Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

21 d'octubre de 2013
0 comentaris

Prou de línies vermelles i de fulls de ruta, si us plau…

En el meu darrer apunt comentava la manera com, de vegades, en aquests temps de canvis a velocitats vertiginoses, les expressions del llenguatge comú pròpies dels costums d’una època poden esdevenir obsoletes en una o dues generacions.

Hi ha altres vegades, però, que les modes inspirades pels mitjans de comunicació i els seus protagonistes principals -periodistes, opinadors i polítics- generen mots i expressions que s’enganxen com un desagradable xiclet a la sola de les nostres sabates lingüístiques i no hi ha manera d’enviar-les ben lluny, a la cova de l’oblit, el repudi i el desús.

Sense cap pretensió de ser exhaustiu a continuació n’exposaré unes quantes que cada vegada que les escolto (massa sovint, ai las) em provoquen urticària a les orelles de l’ànima.  (n’hi ha més) 

Començo amb el “món mundial”, una tonteria com un piano, i continuo amb les inefables “línies vermelles”, l’omnipresent “full de ruta”, la carregant “no t’ho perdis”, la insuportable “posar negre sobre blanc” o el poca-solta “sí o sí”.

Però no s’acaba tot aquí. Hi ha un nínxol farcit d’expressions suades que a força de patir-les dia sí dia també esdevenen igualment abominables: em refereixo al món del periodisme esportiu.

(I aprofito aquest punt per obrir un parèntesi: ja he comentat en alguna altra ocasió que els estudis de Ciències de la Informació solen ser dels que requereixen una nota de tall més alta per entrar-hi. És a dir, que en teoria hi accedeixen alumnes més aviat eixerits. ¿Què dimonis passa allà dintre, Déu meu, durant els quatre o cinc anys que dura la carrera perquè els resultats finals siguin els que són. I molt especialment els dels titulats que es dediquen a la informació esportiva?)

El món de l’esport genera expressions (*) tan enervants com “el futbol és així”, “cal anar partit a partit”, “la Lliga és molt llarga”, “hem de continuar treballant”, “el rival té grandíssims jugadors”“jo estic a disposició del míster” o “els partits duren noranta minuts” fins arribar a l’apoteosi amb el lamentable i sempitern “doncs sí, la veritat és que sí”.

Frases generalment ejaculades pels esportistes, tot s’ha de dir, però a les quals els nostres periodistes esportius no els fan cap fàstic a l’hora de donar-los el màxim ressò. Ben al contrari. Bajanades sense suc ni bruc que a força d’escoltar-les quatre o cinc vegades cada dia arriben a ser fatigants, ofensives…

Surto del bassal esportiu i torno a la informació general. Un àmbit en el qual observo amb horror la irrupció en els darrers temps d’una nova expressió amb vocació de xiclet a la sola: em refereixo a “passar pantalla” per donar a entendre que cal canviar d’assumpte perquè el que hi ha entre mans ja no dóna més de sí o no convé. Que “no toca”, per dir-ho en llenguatge pujolià.

Molts de vosaltres pensareu (segurament amb raó) que el “passar pantalla” d’ara és com el “donar corda” que evocava en el meu apunt anterior i que, a fi de comptes, enarboro una bandera condemnada a la derrota. Però, què voleu que us digui?, jo sóc un romàntic i espero que molt aviat, quan serem independents, aquests mals vicis els sabrem eradicar entre tots plegats.

I sense adoptar-ne, és clar, altres de similars que podran ser molt genuïns, si voleu, però tan abominables com els que ara patim.

Bon vent, doncs, i barca nova. Que bona falta que ens fa.

—————————————————————————————–

(*) He optat per la traducció al català però, de fet, en el periodisme esportiu el que predomina -deixant de banda honorabilíssimes excepcions- és el castellà o una esgarrifosa variant d’una llengua que de manera moooolt generosa podríem definir com “castellà traduït”.
(Hi torno perquè me’n faig creus: ¿Què deu passar aquells anys entre les quatre parets de les facultats de Periodisme? ¿Què els hi fan?)

   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!