Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Argentona: Protagonista … el càntir

Publicat el 7 d'agost de 2013 per rginer
Vaig ser a Argentona diumenge passat, dia 4 d’agost, Festa del Càntir. La majoria de la gent a qui els deia que anava a Argentona, tothom responia el mateix : Sí, ja conec la Festa. Molt bonica. Ho he vist a la tele. No, no he anat mai. No us la perdeu,  és la meva recomanació.

Una companya d’escola ( vam començar juntes al parvulari fa més de 60 anys …..) sempre ha estiuejat a Argentona, i jo feia molts anys que no hi anava. Les excursions al castell de Burriac sovintejaven al llarg de la meva adolescència i joventut, i quasi sempre arribavem o sortíem d’Argentona. 
Va ser tot un guster caminar per aquest poblet, carrers ombrejats pels arbres, cases d’estiueg, plaça gran, espaiosa vorejada per els plataners, i la Fira de terrissa i ceràmica al llarg dels carrers. A la Font de Sant Domingo benedicció de l’aigua, com és tradició. Ara ja és Sant Domènec, però encara hi ha gent que diu ‘Sant Domingu’, com ‘Antoniu’, ‘Manolu’, ‘Franciscu’. 

Em va entusiasmar la creativitat dels joves ceramistes vinguts d’arreu (Itàlia, Portugal, França, Andalusia, Aragó, Castella) i evidentment terrissaires i ceramistes de la nostra terra, des de Guardamar fins a Salses, passant per les Illes. I el càntir, o gerra, o pitxer, el protagonista de la festa. La meva amiga té els 63 càntirs a casa des de que van començar amb aquesta Festa. Cada any seleccionen un càntir representatiu, per orígen, cultura o ús diari. El Museu del Càntir d’Argentona és de visita obligada.

El càntir de l’any 2013, corresponent a la 63a Festa del Càntir d’Argentona, és un model que es troba en el context històric de l’època grega hel.lenística i es remunta al segle III a.C. És el càntir askos de doble broc de la Magna Grècia, procedent de Daunia (Apúlia) sud d’Itàlia. 

Comprant un ticket ( 15€ ) el pots bescanviar per un càntir. N’hi han molts, crec que s’ha fet una producció de 2.500, tots diferents i pots triar el que més t’agradi.

Recordem l’ús del càntir, gerra o pitxer ?

 

Parlem molt del canvi climàtic, de reduïr les emissions tòxiques amb efecte hivernacle i arraconem el càntir amb el que podem estalviar elevades quantitats d’energia elèctrica en neveres. Però, sadollar-se amb aigua fresca a l’estiu fa mil-lenis que està resolt amb el càntir !! A més forma part de la nostra història, de la Mediterrània. Fet d’argila cuita, permet conservar la porositat d’aquest material. I per aquesta porositat el càntir es comporta com a pell humana que deixa sortir la suor. Així de simple. És l’anomenada refrigeració evaporativa perque per cada gram d’aigua que s’evapora s’aconsegueixen retirar 500 calories de l’aigua del càntir, fet que la conserva fresca i saludable.
I encara hi ha més; el càntir fa una refrigeració assenyada deixant l’aigua no molt freda i per tant molt més saludable per no malmetre la gola.
Refredar l’aigua a la nevera vol dir consumir més energia eléctrica, i ens deixa l’aigua a una temperatura que per contrast respecte a la tempertura corporal pot provocar diversos perjudicis, com ara el mal de coll, etc.

Un càntir, un gerro o un pitxer, contra el canvi climàtic.

Informació trobada a la web de la Fundació Terra.

Fotografia: Càntirs. RG.
Arxiu: Ceramiche Artistiche Bottega Vignoli. Meravella creativa. RG.
          Escollir el càntir 2013. No tots són iguals. RG.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.