Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

13 de juliol de 2019
0 comentaris

Les “Converses filològiques” de Pompeu Fabra: cent anys i tan actuals… (10)

(La sèrie comença aquí)

Conversa 698, OC p. 699; 15 de setembre de 1925

Qué és el gerundi? Una forma verbal que termina en ant, ent o int i que, dins una proposició, serveix per a formar frases adverbials.

Forma del gerundi. El gerundi termina, tal com hem dit, en ant, ent o int: el gerundi de començar és començant; el de beure és bevent; el de dormir és dormint. A propòsit de la forma del gerundi, és bo de recordar que en els verbs que admeten un radical en g (corn beure, que posseeix formes com begui, begués, begut) el gerundi no presenta mai aquest radical; el gerundi de beure no és beguent, sinó bevent. Cal, doncs, anar amb compte a no escriure creguent, riguent, diguent, poguent, sapiguent, volguent, valguent, prenguent, vinguent, etc., sinó creient, rient, dient, podent, sabent, volent, valent, prenent, venint, etc.

Funció del gerundi. Un exemple la farà comprendre: «Ahir, passant per la Rambla, vaig trobar el nostre amic Jaume.» La frase passant per la Rambla enuncia una circumstància del fet de trobar-hi l’amic Jaume: el vaig trobar en un moment en qué jo passava per la Rambla; d’aquest fet se seguí el fet de trobar-lo. El gerundi expressa una circumstància de la qual se segueix el fet expressat pel verb  principal; expressa a vegades la simultaneïtat, l’oposició: una frase de gerundi és una frase adverbial.

Però un gerundi no serveix per a enunciar quelcom que és una conseqüència del fet expressat pel verb principal. Així, és incorrecte de dir: «Vam anar a casa seva, trobant que ja era a fora.» Realitzada ja l’anada, cap circumstància d’aquesta anada és el fet posterior de trobar-lo ja a fora. Calia dir: «Vam anar a casa seva i vam trobar que ja era fora» (o bé «però vam trobar que ja era a fora»).

————————————————————————————————–

MOLT IMPORTANT: En el Portal Pompeu Fabra (aquest) podreu accedir directament –en format pdf (aquí)–  a totes les Converses filològiques tal com apareixen publicades a les Obres Completes.

—————————————————————————————————

(La següent Conversa la trobareu aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!