l’espasa per a l’estocada final.

Lampedusa

Escric de matinada i a 1000 quilòmetres de Barcelona. Escric amb l’escrutini fet i la sospita que aquests partit comença a jugar-se demà. Escric sota la sospita que, si no fos per la CUP, seriem a Lampedusa: tot canvia per restar igual.

Però avui, 28 de setembre, el més petit de tots és qui rep més trucades i qui té la feina més dificil i engrescadora de totes: fer de la independència de Catalunya un projecte de tothom i per tothom, C’s inclosos.

Dificil papereta, sobretot quan portin l’atrotinada furgoneta al costat del cotxe de luxe i demanin que es venguin el cotxe i es posin a empenyer per a un refundat Estat del Benestar.

Només qui no vulgui veure, pot negar la victòria independentista en unes eleccions que, la participació, ha fet radicalment democràtiques.

Només qui no vulgui veure, pot negar que la por no fa guanyar vots, ans al contrari en fa perdre davant projectes il·lusionants com el de Ciutadans.

Als que som de trencar coses, ens demanem què hagues passat si les esquerres anticapitalistes haguessin fet un pacte a la badalonina i els prohoms de Podemos s’hagueesin quedat a Vallecas, Saragossa, …

Què hagués succeit si la batalla del “cinturó roig” hagues estat entre Ciutadans, PSC i aquest conglomerat nascut de la Unitat Popular. No oblidem que, a la Barcelona de la Colau, la CUP ha guanyat a CSQEP.

Però deixem la política-ficció i centrem-nos em gestionar la victòria del “dret a decidir” i les opcions netament independentistes enfront dels partits del 78 i sons fills neo-constitucionalistes. Ahir es va trencar un nou fil de la corda que ho té “todo atado y bien atado”. Ara toca seguir tibant, amb un somriure i ballant.