Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

30 de juny de 2007
0 comentaris

Sarsanedas, Roig, Moncada, Teixidor… pedres de toc, vaja (i coda final amb el Tete, la Feliu i la Fleta).

Quan ara fa uns mesos vaig acabar la darrera classe del meu curs "Per què són bones les bones novel·les?" a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès tenia la secreta impressió que després d’una pila d’anys -des de l’època de l’Aula de Lletres, vaja- explicant més o menys les mateixes coses havia arribat el moment de considerar tancada la meva etapa de professor.

Així ho vaig comunicar al Pau Pérez, un dels dos directors, que va demanar-me si la meva decisió era definitiva o bé hi havia la possibilitat de proposar-me alguna alternativa temptadora que trenqués la rutina i fes possible la meva continuïtat a l’Escola. Com és el meu costum des de fa molts anys (maduresa, potser?) no vaig donar cap porta per tancada i vaig esperar idees i proposicions.  (n’hi ha més)

Unes idees i proposicions que puc dir, amb alegria i un punt d’excitació, que m’han interessat.

Se’m demana de fer uns cursos breus -set sessions i quinze hores en total- oberts a tot tipus d’alumnes però pensats principalment pels que estudien cursos de novel·la, conte o poesia. L’objectiu és resoldre en la mesura del possible la notòria manca de referents de la gent pel que fa a la literatura escrita a Catalunya de la postguerra ençà (val a dir que de la guerra cap enrere ja no és manca de referents, el que hi ha; és el pur desert). Una literatura que alguns, per edat, no vàrem poder conèixer quan ens tocava i uns altres, els més joves, han estudiat poc i malament a les seves escoles entre gomets, convivències i plastilina.

El repte m’interessa -felicitats, Pau; m’has sabut tocar la fibra- i, de fet, ja he confegit una llista de llibres publicats de 1940 ençà que jo considero referencials i que de moment raneja la cinquantena de títols. Dit altrament, que tinc corda per dotze o quinze cursos més sense repetir-me.

Així doncs, si tot va bé i s’hi matricula un nombre suficient d’alumnes, a partir del 15 d’octubre (tot just aterrat de Frankfurt, per cert) i durant set dilluns de 6 a 8 de la tarda estudiarem els "Mites", de Jordi Sarsanedas, (amb assistència a l’homenatge que se li retrà al TNC el 19 de novembre, primer aniversari del seu traspàs), "L’hora violeta", de Montserrat Roig, "Camí de sirga", de Jesús Moncada, i "Pa negre", d’Emili Teixidor.

Com a lectures complementàries recomanades que faré servir durant el curs tindrem "Una discreta venjança", de Jordi Sarsanedas, "El temps de les cireres", de Montserrat Roig, "Estremida memòria" i "Calaveres atònites", de Jesús Moncada, i "Retrat d’un assassí d’ocells", d’Emili Teixidor.

Per cert, el curs l’he batejat amb un nom que em sembla bastant ben trobat i que espero que ens porti sort a tots els que ens hi involucrarem: "Pedres de toc de la narrativa catalana".

Ja tinc bones lectures per a aquest estiu!

CODA FINAL: Aquest matí, durant la meva estona de bicicleta estàtica i música aleatòria el senyor iPod ha estat genial: m’ha enviat un "Ves i perde’t", la versió catalana del "Bye, bye, blackbird" cantada per Núria Feliu amb Tete Montoliu al piano en una gravació de 1965 per Edigsa, que hi cantaven els àngels. Això m’ha portat a la memòria un altre disc de clàssics de jazz cantats per Elia Fleta també amb acompanyament del Tete i enregistrat un any després que l’anterior, el 1966, que també tinc a la panxona del senyor iPod.

Dues meravelles que diria que són quasi introbables i que aquesta tarda o demà a tot estirar procuraré escoltar seguides per carregar convenientment les piles. Serveixen per això, els caps de setmana, no?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!