VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

29 de gener de 2022
0 comentaris

Càmera i acció: ‘Pelham un, dos, tres’

Pel·lícula de l’any 1974 dirigida per Joseph Sargent i estrenada originalment amb el títol de The Taking of Pelham One Two Three. L’acció passa a Nova York, quan quatre homes armats segresten un vagó del metro i exigeixen un rescat d’un milió de dòlars per l’alliberament dels passatgers. Si no s’atenen les seves exigències, amenacen amb matar un passatger cada minut. El tinent Zachary Garber (paper que interpreta Walter Matthau) serà qui haurà de gestionar la papereta. Per salpebrar més l’argument, l’incident coincideix amb la visita d’una delegació del metro de Tòquio. El film tingué un remake el 2009 i serví d’inspiració a Quentin Tarantino per a alguns detalls del seu Reservoir Dogs.

“Pelham un, dos, tres” és la denominació tècnica del tren que inicia el seu recorregut a les 01:23 a l’estació Pelham Bay Park (esquerra) del servei 6 del suburbà novaiorquès (línies IRT Pelham i Lexington Avenue) i que és on es desenvolupa la part més dramàtica de la pel·lícula. Els quatre malfactors pugen en quatre estacions diferents del recorregut: 59th Street (dreta, quan s’inaugurà), 51th Street, Grand Central i 28th Street. Com a anècdota, cal dir que la MTA, la companyia del metro de Nova York, decidí durant alguns anys cancel·lar el servei de Pelham de la una i vint-i-tres, temerosos que molts viatgers decidissin evitar-lo en considerar que podia portar alguna malastrugança. Posteriorment el servei es va reestablir, però els maquinistes eviten encara que l’inici coincideixi amb aquesta hora. Tot plegat, una mostra més d’irracionalitat, a afegir-ne a d’altres, com l’absència de la fila número 13 de molts vols comercials, per exemple.

El propi metro de Nova York serví d’escenari per a algunes de les escenes de la pel·lícula. Concretament, l’antiga estació de Court Street (línia IND de Fulton St.). Aquesta estació, situada a Brooklin, va deixar de prestar servei el 1946, però se li va donar una segona vida, ja que és el Museu del Trànsit (New York Transit Museum, esquerra), obert el 4 de juliol de 1976 com a part de les celebracions del bicentenari dels Estats Units. Des d’aquell dia, els visitants, previ accés mitjançant una fitxa, poden contemplar combois antics, maquetes, records, plànols… se suposa que en un ambient més plàcid i relaxat que el que pateixen, en la ficció, els viatgers de The Taking of Pelham One Two Three.

[Informacions extretes de Wikipedia; imatges: fotogramas.es, Wikipedia] 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!