Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

7 d'octubre de 2006
0 comentaris

Tres dies de Fira a Frankfurt (I).

Enlluernat, atabalat, excitat i esgotat acabo d’arribar a casa amb un taxi directe des del camp d’aviació (*) després de passar tres dies inoblidables i en magnífica companyia a la Fira del Llibre de Frankfurt.

Dissortadament no vàrem ser a temps d’assistir a la multitudinària roda de premsa de presentació del programa i del logotip -deliciós- creat per Miquel Barceló però sí que puc dir que les reaccions que he anat detectant entre els editors i la gent de l’organització de la Fira és que l’any vinent la cultura catalana i els escriptors en la nostra llengua podem fer un magnífic paper.

Passejant per l’estand del Llull em trobo amb el coblocaire Biel Mesquida, autor d’un text preciós (vegeu-lo aquí) que ha llegit durant l’acte de presentació i que s’ha distribuït a tota la premsa i parlem del "mono" que representa estar uns dies allunyats del Bloc. Ell, però, ha tirat de portàtil i ha fet cada dia la seva aportació. Jo he fet més el mandra.  (n’hi ha més)

Demà farà disset anys que l’Avui va publicar el meu primer article de crítica -"Conduint tota la nit", de Rafael Vallbona- i m’adono que comença a haver-hi gent que em torna a conèixer en una nova dimensió gràcies a aquestes Totxanes. Gent que estimo i que respecto. Així doncs, gent que penso que té altres maldecaps  i que, per tant, no podia imaginar-me que em seguia m’ha parlat de Claude Nougaro, o m’ha donat el condol per la mort de la meva mare, o m’ha parlat del meu Àlbum de Bètera. I tot plegat em fa sentir un punt cofoi i torbat. Gràcies a tots plegats des d’aquí.

En arribar a casa dues notícies negatives: la mort de Josep Faulí i la d’Antoni Gutiérrez Díaz, el Guti. Dos homes molt diferents quant a concepcions ideològiques però ambdós mereixedors del qualificatiu -ara, dissortadament, massa oblidat o girat cap a la conyeta- de patriotes d’una peça.

Dues persones que vaig conèixer i tractar molt fugaçment però de les quals sabia que me’n podia refiar sense cap mena de reserva.

Perdoneu el tòpic però ho dic amb ple convenciment: sense Faulí i el Guti avui som tots plegats una mica més pobres.

(*) Precisament aquests dies d’agafar avions i de passejar entre llibres -amb temps, doncs, per deixar la ment en posició de vagareig- m’ha vingut a la memòria l’expressió que feia servir la meva àvia quan havia de parlar de l’aeroport: "camp d’aviació". I m’han agafat ganes d’adoptar-la. Potser és la novetat del retrobament amb el record però jo la trobo preciosa, aquesta expressió. Camp d’aviació, camp d’aviació, camp d’aviació…

(continua aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!