El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

Per què Europa necessita petits Estats?

Deixa un comentari

Un dels principals arguments contra les independències de les nacions sense Estat d’Europa és la pertinença o no a la Unió Europea.

Un cop passat el procés escocès, conclòs el passat 18 de setembre amb un referèndum que, pel sol fet de fer-se, ja fou un èxit, i en plena batalla jurista en el procés català, llenço una opinió que, possiblement, sigui errada, però que neix de l’experiència professional acumulada en els darrers 15 anys:

Europa s’ha verticalitzat en excés i necessita més horitzontalitat per a conèixer i atendre millor als seus ciutadans.

Per aquest motiu, necessita un Parlament més potent i una estructura d’Estats més petits i propers, per tant, a les persones.

El discurs d’Estats grans -en territori i població – que emprèn les elits dominants de l’Estat espanyol no s’aguanta per enlloc. Grans Estats decimonònincs són caus de corrupció amb estructures massa complexes com per atendre les necessitats bàsiques dels seus administrats.

La burocràcia inherent al sistema actual fa que els empleats públics passin més temps fent papers que no pas servint als ciutadans. I això resta capacitat d’adaptació als canvis que, en el món interconnectat actual, es produeixen.

Necessitem estructures petites i àgils, governs transparents i de proximitat, allunyats dels sentiments de pertinença territorial actuals i amb una clara visió europea i universal.

La Unió Europea només pot avançar si es trenquen les disciplines nacionals (estatals) i s’inventen nous instruments de proximitat, aquells que ha plantejat Escòcia i que Catalunya està demanant: Estats petits per a gestionar les polítiques públiques, i un parlament que actui com a veritable veu dels europeus en general.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.