Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

3 de juliol de 2012
0 comentaris

Visitem un temple maçònic.

Feia temps que tenia ganes de parlar de la bona gent de Literat Tours, però entre unes coses i altres mai trobava el moment adequat per posar-m’hi. Si entreu a la seva pàgina web veureu que Literat Tours és una petita empresa de turisme cultural que per mitjà d’una sèrie de rutes molt assequibles (em refereixo tant a l’esforç físic com a l’econòmic) posen a l’abast de tothom petites meravelles amagades o poc conegudes de la ciutat de Barcelona, principalment, i d’altres indrets de Catalunya.Hi trobareu rutes per a tots els gustos: la Barcelona patriòtica, la plaça del Diamant, el Park Güell, la Barceloneta, el Barri Gòtic i la Ribera, el Penedès i els seus vins i caves, la Barcelona del segle XXI, l’Església del Mar… i, sobretot, una certa especialització en la Maçoneria que es descabdella a través de tres ofertes diferents.

La primera és una ruta per la Barcelona maçònica -és a dir, a la percaça dels vestigis de la simbologia dels maçons que han quedat gravats en la pedra d’edificis i monuments de la ciutat-, una segona ruta ens convida a conèixer els senyals maçònics que es poden trobar al Park Güell i a l’obra de Gaudí, però, sens dubte, la cirereta especial del catàleg d’activitats de Literat Tours, és la tercera proposta: la visita a una lògia maçònica. Més concretament la Gran Lògia Simbòlica Espanyola que està en l’interior d’un historiat casalot del carrer Avinyó en el qual, entre molts altres, va ser iniciat el president Lluís Companys.

No es tracta pas d’una visita convencional sinó d’una àmplia i intensa presa de contacte, tant amb la Maçoneria, entesa com a conjunt de doctrina i de rituals, com amb els seus membres, els maçons, ja que la trobada es celebra en el Temple de la Lògia i consisteix en un diàleg obert entre els assistents de Literat Tours -una vintena aproximadament per limitacions de l’espai- i uns quants membres de la Lògia -el diumenge n’eren quatre: tres homes i una dona- que comencen explicant la història de la Maçoneria, el seu ideari, la simbologia que l’envolta i la manera com treballen per assolir “la recerca de la veritat, l’estudi de l’ètica i la pràctica de la solidaritat” i després es posen a disposició dels visitants per atendre tots els dubtes i preguntes que els vulguin formular.

El diumenge passat, que va ser quan l’A. i jo vàrem anar, el diàleg va ser obert a qualsevol pregunta o manifestació d’opinió (em vaig fer un fart de preguntar), no hi va haver cap mena de secretisme -vàrem fer totes les fotografies que volíem- i puc assegurar que les dues hores i mitja que va durar la trobada se’ns varen fer ben curtes a tots plegats.

Dit en un llenguatge que sens dubte plaurà als amics maçons que ens varen acollir: dono fe que tots els assistents vàrem sortir molt més savis i informats sobre la Maçoneria del que havíem entrat.

He dit.

————————————————————————————

Permeteu-me encara dues notes finals:

* No em sembla gaire exacte qualificar els maçons de membres d’una secta o d’una societat secreta. Almenys en l’actualitat. Jo, sincerament, ho deixaria en una organització discreta.

* Un ideari com el de la Maçoneria, que va ser tan perseguit i odiat per Franco i els seus sequaços, segur que més d’una cosa bona deu tenir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!