Ple ordinari de novembre (2016)

Després de la lectura d’una declaració institucional contra la violència envers les dones per part de l’alcaldessa, el Ple de l’Ajuntament de Badalona del passat 29 de novembre va aprovar, per unanimitat, la Modificació del PERI de Sistrells a la Unitat d’Actuació número 5. La modificació es planteja amb l’objectiu d’ajustar els usos per tal d’incrementar l’ús d’habitatge, transformar el sostre comercial de planta baixa i destinar tot el sostre de la unitat a habitatge protegit (HPO) així com el canvi del sistema d’actuació urbanística. Això permetrà augmentar el parc d’habitatge protegit a la ciutat, fet que representa una bona notícia per al nostre municipi.

Retard a la primera fase dels laterals: sí, però no

Arqueologia C 31 AR NB 07078.1.F1 Informe 1  Evernote WebEl Punt Avui ha publicat aquesta notícia titulada: Torna a endarrerir-se el lateral de la C31. Sí, però no. Intento explicar-me:

Aquest retard forma part d’una obra ja en marxa –l’endarreriment no és perquè no hi ha pressupost o perquè el projecte no ha estat aprovat, com en d’altres ocasions– sinó, tot al contrari, és perquè el curs de treballs previs de l’obra (cates arqueològiques) demanen una mica més de temps del previst. Ni el pressupost perilla ni el compromís de les dues administracions.

L’enderrareiment és fruit d’un projecte que malgrat tot avança, encara que sigui en la fase prèvia a l’inici efectiu. Aquesta és, malgrat tot, la notícia.

No és agradable anunciar un nou endarreriment a aquesta obra tan necessària i que portava dècades de retard. Entenc que a això a alguns els generi una ben comprensible desconfiança.

Sigui com sigui, algunes informacions que subratllen el compromís municipal amb els laterals, la vergonyosa assignatura pendent de tants anys a la ciutat:

Aquesta mateixa setmana hem anunciat el projecte de reforma provisional del lateral a la part de Sant Crist, llargament reclamada pels veïns! Aquest arranjament temporal consistirà en millorar l’accessibilitat, il·luminació i pavimentació dels carrers que toquen a l’autopista i començarà a principis de 2017.

Aquest govern també ha compromès diferents inversions, al carrer Nova Cançó i al Torrent de la Batllòria, per posar al dia aquests carrers, que connectaran amb els laterals i que veuren reforçat en un futur el seu paper en la mobilitat del districte 3.

No només això, gràcies al treball conjunt amb Territori de la Generalitat per primera vegada en molts anys hi ha un full de ruta clar entre les administracions per encarar el darrer tram dels laterals, que és el que dóna a Sant Crist. Full de ruta clar i amb un compromís de 2 milions d’euros, aportats de forma extraordinària per l’Ajuntament i la Generalitat per avançar en les expropiacions previstes.

Pel que fa a l’autopista en sí, la Generalitat ha anunciat millores de pavimentació que han de reduir el soroll que tant perjudica alguns veïns al tram de Can Claris i Sant Roc; i estem treballant també amb la Generalitat en altres millores que han de reduir l’impacte acústic i d’emissions de la infraestructura.

Tot plegat, d’acord amb els veïns de la zona i la FAVB, amb qui hem constituït una comissió de seguiment.

M’ha semblat que tocava explicar aquestes notícies de context que proven la prioritat del govern actual de Badalona per fer que l’autopista que tant divideix la ciutat, sigui més útil a la mobilitat del municipi i que es puguin reduir al màxim els perjudicis que genera.

Seguirem informant!

Acció de dignitat llargament esperada al lateral de Sant Crist

15095681_10154035382312647_1608613114117219340_nUna notícia que em fa una especial il·lusió. Aquesta passada setmana van presentar als veins de Sant Crist el projecte de renovació provisional del lateral a l’altura del barri, a l’espera de les obres definitives (i que malauradament no estan calendaritzades encara).

És un pas de dignitat, llargament demanat. Ens queda molt per fer encara, però això no fa menys important la notícia, malgrat la seva tossuda modèstia. Ara mateix tenim un projecte executiu que defineix les millores a fer, sobretot quant al paviment, accessos i il·luminació, que esperem poder licitar el gener.

D’altra banda, en la proposta de pressupost de la Generalitat per al 2017 es recull un milió d’euros per a fer front a les expropiacions d’aquest tram. Aquests diners, s’afegeixen al milió també compromès per l’Ajuntament per al mateix tema.

+ info: http://ow.ly/3jW6306u17n

Un temps guanyat per buscar la millor solució

Aquí recull o les meves notes per al ple d’avui, dedicat de forma íntegra a Badalona Capaç. En aquest altre enllaç trobareu un breu apunt meu al FB al voltant de la necessària autonomia de la Fundació Badalona Capaç.

La redacció és esquemàtica, ja que és un text per ser dit, no només llegit, tot buscant una major naturalitat i espontanietat. De totes maneres, pot ser útil per saber de primera mà el què he dit al ple.

En primer lloc, l’informe complet sobre el projecte i les negociacions de Badalona Capaç que he presentat en nom del govern:

Captura de pantalla 2016-11-24 a les 23.17.22Bona tarda a tots i a totes…

 • Es parla de 530 dies que aquest govern no porta el tema al ple. No és cert.
 • 146 dies, en tot cas, si comptem com a data el ple de juny (que és quan l’expedient va estar finalment completat per a la seva tramitació després que els promotors atenguéssin els requeriments dels informes preceptius de comerç i mobilitat). Menys dies si considerem que l’expedient no es va tancar definitivament (darrers papers pendents)  fins el setembre o unes poques setmanes si tenim en compte el darrer canvi en el Continua llegint

10 claus per entendre el pressupost d’inversions participatiu

Participa i decidim Badalona

 1. L’excepcional rotunditat de la xifra que es posa a votació —14 milions— és la millor prova d’un govern que es pren seriosament la participació, tant que posa a consideració de la ciutadania prop de la meitat del pressupost per a inversions disponible per al que queda de mandat. Aquest percentatge no té comparació al nostre país, fins i tot si mirem el país veí i centrem la mirada en l’estat espanyol. Badalona és referent en una notícia vinculada amb una manera diferent d’exercir la democràcia, més oberta, més transparent, més inclusiva. Cada vegada passa més, però no passa cada dia que la ciutat sigui notícia com a referent en notícies positives.
 2. El procés de participació combina la presencialitat amb la virtualitat. La votació es pot fer online i a través de diferents dispositius (gràcies a un mètode segur de triple validació: dni, pin al mòbil, i data de naixement). També es pot Continua llegint

Sobre les casetes dels pescadors, on estem?

Les anomenades Cases dels Pescadors, al carrer de Santa Anna i Sant Lluís (allà on el mural de la CUP, a la riera Martí Pujol).

Avui ha corregut per Twitter, –i el Tot n’ha fet una notícia i tot–, que les endarrocaven i que es perdia un patrimoni per sempre més.

El cas és que les cases es van descatalogar el 2013 pq el propietari havia demostrat estat de ruïna. Un altre tema és pq en el seu dia no es va demanar al propietari la conservació quan encara s’hi era a temps.

Sigui com sigui, i malgrat la descatalogació, un pla especial n’assegura la conservació a partir d’uns criteris establerts quant a composició, tipologia i materials, en 4 de les 6 finques. Les dues afectades, que són les que anirien a terra, són les de la riera Martí Pujol. Allà es faria una nova edificació, amb façana a la riera.

Per cert, fins avui no ha hem tramitat cap llicència ni de construcció ni d’enderroc.

Ho he mirat de resumir via Twitter, aquí.

Nou preguntes i respostes sobre el CF Badalona i el futur Estadi Municipal

Camp municipal futbol Badalona -roda premsaPer als escapulats i ciutadania en general a qui interessi. Potser darrerament heu escoltat que alguna cosa no acaba de funcionar al voltant de les relacions entre el Club de Futbol Badalona i l’Ajuntament. Miro d’endreçar algunes reflexions amb l’ànim que us puguin ajudar a aclarir-vos. A continuació responc 9 preguntes que aquests últims dies m’han fet algunes persones.
 
1. És veritat que el Badalona ha posat el seu patrimoni per a fer el nou estadi?
 
No. L’actual conveni vigent, signat per les dues parts el 2014, dóna forma a un acord de permuta anterior, fruit del qual el club canvia el Camp del Centenari de l’Avinguda de Navarra per la propietat del camp del Morera (fins aleshores municipal) i la d’una parcel·la edificable a tocar de ca l’Arnús. No perd patrimoni, per tant, sinó que el permuta, metre quadrat per metre quadrat, euro per euro.
 
L’Ajuntament, a canvi d’aquest acord de permuta, amplia les seves propietats ja prexistents a l’Avinguda de Navarra i conjuntament (les que ja tenia més les que incorpora fruit de la permuta) les posa a subhasta. Amb els diners obtinguts, es Continua llegint

L’arquitectura és cultura.

openhouse

#Badalona ha estat la ciutat convidada del 48h Open House BCN, un dels festivals d’arquitectura de referència al país, també amb impacte internacional. Han estat una quinzena d’edificis visitables i 4 itineraris arreu del municipi, en els quals han participat arquitectes i tècnics directament implicats en el disseny i conceptualització urbanes. Aquest 2016 hem estat ciutat convidada, però a partir de l’any vinent ja participarem de la programació com una ciutat més d’un continu urbà ple d’interés i amb molt per descobrir… i redescobrir.

El públic ha premiat l’esforç per situar Badalona al mapa i ha omplert tots els itineraris i alguns dels edificis proposats no han donat l’abast per atendre visitants, alguns badalonins, però també molts d’altres llocs del país. De fet, la notícia del 48h Open House BCN la van recollir molts mitjans, en especial alguns dels telenotícies més Continua llegint

Ple ordinari d’octubre (2016)

Resum personal via Twitter:
 • Els companys de @GuanyemBDN porten uns mesos passant llista… https://twitter.com/guanyembdn/status/790948269975343104
 • El #plebdn aprova crear una comissió informativa especial per a la investigació de processos de selecció de Guàrdia Urbana.
 • Ja està constituïda formalment la Taula d’Infància i Adolescència de #Badalona, instrument per fer ciutat amb totes les alçades.
 • Emoció i reconeixement, (re)veure en @JaumeSolaC al #plebdn. Per la democràcia i sobirania local, amb dicció clara i precisa. #12o
 • “No es pot demanar el cessament d’un regidor per una qüestió ideològica”. @agnesrotger en defensa @joseptellez. #plebdn
 • #Badalona s’adhereix al Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella. Oportunitat pel paisatge i l’economia!

Compromís amb l’Habitatge, a Badalona

Emergència habitacional 1QUADREHABITATGEA continuació un breu resum de la roda de premsa d’avui.

 • Compromís per l’habitatge: finestreta única, multipliquem pressupost OLH i reforç atenció a l’emergència.
 • “Els ajuntaments no ens podem quedar sols en l’atenció a l’emergència habitacional. Repte i risc de país.”
 • Multipliquem x 3 el pressupost i acordem per ampliar el parc muncipal d’habitatge social, que actualment és de 3 (!) pisos.

+ info: http://ow.ly/V08c305tkcu

‘Ens han volgut segrestar i coartar la sobirania local’

Aquí teniu l’entrevista que Josep Rexach em va fer per a Vilaweb pels fets del 12 d’octubre. La transcric completa, però en la seva versió original la podeu recuperar en aquest enllaç.

ORIOLVILAWEBDe l’un dia per l’altre, i sense preveure-ho, Oriol Lladó (ERC) s’ha convertit en la cara visible de l’Ajuntament de Badalona, arran de la polèmica del 12-O. ‘Quan vius en la teva pell l’engranatge de l’estat és dur’, confessa per telèfon després d’haver anat a declarar davant el jutge per haver obert les dependències municipals durant la festa de la Hispanitat. Ens explica que van prendre la decisió els regidors, tot i que en un primer moment havien dit que acatarien la interlocutòria. Diu que ho tornaria a fer i confessa que el gest d’estripar el document no va ser compartit. Lladó creu que, de tot plegat, se n’ha d’extreure una lliçó: amb vista a futures situacions similars, s’ha d’adoptar una estratègia per consens a tot el país.

—Sou el batlle en funcions per l’absència de Dolors Sabater. Com ho viviu?
—Han estat tres bastant durs, sí. Ho visc bé, però ha estat un tobogan ple de revolts on de cop els esdeveniments s’han precipitat. No deixa de Continua llegint