JORDI SURINYACH

catalanisme i progrés

XXXIV TRAVESSADA DEL MONTSENY.

1
Tercer any que participo a la travessada del Montseny que organitza la colla tres quart de vuit, enguany amb la col·laboració de la secció de muntanya del Centre Atlètic Laietana. A dos quarts de cinc del matí,  pujo amb l’Aina a l’autobús on trobem els habituals, amb alguna excepció. Sortim d’Aiguafreda quan són exactament tres quarts de sis del mati. Es encara de nit i començem a caminar en direcció al Tagamanent, amb els frontals posats i esbufegant de valent perquè tant d’hora no hi ha gens de ganes d’exercici i el batut de xocolata que m’ he pres abans de marxar no sembla que m’ hagi anat massa bé. La pujada al Tagamanent ha estat un petit suplici que el fang i el camí relliscós ho ha empitjorat. Tot i amb això he seguit les senyals fins el Collet de Sant Martí on l’Aina m’ espera. Caminar pel Pla de la Calma m’ ha anat refent. Passem per les runes del cafè  i a un quart de deu arribem a Colformic on fem la primera aturada i esmorzem. Pugem seguidament cap el Matagalls direcció al Pla de la Barraca, on seguim el corriol que passa per sota del Turó Gros fins a fer el cim. Baixem cap a les Farreres (Sant Marçal) pel mig del bosc, tot trepitjant una extraordinària catifa de fulles pròpia del temps, fins arribar al segon avituallament, just a tocar la carretera que mena a Viladrau. Ja només ens queda el tram fins a Santa Fe (no ens dona temps ni tenim masses ganes de pujar a les Agudes). Finalment anem direcció a Riells per un còmode camí de baixada envoltat de castanyers, alzinars i amb els rials plens d’aigua, on arribem a les sis de la tarda. Fem el resopó tradicional al Restaurant de Riells. Enguany, com és de consuetud en la travessa, se’ns demana pels organitzadors fer un breu relat poètic sobre el coratge i s’ atorguen els premis de l’ edició passada. El primer premi li donen a un atlètic i hermòs participant.  Fins l’ any proper.    

DURAN I LLEIDA: “THE OTHER PATRIOT?”.

1
Em vaig equivocar i molt  amb les previsions que havia fet sobre el resultat de CiU a les eleccions generals i les dolentes perspectives polítiques de Duran i Lleida. El més important és que la fotografia electoral  expressa amb claredat la singularitat nacional d’Euskadi i Catalunya, i que el fet s’interpreta com una anomalia a l’Espanya nacional. El resultat de CiU a Catalunya ha estat titllat d’històric i ho es. Els electors han ratificat l’estratègia del catalanisme majoritari: Pacte Fiscal (eufemisme per no dir concert econòmic)  i  transició nacional cap el dret a decidir. Ho expressaven els  militants de CIU durant la nit electoral, amb crits a favor de la independència, fent evident que allò que abans era una anècdota, ara sembla haver esdevingut una costum. Caldrà veure com es gestionen aquests resultats en l’escenari espanyol. Les   primeres reaccions del PP, sembla que van en direcció contrària. De moment ni tan sols accepten avançar els diners del fons de competitivitat. Si es confirma amb actes de govern, aquesta reacció “pepera”, tard o d’hora Duran i Lleida haurà de triar entre  el seu desig d’assegurar la governabilitat de l’estat per a sortir de la crisi, sense cobrar per endavant com recomana el President Pujol i l’evidència que les bases del catalanisme majoritari que li donen suport ha iniciat un camí sense retorn que els allunya d’Espanya i els acosta a l’ estat propi.  El President Mas, amb un clar avís per a navegants, va afirmar en roda de premsa que el pacte fiscal era una necessitat de Catalunya i una oportunitat per Espanya. La darrera, segons va insinuar,  per evitar que l’allunyament esdevingui irreversible.  Mentrestant els del “pinyol” i la resta dels independentistes de la Federació nacionalista, cofois amb aquest  resultat, sembla que han optat  per esperar i mirar.  Duran com el bolero haurà de triar. 

Publicat dins de POLÍTICA | Deixa un comentari

RAJOY, “THE PATRIOT”.

0

Ja els tenim aquí per obra i gràcia de l’Espanya de sempre. Només dues nacions – quins electors han volgut resaltar la seva identitat -, resisteixen amb forca a l’avanç nacionalista espanyol en la seva versió més conservadora. El “patriotisme” del Sr. Rajoy, el pot posar en qüestio l’avanç dels partidaris del dret a decidir a Catalunya i Euskadi d’una banda, i les decisions dels mercats internacionals i dels dirigents europeus de l’altre, ben disposats aquets darrers, a deixar en entredit la voluntat dels espanyols realment nacionals, expressada a les urnes. Ens haurem de preocupar i molt  durant els propers mesos de l’agenda oculta del nou president del govern, tan pel que fa al desmantellament de l’ estat del benestar, com en  la contra reforma de l’ estat autonòmic que es molt possible que intenti endegar. L’envestida renacionalitzadora serà aquesta vegada molt  més forta que la viscuda amb l’ Aznar, encara que ara les formes puguin semblar un pel més “educades”. Hi haurà renacionalització de l´Espanya peninsular i per tant atac a les nacions catalana i basca, començant pels punts més febles dels seus respectius territoris: Les Illes, el País Valencià i Nafarroa, on s’intentarà reforçar encara més l’ hegemonia cultural i lingüística de l’ espanyol, continuant després per debilitar l’ autogovern de Catalunya i Euskadi, amb la limitació de les competències autonòmiques. Serà el moment de dir les coses pel seu nom, el que farà inevitable el confllcte democràtic  amb l’ estat, el que obligarà a determinades aliances  per a fer possible l’exercici del dret a decidir.

Publicat dins de POLÍTICA | Deixa un comentari

TOT PUJANT PER COFORN.

0
Pujem cap a Coforn, pel camí que hi ha al costat del rec del mateix nom. El color groguenc dels arbres s’ha anat perdent, per la caiguda de les fulles provocades per les darreres pluges. Sembla que ha nevat prou a partir d’aproximadament uns dos mil metres, doncs els cimals  ja no es veuen únicament emblanquinats sinó que el seu relleu ha estat modificat pel gruix del mantell nival. Hem sortit de Prats a tres quarts de deu del matí, amb la plana cerdana completament emboirada, però just a l’entrada de Ger, el sol ha fet acte de presència, escalfant-nos amb els seus raigs matinals. Arribats a Coforn hem agafat el sender que mena a Montmalús, però amb l’ intenció de desviar-nos al Collet d’ Espolla, cap a Grèixer i fer el camí de retorn per All. Un matí tardorenc apropiat per fer la reflexió electoral que fa quinze dies se’ns demana, només trencat pel petit ensurt de la caiguda de “l’Enrique”, per un moviment en fals del seu cavall, sense més conseqüències.   

DELIRIS DE NOU RIC.

1

La majoria dels municipis estan redactant pressupostos  retallant despeses supèrflues. Cal fer més, millor i amb menys diuen els regidors de govern i sembla que se?n fotin  coneixent  la tradició ?estalviadora? dels nostres electes. Els ciutadans no els hi vindrà de nou. Si féssim un llistat, ens adonaríem que no hi ha res de racional en que els municipis estiguin implicats en segons quins merders, que  res tenen a veure amb les competències municipals reals i que han generat dispendis de nous rics.  Ara caldrà reduir, el que no ha de voler dir suprimir, podent així deslliurar-se d?un miratge que ha tingut molt  predicament: Els municipis han  de fer-ho tot!. Televisions, butlletins,  fires sectorials sense tradició, organitzacions de cursets, centres religiosos o  infra estructures sense sentit. Ha arribat doncs l?hora  d? aprimar-se sense caure en l? anorèxia col·lectiva. Al Nord del Maresme, es diu que perilla  la continuïtat del canal públic de televisió local. Era una obvietat que passaria. Una cosa és una ràdio o televisió local on l?Ajuntament hi posa un local, subvenciona als qui fan aquest servei comunitari, aconseguint una programació de qualitat, i un altre ben diferent és el deliri de  competir amb  qui té un altíssim nivell de professionalització i per tant d’elevada despesa.

Publicat dins de PAÍS | Deixa un comentari

ELECCIONS GENERALS: “QUEM DEU VULT PERDERE DEMENTAT PRIUS”.

3

En Salvador Cardús ha dit amb certa raó en un article publicat aquesta setmana al Diari ARA: “que cansa que es posi en dubte l’amplitud de la voluntat independentista pels previsibles resultats electorals del 20-N. Que jo sàpiga, en aquestes eleccions es demana qui ha de governar Espanya els propers quatre anys en un context de crisi extrema. I els catalans hi poden respondre pensant en el curt o en el llarg termini. Els independentistes, que com més som de manera més diversa pensem i votem, bé podem considerar que són unes eleccions que no ens incumbeixen. O podem creure que és una bona ocasió per anunciar una clara voluntat d’emancipació a Espanya. O podem fer el càlcul que l’exigència d’un concert econòmic serà l’alçaprem que farà veure, definitivament, la necessitat d’anar per lliure. I, per què no, hi pot haver qui vulgui contribuir a una majoria absoluta del PP -en conec més d’un- amb la intenció que s’acceleri el procés. És a dir: no s’hi val a comptar independentistes on i quan no toca. Que s’atreveixin a fer-nos la pregunta directa, que llavors ens podran comptar ben comptats.”. El que diu Cardús és  ben cert, però millor no oblidar el que ens jugem el proper vint de Novembre. Si es torna a glaçar la Bàltica, per utilitzar la vella paràbola pujolista, l’ enfrontament democràtic amb l’estat serà  inevitable i caldrà optar pel replegament, l’ enroc i la  suma d’esforços per a resistir des de les pròpies institucions catalanes l’ ofensiva centralista, que aquesta vegada es veurà reforçada  per la pressió dels mercats internacionals demanant la racionalització de la despesa pública, que serà aprofitada des del govern de l’estat per a  intentar debilitar  i treure les migrades competències  aconseguides per les nacions perifèriques en els darrers trenta anys. Tot plegat farà que el pacte i l’acord entre els diferentes grups catalanistes (independentistes, sobiranistes i  fins i tot federalistes),  sigui del tot imprescindible per a resistir l’ensulsiada, anant molt en  compte amb allò que els diputats d’aquí facin a Madrid . “Quem deus vult perdere, dementat prius”. Es cert, els deus primer embogueixen als qui volen destruir.

Publicat dins de POLÍTICA | Deixa un comentari

AL MEU PAÍS LA PLUJA NO SAP PLOURE.

0
Al meu país la pluja no sap ploure:
o plou poc o plou massa;
si plou poc és la sequera,
si plou massa és la catàstrofe.
Qui portarà la pluja a escola?
Qui li dirà com s’ha de ploure?
Al meu país la pluja no sap ploure.
No anirem mai més a escola.
Fora de parlar amb els de la teua edat
res no vares aprendre a escola.
Ni el nom dels arbres del teu paisatge,
ni el nom de les flors que veies,
ni el nom dels ocells del teu món,
ni la teua pròpia llengua.
A escola et robaven la memòria,
feien mentida del present.
La vida es quedava a la porta
mentre entràvem cadàvers de pocs anys.
Oblit del llamp, oblit del tro,
de la pluja i del bon temps,
oblit de món del treball i de l’estudi.
“Por el Imperio hacia dios”
des del carrer Blanc de Xàtiva.
Qui em rescabalarà dels meus anys
de desinformació i desmemòria?
Al meu país la pluja no sap ploure:
o plou poc o plou massa;
si plou poc és la sequera,
si plou massa és la catàstrofe.
Qui portarà la pluja a escola?
Qui li dirà com s’ha de ploure?
Al meu país la pluja no sap ploure. “RAIMON”.

Publicat dins de PAÍS | Deixa un comentari

SOBRE ELS INDEPENDENTISTES QUE VOTEN NUL O S’ABSTENEN.

3

El proper vint de novembre, hi haurà independentistes que s’abstindran o que votaran nul, amb l’equivocada convicció que  es així com  es donarà un pas més cap el dret a decidir. Els que optin per aquesta opció, quina legitimat està fora de dubte, no han entés res del que ha succeït en el darrer cicle electoral, en que l’independentisme polític ha sofert una forta davallada, amb la mateixa proporció que l´independentisme cívic s’afirmava i ampliava  socialment. Per mandra d’analitzar el perquè de tot plegat, els que votin posant dins  l’ urna una estelada o quedant-se a casa, escenifiquen una fugida endavant que mostra sobre tot frustració i un  lament que més enllà és una renuncia a plantar cara, també des de dins les institucions de l’estat, a l’ espanyolisme carca i conservador que les enquestes donen com a guanyador i a l’altre, d’ aparent barnís progressista, que diuen en  sortirà clarament perdedor. L’ independentisme català, que no parteix de zero, ha de repensar tota l’ estratègia des de la seva pluralitat i ser més propositiu  que reactiu. Els que afirmen que a Madrid no cal anar-hi a fer res, fan un plantejament poc madur i  del tot erroni. La majoria de les lleis que ens afecten encara es decideixen allí i per tant ens correspon denunciar-les des d’ aquí, però també a Madrid. Es hora de tornar a exercir el dret de vot el proper 20 de novembre, però sobre tot  tenir clar com  actuar des de la democràcia constitucional espanyola  d’una manera més intel.ligent, de com s’ ha fet fins ara.

Publicat dins de POLÍTICA | Deixa un comentari

EN DURAN I ELS NOSTRES VOTS.

0

En Duran i Lleida, pot està vivint el començament del seu eclipsi polític i això pot explicar que se’l vegi tant amoïnat, emprenyat, despistat i desconcertat. Els del “pinyol” convergent, al proposar al seu cap de files de número dos a les llistes del Congrés per la federació nacionalista, ho feren amb l’oculta intenció de marcar paquet sobiranista i a l’hora aconseguir ser rebutjats per en Duran. Amb aquesta jugada, cap  responsabilitat se’ls hi podrà demanar si el dirigent d’Unió obté un mal resultat el proper vint de novembre,en el que sembla inevitable la majoria absoluta del PP. Per tant la representació a Madrid dels diputats de’n Duran, podrien no tenir un pes determinant. En Duran  i Lleida, polític intel·ligent de la vella escola, fa temps que s’equivoca definint-se com un catalanista unionista massa proper al PP. No se’n ha adonat o no ho ha volgut veure, que el trasantlàntic del catalanisme majoritari, estava virant lentament cap el sobiranisme i  el dret a  a decidir. Ha continuat pensat que tot plegat era cosa de quatre eixelebrats i a més, una “boutade” dels “fills” polítics d’en Pujol. S’ha quedat mirant, del tot enlluernat  cap el costat equivocat, amb el perill de convertir-se en una estàtua de sal. Abandonat a la seva sort per  la Convergència més sobiranista,  pot acabar debilitat, fent necessari un sustitut amb un perfil diferent. El perill rau, no només amb el que faci Duran el dia després, sinó també en que els conspiradors no hagin acabat per passar-se de frenada i el que surti a les portades dels diaris del dia vint-i-ú és que la federació nacionalista  ha quedat en tercer lloc a Catalunya, fet que posaria en dubte l’estratègia diabòlicament conspirativa que deixant masses flancs lliures, hauria erosionat tot el projecte, despertant el desconcert en l’electorat més clàsic, tradicional i prudent del catalanisme parlamentari.

Publicat dins de POLÍTICA | Deixa un comentari