Vila-rodona

10 de Juny, 2017

Havent deixat enrere L’Espluga de Francolí i les muralles de Montblanc en el trajecte cap a Barcelona, i tot just travessar la carretera de Valls, es comença a perfilar a mà esquerra, il·luminada per un sol de tarda, una silueta prima i allargassada semblant a un campanar.  I cap allà desviem la ruta, per tal de fer-hi exploració.

Ens trobem amb un poble més aviat desert.  Són les primeries de Gener, el fred i ambient ventós imperen i aquesta tarda de diumenge, amb la ressaca encara de les festes, no convida gaire a passejar-s’hi.  Malgrat això, enfilem cap al turó proper, on s’alça la torre de L’Homenatge de l’antic castell, i als peus del qual s’aplega el nucli de Vila-rodona. Hi destaca sobretot en primer terme el campanar de l’església de Sta. Maria, el que havíem anat veient de lluny en acostar-nos-hi.

Des d’aquesta magnífica atalaia, es domina una immensa panoràmica de la comarca de l’Alt Camp.

Publicat dins de Finestra oberta a Catalunya | Deixa un comentari

Exposició “Arnús-Solei, o els capricis de la llum” (19) – DESPERTAR –

5 de Juny, 2017

Tot just traspassar el barri de l’entrada, resulta fàcil anar experimentant tot un seguit de senzilles però agradables sensacions.  Els ocells ja fa estona ens han donat la benvinguda mentre ens disposem a caminar pel camí ample, que després de la gran esplanada és flanquejat per l’edifici d’acollida i per les restes d’una antiga escola.  Altes palmeres a mà dreta fan d’amagatall dels blocs de pisos que veuriem altrament, i escoltem indefectiblement el rebotar de les pilotes  de la casolana pista de bàsquet, que a qualsevol hora hi té alguna certa concurrència.

El camí s’estreny i s’enfila lleugerament cap a la torre senyorial de Ca l’Arnús que, tot i el seu lamentable estat actual, és capaç de reflectir encara un esplendor de temps passats. Girant el revol de 180 graus, passem el túnel de vegetació que protegeix l’estació meteorològica i arribem a la plaça superior de la glorieta, on el despertar primaveral dels plataners regala a tort i a dret espurnes d’una verdor brillant, enmig les seves ombres grises de formes i concavitats recargolades.

Som en plena primavera!

 

Publicat dins de Exposició - Arnús-Solei, o els capricis de la llum - | Deixa un comentari

FINESTRA FOTOGRÀFICA, 10 anys de bloc!

27 de Maig, 2017

Tal dia com avui, el 27 de Maig de 2007, la imatge d’unes barques de la platja de Badalona encapçalava el primer apunt d’aquest bloc.  Una petita finestra que es manté oberta ja 10 anys sota l’aixopluc de l’espai VilaWeb, amb l’única pretensió de divulgar fotografies i textos personals, sobre llocs o situacions diverses que en moments determinats han tingut la inquietud de saltar a l’escena d’aquest racó de la xarxa.

Com ha estat l’aventura?  Doncs tant senzilla com engrescadora:  Els noms propis d’ Olympus, Canon o Photoshop, s’han deixat combinar sovint amb d’altres com Word, Explorer, Pages i Safari, per donar a llum apunts que tant tractàven de la vida quotidiana com d’afers polítics, de paisatges o ciutats, tant d’emblemàtics monuments com de racons menys coneguts, i a més, de llibres, de jocs o exposicions, de retrats de gent senzilla, de poesia, de manifestos o d’anhels de llibertat.

El balanç d’aquests 10 anys és ple també de nous encontres, de descoberta de blocaires i de noves relacions amb aquest món, teòricament virtual, però a la pràctica, tant humà com qualsevol altre, o més encara fins i tot.  La Finestra Fotogràfica s’en orgulleix de poder humilment formar part d’aquest col·lectiu, i per descomptat us dona infinites gràcies a tots vosaltres, als lectors ocasionals o als seguidors més persistents, a col·laboradors, companys i amics.

Francesc.

 

 

Publicat dins de Retrats i autoretrats | 2 comentaris

Poblet

7 de Maig, 2017

Resulta gairebé impossible condensar en una sola imatge la magnificència del monestir cistercenc de Poblet, que juntament amb el no menys important de Santes Creus i el de Vallbona de les Monges, el qual destaca en aquest cas per la seva senzilla bellesa, configuren el conjunt dels tres l’anomenada “Ruta del Cister”.

Potser la seva esplendor seria només comparable a la d’un astre que, a l’hora blava d’aquella freda nit d’hivern, s’aixecava lentament per damunt de les seves pedres centenàries.

Publicat dins de Finestra oberta a Catalunya | Deixa un comentari

Badalona (56) – “Magna celebratio”

30 d’Abril, 2017

El temps fred i inestable d’aquest cap de setmana no ha impedit que l’antiga Baetulo es manifestés un any més, omplint els voltants del Museu municipal amb l’evocació i escenificació de l’esplendor de l’època romana.

Així, s’han mostrat els grans avenços que hi va haver en àmbits com l’enginyeria, els oficis artesans, la pesca, la conservació d’aliments, l’escriptura, la cosmètica o els tints.
No hi ha faltat tampoc demostracions de tàctiques militars, de jocs de taula o bé de camp, i competicions olímpiques (aquestes obligadament sota cobert), o fins i tot de tècniques per predir el futur.

I aprofitant la treva de la pluja i com a novetat d’enguany, una lluïda cursa de quadrigues pels carrers de la ciutat, en què potser els pobres cavalls, hauran trobat a faltar tocar de peus a un terra de veritat, en lloc d’asfalt.

Publicat dins de Finestra oberta a Catalunya | Deixa un comentari

Un Sant Jordi especial

23 d’Abril, 2017

Per a mi, aquest Sant Jordi va començar ja un dia qualsevol del 2016, quan a la fira de cotxes antics de Sant Vicenç de Montalt, una simpàtica nena d’uns deu anys em sortia al pas per vendre’m l’auca de la imatge.

Anècdotes a part, aquesta coincidència de la Diada en cap de setmana va fer que ahir dissabte tinguéssim ja un primer tast literari amb la presentació del llibre de poemes “Que parlin les flors”, de l’amic Joan Seus, matemàtic i poeta badaloní. Un poemari de petit format on de manera original i amb gran habilitat relaciona les diverses varietats florals amb conceptes essencials com l’amor, l’amistat, la llibertat, el perdó o la paciència. A cada concepte una flor i un quartet …, i així fins a vuitanta.

I el Sant Jordi d’avui pinta a més, ben especial. Amb el rerefons dels actes oficials de fa pocs dies en què l’ambient polític català s’ha anat escalfant, i en què el govern també escalfa igualment motors per les properes envestides, les múltiples paradetes de llibres i de roses del dia compartiran espai amb les de recollida de signatures proreferèndum i amb d’altres que recolzaran ja amb un gran “SÍ” els anhels de molta gent.

Passat el recés del migdia, i havent dinat el pa de sobrassada i els postres de rigor, disposarem un altre cop de l’energia necessària per encarar els reptes de la tarda, en què un Barça-Madrid farà de vàlvula d’escapament (o no), però en tot cas sí rebullir l’ambient, i d’avantsala per poder pair els resultats incerts d’unes eleccions a França que es preveuen d’allò més ajustades, i amb riscos més que probables d’una mena de “Trumpització” de la política europea.

Esperem que Sant Jordi, des d’allà on ens observi, pugui intercedir per neutralitzar aquest drac que intenta treure el cap al nostre segle.

 

Publicat dins de Finestra oberta a Catalunya | Deixa un comentari

Proposta: Votar com els americans

16 d’Abril, 2017

 

Davant les dificultats que es preveuen pel que fa a la utilització del cens estatal per la celebració del Referèndum, potser caldria sospesar l’opció de fer-ho igual que ho fan a les campanyes electorals dels Estats Units: Amb el sistema de preinscripció, el qual podria ser integrat perfectament com una de les futures lleis de transitorietat.

Amb aquest mètode, les persones que volen votar s’hi han d’inscriure prèviament a un cens, el qual es confecciona de manera voluntària i per tant difícilment impugnable, per no dir, impossible.

Aquesta opció, des del meu punt de vista no coarta el dret a la participació, sinó tot el contrari. Vota qui realment en té interès, i en definitiva són els vots que compten. D’abstenció pot haver-n’hi igualment, només que aquesta se sap així de forma prèvia.

Publicat dins de Política ; petits apunts | Deixa un comentari

Exposició “Arnús-Solei, o els capricis de la llum” (18) – ESCLAT –

9 d’Abril, 2017

Colors diversos s’aboquen cap a la superfície d’un estany, massa viscós i esmorteït encara per la freda atmosfera d’un hivern que ha estat llarg i difícil.

Volen contagiar-lo del seu esclat primaveral, perquè desperti de la seva letargia, canvii ràpid el seu aspecte greu i emmetzinat, i adquireixi ja d’una vegada aquells tons blavosos i la fluïdesa natural que en aquesta època de l’any sempre li pertoquen.

Vinga llac, que l’estació de l’alegria ja fa dies que funciona!

Publicat dins de Exposició - Arnús-Solei, o els capricis de la llum - | Deixa un comentari

Dragatus

2 d’Abril, 2017

En aquest petit poble eslovè, envoltat de prats i boscos, i a tocar de la frontera de Croàcia, es respirava calma i un ambient fred a primera hora d’un dia de feina. Mentrestant, en aquella tardor d’un 2008, la seva poca gent, prou matinera, anava preparant grans pilons de llenya per encarar el rigorós hivern que, encara que no imminent, aviat hauria de trucar a la porta.

Publicat dins de Finestra oberta a Eslovènia, General | Deixa un comentari

Badalona (55) – Un dia qualsevol

19 de Març 2017

Un dimarts de Novembre qualsevol, a prop de Pep Ventura.  Quarts de nou, fred al matí, buida la ment i encara en letargia, però amb el record recent dels somnis de la nit. És ja hora de nens cap a l’escola, de targeta de metro a punt d’esgotament i d’entrepà sota el braç que em mantindrà dempeus a l’oficina.

Així camino lentament amb ulls mig clucs i com autòmat, quan unes ombres bellugadisses vénen tremoloses cap a mi, i em captiva un contrallum inesperat enmig la tènue boira matinal.

S’ha produït de cop el petit miracle de la descoberta d’un nou dia, que tindrà segur alguns alts i baixos, com sovint passa, però que em farà avançar amb pas ferm i decidit, cap a l’escomesa del següent.

Publicat dins de Finestra oberta a Catalunya | Deixa un comentari