El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

Sometent o bandoler? Una Festa que sempre acaba bé

Deixa un comentari

Els dies 24 i 25 d’agost, Taradell recupera el moment de màxim esplendor de la vila i retorna al segle XVII per reviure les fires d’artesans i pagesos i les bandositats que, aprofitant els boscos de les Guilleries i les faldes abruptes del Montseny, assotaven els camins i pobles de la contrada . Enguany, el bandoler Toca-sons ha retornat a la vila per espaordir els veïns i desponcellar les tendres veïnes. Haurà aconseguit detenir-lo el sometent?

Els segles XVI i XVII van ser segles de puixança econòmica i d’enfrontaments entre veïns per terres, diners o qualsevol altra fotesa. Taradell, vila de paraires i teixidors, però també de nobles senyors terratinents, de ben segur va jugar un paper cabdal en la història del bandolerisme. Els historiadors ens conten que el senyor baró de Taradell, En Carles de Vilademany i de Cruïlles era considerat el capitost dels “nyerros”, facció de bandolers que sembla tenir com a màxims exponents en Rocaguinarda i en Serrallonga. Taradell ha escollit com a bandoler en Jaume Masferrer que responia al malnom de Toca-Sons i que, sense haver fet pas massa més accions que d’altres bandolers de renom, va ser ja ben aviat objecte de romanços i cançons, un tret que, sens dubte, devia pesar en l’elecció d’aquest bandoler com a ànima de la Festa Major de Taradell.

Una bona Festa Major començaria anant a la Plaça de les Eres el dia 24 al vespre per prendre la fresca. De ben segur que més aviat o més tard arribarà de segles reculats algun personatge amb l’ànima sortint-li per la boca al haver-se vist acarat amb la quadrilla del temut Toca-sons. Enguany, han estat un grup de dones de la vida les que, espitregades i sufocades, han donat la mala nova al sometent. De l’Ajuntament en surt l’agutzil que amb la companyia d’un sagal avisa la població de la presencia del malfactor i així és com comença la Festa d’en Toca-sons. Un recorregut pel poble als compassos de la cançó del sometent i amb sorpreses que varien d’any en any menen al públic fins davant de l’església de Sant Genís on l’alcalde lliura la bandera al sometent perquè defensi la població.

El dia 25 al matí es pot començar amb una excursioneta a la recerca del bandoler. De primer, es pot pujar fins a l’Enclusa per albirar l’extensió boscosa de les Guilleries i la paret nord del Matagalls a veure si es veu o se sent algun indici del personatge. Tot seguit es pot anar fins a les Cuines d’en Rocaguinarda -a veure si la quadrilla ha aprofitat aquestes baumes per fer-hi nit i encara en trobem algun fent-s’hi l’esmorzar-. Després, podem acostar-nos al coll de Taradell, lloc on -segons conten els documents del passat- en Montserrat Camprodon, veï de la vila de Taradell, va ferir de mort el bandoler Toca-sons. Des d’allà recorreriem el quart de llegua -dos quilòmetres- que va seguir el bandoler malferit per anar a jaure a la Fossa d’en Toca-Sons on el van trobar amagat sota les balmes que allà hi ha. Si no l’hem vist, el millor és retornar a la vila per visitar el mercat del segle XVII amb les seves parades d’artesans i pagesos i anar a missa de 12 -missa de Festa Major- o a fer el vermut a la Font Gran amb la companyia d’alguna de les dues cobles de sardanes del poble. De ben segur, que la presència del sometent ens farà sentir una mica més segurs.

Un bon dinar a qualsevol restaurant de Taradell o, fins i tot a Puig-l’agulla, i una migdiada -segur que el toc del sometent des del campanar o els trabucs de bandolers i homes de llei ens despertaran- són el preludi per tornar a la plaça de les Eres on la quadrilla d’en Toca-Sons trencarà la festa per fer dansar-nos el seu ball. Sort n’hi haurà de la gent del poble que, novament l’encerclarà i a judici el portarà. El bandoler pel camí intentarà fugir, però el sometent i la gent del poble sempre el sabrà retornar al camí del pati de la Rectoria, lloc on se celebrarà el judici. Enguany, per ben poc, l’han declarat culpable i, condemnat a mort, a la forca l’han portat. Allà ha vist fantasmes i aparicions i s’ha vist entre la vida i la mort, l’Esbart ha ballat la Dansa de la Llibertat i unes donzelles ben maques ben a prop d’en Toca-Sons han remogut els seus encants i amb una capa negre l’han tapat. Quan el botxí ha volgut recuperar el bandoler d’entre les senyores, ja no l’ha trobat. Novament s’ha escapat i dalt d’una muntanya ha aparegut acompanyat de la seva quadrilla. Un castell de focs ens ha regalat el bandoler per cloure la seva visita que, de ben segur, l’any que ve repetirà.

Saps què és la cuca de llum?

Aquesta entrada s'ha publicat en 01a. Taradell i Balenyà el 26 d'agost de 2004 per Lluís Mauri Sellés

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.