VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

23 d'abril de 2022
2 comentaris

Ni el rètol

La mala notícia de la setmana en matèria de transports (les incidències del tren a la línia de Mataró no compten, per habituals) ens ve de Cambrils, la bonica vila marinera i gastronòmica del Baix Camp. La piqueta ha enderrocat, sense massa miraments, la històrica estació de ferrocarril. Una vegada es va deixar sense servei el tram entre Salou i Vandellòs, amb l’obertura d’un sector del Corredor Mediterrani, les autoritats locals (específicament les de Salou i Cambrils) han mostrat uns no dissimulats interès i rapidesa, que ja voldríem en altres esferes administratives, per fer-ne desaparèixer el màxim de vestigis possibles, no fos cas. Vies, catenàries, estacions i instal·lacions diverses són les víctimes propiciatòries d’aquesta fal·lera.

L’estació de Cambrils era del 1865, i només per aquesta dada ja hauria d’haver comptat amb algun tipus de protecció patrimonial i, per tant, ser preservada de la demolició, però de la mateixa manera que va ser clausurada en el seu moment (substituint-la per una altra ben allunyada del nucli urbà), ara se l’ha condemnat a mort. La decisió l’ha pres l’equip municipal de govern, encapçalat pel partit de l’alcalde Klein, que es va presentar a les eleccions prometent salvar l’estació, i mira. L’altre partit co-responsable (juntament amb Ciudadanos) és el PSC, que ha proclamat als quatre vents “fora estació, fora vies”, com celebrant-ho, i afegint, de manera ben cínica, “generem una nova mobilitat”. Ja es veu la “nova mobilitat”: privar els cambrilencs del ferrocarril que els connectaria en pocs minuts amb Tarragona i altres poblacions costaneres. No fa falta ser massa viu per endevinar interessos econòmics molt concrets per aprofitar els terrenys que quedaran lliures una vegada acabats els treballs d’enderroc i d’eliminació de vies.

Ni el rètol de ceràmica de l’estació, aquells rètols tan característics que encara trobem en molts indrets de la xarxa ferroviària, s’ha salvat de la crema. Un grup constituït a les xarxes (ConservemEstacióCambrils) ha batallat fins el darrer moment per impedir aquest nou atemptat al patrimoni històric, artístic o industrial del nostre país, sense èxit. És una llàstima. En contra del que explica la Bíblia, Goliat ha tornat a vèncer David.

[Imatges: Twitter, @ConservemEstacióCambrils]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!