Equipaments culturals, catalitzadors d’activitats

L’altre dia vaig tenir la sort d’acompanyar el diputat Juanjo Puigcorbé en la visita a diferents equipaments culturals a la meva ciutat, Badalona. No entraré en detalls locals -que ens distreurien- però, en canvi, intentaré apuntar una reflexió més àmplia a partir del que vam veure-hi, escoltar i reflexionar. Com ha de ser un equipament cultural avui? Quins ingredients ha de tenir per a que tingui èxit? Què és tenir ‘èxit’ quan parlem d’un teatre, una biblioteca o un auditori? Preguntes que ens van engrescar en una conversa que m’ha encès el neguit de seguir-la en forma d’article, aprofitant aquesta tribuna del grup d’ERC a la Diputació de Barcelona.

Algunes reflexions, que detallo tot seguit.

Els equipaments són les peces d’un engranatge i s’han d’entendre interrelacionats necessàriament amb un mapa més ampli que ha d’incloure altres equipaments, connexions de transport públic, estratègies de Continua llegint

Diners per a la ciutat, no per eixugar deute amb els bancs

La Llei d’estabilitat pressupostària es va aprovar el 2012 amb els vots del PP, CiU, UPyD i UPN i, al dictat de la Troika, impedeix a les administracions augmentar la despesa pública més enllà d’una taxa de referència basada en el creixement de l’economia. Això suposa un topall a la capacitat inversora dels governs (siguin nacionals o locals), que han de destinar tot superàvit a amortitzar deute. Els romanents de tresoreria no es poden destinar a reequilibrar les realitats dels nostres pobles i ciutats amb pressupostos més expansius, sinó que, si em permeteu, s’han de destinar a reequilibrar els balanços d’uns bancs a qui, per cert, no hem deixat d’ajudar… amb ben poc retorn social, per cert.

Els superàvits dels ajuntaments s’han destinat a ‘salvar’ els comptes del Ministeri d’Hisenda, fet que li ha permès complir el dèficit. La quantitat és astronòmica i Continua llegint

Ajuts a l’emprenedoria per a una ciutat que no para

#CreditBadalona és una nova iniciativa de microcrèdits per a la creació d’empreses i d’ocupació i que recentment hem posat en marxa.

Aquest programa està dotat amb 270.000 euros i té el propòsit de donar viabilitat a noves empreses i ajudar a les ja existents a generar ocupació a Badalona. Els préstecs, reintegrables sense interessos, es podran demanar des del dia 6 d’abril i fins al 6 de juliol.

La reactivació econòmica és la millor política social. Feu córrer aquesta informació entre amics i familiars:

+ info IMPO: http://ow.ly/lWD230aCBSn
+ info Ajuntament de Badalona: http://ow.ly/VXqs30aIAoJ

#BDNsomcasa L’emergència habitacional a Badalona

La setmana passada a Badalona vam tenir 9 ordres de desnonament. Un cas es va resoldre, set es van ajornar i un es va executar. Cada set dies, la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, l’Agnès Rotger (@agnesrotger) fa balanç al seu perfil de Twitter de la ingent feina per donar resposta a la urgència habitacional a la nostra ciutat. És un termòmetre útil, un recordatori pertinent de la delicada situació en què viuen molts dels nostres veïns. Els serveis socials de l’Ajuntament estan a la línia de foc d’una situació insostenible. Mereixen un reconeixement. Treballen sota una gran pressió, no sempre amb els recursos necessaris, reinventant (quan cal) i defensant (sempre) el servei públic, aprenent també a sumar amb les plataformes ciutadanes que sortosament han fet un pas endavant en els darrers anys.

Aquesta setmana, Badalona ha acollit una cimera d’alcaldesses (i alcaldes!) metropolitans sobre habitatge (més info, aquí). Les grans ciutats s’han aliat per exigir eines en habitatge, tot exigint Continua llegint

Objectiu: Pont del Petroli obert a l’estiu

Bones notícies pel que fa a la reparació del Pont del Petroli! Ja no ens podem imaginar Badalona sense aquest element icònic, sense dubte una de les nostres millors imatges de ciutat. Com a govern hem prioritzat la reparació dels desperfectes ocasionats pel temporal del 22 de gener passat i que va obligar a tancar l’accés per motius obvis de seguretat. Des d’aquell dia fins avui s’han succeït diferents tràmits per assegurar la recuperació del pont el més aviat millor… això sí garantint la seguretat de les persones i el compliment de la llei.

Aquesta setmana hem completat la diagnosi de danys i estem enllestint els darrers detalls del projecte de reparació, que tindrem llest per licitar a finals la setmana vinent. A partir d’aquí, i en procediment d’urgència i sense haver de fer exposició pública (en quedem eximits pq és un projecte de reparació), comença, pròpiament, el procediment d’adjudicació, que hauria de produir-se al maig. Pocs dies més tard començarien les obres, amb una durada de dos mesos.

Calculem que la reparació del Pont pot ser un fet a Continua llegint

Estabilitat per a un gran capital de ciutat: la Penya

Compromís per a l’estabilitat d’un gran capital de ciutat i de país. Contents amb el que avui hem presentat públicament.

L’Ajuntament s’implica en la governança del club i valora la compra de l’actiu Mas Ram, que haurà de revertir interés general. Ara toca concretar aq. primer compromís, buscarem el suport de tots els partits. Acord de ciutat en línia a#spiritofBadalona.

Incerteses, n’hi ha; dubtes, els hem tingut i tenim… però sabem una cosa. Una Badalona sense la Penya està condemnada a la suburbialització. Crec que evitant la liquidació donem una oportunitat a un club que cal que es reinventi. També és un repte per a la ciutat, que ha de saber aprofitar millor el que representa el Joventut, la seva història i present. Ens en sortirem.

Resum del que avui hem presentat l’Ajuntament de Badalona i el Club Joventut Badalona.

La Móra guanyarà centralitat

Ara mateix potser ens costa d’imaginar, però a uns pocs anys vista el Front Marítim de la Badalona Sud, i que avui és una mena de terreny de ningú, es revelarà com un espai central no només a la ciutat, sinó a l’àrea metropolitana i fins i tot al país. Aquest article intenta posar la mirada en aquesta perspectiva de futur. Abans, d’entrar-hi, però, fem una aturada al present. No seria just no fer-ho.

Perquè la Móra és avui un barri desconnectat, una prometedora illa, que, amb tot, no té els serveis i qualitat de vida que li pertocaria. I cal dir-ho. S’han fet millores en els darrers mesos, en la línia de millorar la freqüència de pas i recorregut del transport públic i en la línia també de la millora de l’espai públic, especialment en la cantonada amb el carrer Mar Negra, autèntic punt negre de la mobilitat al municipi.

Continua llegint

Places que connecten

Avui m’agradaria centrar-me en tres projectes que ara mateix treballem des del govern. Són intervencions en tres espais de la ciutat: es tracta de la reforma de la plaça Trafalgar, a Llefià (primera foto); la remodelació de la plaça Roja (segona foto), a Sant Roc; i una actuació de transformació al torrent de la Font, entre Bufalà i Morera. Són intervencions urbanes ben singulars però en les quals és possible trobar un mateix fil conductor i que de fet té a veure amb el nom a l’àrea que dirigeixo: urbanisme per a una Badalona habitable.

Pel govern de la ciutat, l’espai públic no és quelcom a restringir i limitar (per exemple, traient bancs o tancant fonts, accions habituals en mandats anteriors) sinó que és una oportunitat, un instrument al servei de la gent, un motor de ciutadania.

En les tres actuacions hi trobem un enfocament similar. D’una banda, el procés de disseny dels espais, d’acord amb els serveis de projectes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb qui Continua llegint

“Sí, la bellesa és a tot arreu…”

“Com sempre passa, pujant camí de Sant Jeroni de la Murtra, el Barcelonès Nord té unes tonalitats sedosses i embafadores. Avui divendres, hi ha un mercat de fruita i verdura ecològica al davant de l’antic monestir. La Creu de Montigalà, altiva com un noble arruinat mostra el vestigi d’un mirador encès. El mar brilla oliós i afable en els lents batecs de l’ancià que observa els ametllers florits. Sí, la bellesa és a tot arreu, als carrers i als cims de les muntanyes, en el passat que ens interpel·la, en el futur que ens aterreix.”

Aprofito aquest bonic apunt del FB del poeta colomenc Jordi Valls Pozo (accessible en la seva versió original aquí) per repescar un àlbum que de tant en tant vaig actualitzant: són les 350 fotos del meu àlbum fotogràfic a Twitter dedicades a Badalona. D’alguna manera, penso, intenten transmetre una cosa similar al que en Jordi Valls ha volgut compartir en el seu escrit.

Una troballa valuosa que no fa perillar el lateral de l’autopista

Fabulós! Les excavacions al lateral de la C-31 han deixat al descobert nombroses estructures de la #Badalona romana. Destaca un espectacular mosaic, que serà traslladat al Museu. La descoberta dóna pistes molt interessants sobre com era la vella Baetulo. Les troballes estan sota cota i són compatibles amb vial, que no perilla. A Badalona és possible fer compatible la transformació urbana i la preservació del nostre llegat històric. Som referents en la matèria.

Ambició i planificació en les polítiques municipals de #mobilitat

Dijous passat 9 de febrer vaig tenir el plaer de conversar amb Jordi Fàbrega, diputat d’infraestructures i mobilitat de la Diputació de Barcelona. Va ser en un acte muntat amb molt de carinyo per ERC de Santa Coloma de Gramenet. Una hora i mitja llarga d’estimulant conversa, amb molt bones aportacions del públic. Vam parlar sobre els reptes de la mobilitat a les nostres ciutats, en la perspectiva del nou país que anem construint. Aquí teniu el resum 2.0.

Continua llegint

#debatbdn de febrer amb els grups municipals

El debat bimensual amb els regidors del ple municipal a Televisió de Badalona va tractar sobre l’inici del judici al president Mas i a dues conselleres pel 9n, de convivència a la ciutat, dels darrers talls de llum a l’àrea metropolitana i de l’esport i la seva relació amb les administracions locals. Aquí en podeu veure un resum 2.0 i aquí podeu recuperar el programa sencer. Continua llegint