Places que connecten

Avui m’agradaria centrar-me en tres projectes que ara mateix treballem des del govern. Són intervencions en tres espais de la ciutat: es tracta de la reforma de la plaça Trafalgar, a Llefià (primera foto); la remodelació de la plaça Roja (segona foto), a Sant Roc; i una actuació de transformació al torrent de la Font, entre Bufalà i Morera. Són intervencions urbanes ben singulars però en les quals és possible trobar un mateix fil conductor i que de fet té a veure amb el nom a l’àrea que dirigeixo: urbanisme per a una Badalona habitable.

Pel govern de la ciutat, l’espai públic no és quelcom a restringir i limitar (per exemple, traient bancs o tancant fonts, accions habituals en mandats anteriors) sinó que és una oportunitat, un instrument al servei de la gent, un motor de ciutadania.

En les tres actuacions hi trobem un enfocament similar. D’una banda, el procés de disseny dels espais, d’acord amb els serveis de projectes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb qui Continua llegint

“Sí, la bellesa és a tot arreu…”

“Com sempre passa, pujant camí de Sant Jeroni de la Murtra, el Barcelonès Nord té unes tonalitats sedosses i embafadores. Avui divendres, hi ha un mercat de fruita i verdura ecològica al davant de l’antic monestir. La Creu de Montigalà, altiva com un noble arruinat mostra el vestigi d’un mirador encès. El mar brilla oliós i afable en els lents batecs de l’ancià que observa els ametllers florits. Sí, la bellesa és a tot arreu, als carrers i als cims de les muntanyes, en el passat que ens interpel·la, en el futur que ens aterreix.”

Aprofito aquest bonic apunt del FB del poeta colomenc Jordi Valls Pozo (accessible en la seva versió original aquí) per repescar un àlbum que de tant en tant vaig actualitzant: són les 350 fotos del meu àlbum fotogràfic a Twitter dedicades a Badalona. D’alguna manera, penso, intenten transmetre una cosa similar al que en Jordi Valls ha volgut compartir en el seu escrit.

Una troballa valuosa que no fa perillar el lateral de l’autopista

Fabulós! Les excavacions al lateral de la C-31 han deixat al descobert nombroses estructures de la #Badalona romana. Destaca un espectacular mosaic, que serà traslladat al Museu. La descoberta dóna pistes molt interessants sobre com era la vella Baetulo. Les troballes estan sota cota i són compatibles amb vial, que no perilla. A Badalona és possible fer compatible la transformació urbana i la preservació del nostre llegat històric. Som referents en la matèria.

Ambició i planificació en les polítiques municipals de #mobilitat

Dijous passat 9 de febrer vaig tenir el plaer de conversar amb Jordi Fàbrega, diputat d’infraestructures i mobilitat de la Diputació de Barcelona. Va ser en un acte muntat amb molt de carinyo per ERC de Santa Coloma de Gramenet. Una hora i mitja llarga d’estimulant conversa, amb molt bones aportacions del públic. Vam parlar sobre els reptes de la mobilitat a les nostres ciutats, en la perspectiva del nou país que anem construint. Aquí teniu el resum 2.0.

Continua llegint

#debatbdn de febrer amb els grups municipals

El debat bimensual amb els regidors del ple municipal a Televisió de Badalona va tractar sobre l’inici del judici al president Mas i a dues conselleres pel 9n, de convivència a la ciutat, dels darrers talls de llum a l’àrea metropolitana i de l’esport i la seva relació amb les administracions locals. Aquí en podeu veure un resum 2.0 i aquí podeu recuperar el programa sencer. Continua llegint

Bona notícia a mitges: arxiu i posterior recurs de la causa del #12o

El jutge ha arxivat la causa a . Atendre el ciutadà no és cap delicte, era (i és) la nostra obligació. Contents amb l’auto del jutge, que reitera allò que sempre hem defensat. Val la pena fer un cop d’ull al document en què el jutge certifica l’arxiu de la causa del 12o.

No és sorprenent, però, que en pocs dies, ja hagin recorregut l’auto (aquest és un guió escrit fa massa temps). … Però en tot cas, en aquesta noticia podeu veure alguns dels arguments de la fiscalia que en cap cas veu una ‘performance’ sinó un fet delictiu que ha de ser jutjat. Veurem com acaba tot plegat. Nosaltres, mentrestant, anirem fent. 😉

Dos recursos més:

  • Aquí podeu recuperar la tertúlia de dimarts a : he defensat obrir el com a acte de dignitat.
  • En aquest document de Google Spreadsheet podeu accedir al llistat de notícies publicades aquestes darreres setmanes sobre el tema.

Ple ordinari de gener de 2017

En el primer ple de l’any hem aprovat el conveni entre l’Ajuntament i el CF Badalona pel nou Estadi Municipal de Futbol, la inversió de prop d’un milió d’euros en polítiques contra l’atur, així com una partida especial per a la restauració del pont del petroli, molt malmès pel temporal.

Nou Estadi a Badalona: suma de compromisos

1. Avui s’inaugura l’Estadi Municipal de #Badalona ⚽️: dia llargament esperat i q ha estat possible pel compromís polític de molts governs.

2. …tb per la generositat i tenacitat del Club de Futbol Badalona. La ciutat suma un equipament de gran nivell, esperó i garantia x futbol al municipi.

3. Com a govern ens va tocar incloure ‘coberta’ en el projecte i trobar finançament, tb assegurar conveni sòlid de relació entre les parts.

4. L’Estadi obre portes finalment després de gran esforç tècnic, polític i civil dins el q ens havíem compromés. Ara toca jugar (i guanyar).

Nota final: avui alguns (PP) intentaran posar-se medalles amb el nou Estadi. Les medalles són per a la ciutat i la seva gent.

I si ha perdut o guanyat això és una mica el de menys

Captura de pantalla 2017-01-16 a les 21.39.07

La dignitat, ambició i energia q avui ha demostrat la Penya amb un pressupost per temporada de 4 milions és tota una lliçó al Madrid, amb un pressupost de 31 milions per la seva secció de bàsquet. Això és el model #Badalona. I si ha perdut o ha guanyat això avui ha estat una mica el de menys… Som-hi Penya, ara més que mai. Entre tots, força!

+ Aquí una bona crònica del partit, a càrrec de Xavi Ballesteros a L’Esportiu.

De les paraules als fets


Captura de pantalla 2017-01-16 a les 21.30.01

Dels laterals de la C31 a Sant Crist n’hem parlat massa, i massa sovint sense acompanyar les paraules d’accions concretes. Però han començat a passar coses, coses que no són la ‘remor de veus’ de sempre. Tot i que ja fa uns mesos que es comencen a moure algunes qüestions de gran calat, ha estat aquesta setmana que s’ha celebrat el consell de direcció del Consorci de les Àrees Residencials Estratègiques (ARE) de l’Estrella i Sant Crist, una reunió política i tècnica que crec que és especialment valuosa.

Deixeu-m’ho explicar en quatre claus. En aquest enllaç, en tot cas, podeu accedir, però, a una informació més exhaustiva.

  1. Implicació del conseller i l’alcaldessa prova que el Sant Crist és prioritari i prova també del bon encaix entre les dues administracions responsables ara mateix. És la primera vegada que la primera autoritat de la ciutat participa directament al consell de direcció, en aquest cas acompanyada de la meva persona com a regidor responsable d’Urbanisme; i és (molt) destacable també la incorporació del conseller de Territori per part del govern del país. Aquest ja no pot ser només un tema tècnic, que és em temo com s’abordava fins ara. El lideratge polític és imprescindible i està garantit (un reconeixement, aquí, a la tasca del secretari general Continua llegint

Reprenem el curs: línies de treball el primer trimestre de 2017

2016-09-21 19.02.09Aquest apunt intenta resumir les principals línies de treball de l’àrea que dirigeixo a l’Ajuntament de Badalona en els tres primers mesos de l’any:

El pla Recupera, en marxa:

El passat mes de desembre, l’Ajuntament va signar amb la Diputació de Barcelona i el Banc de Sabadell les condicions d’un crèdit que, un cop aprovat definitivament l’annex d’inversions anomenat Pla Recupera, ha de permetre ja la licitació dels primers projectes definits com a prioritaris, i que podeu consultar aquí. El tràmit administratiu de la licitació és previ a l’adjudicació i aquest primer trimestre de 2017 hauriem d’iniciar els tràmits de diferents obres i actuacions, entre les quals les de l’arranjament del carrer Mossèn Anton (que bona falta li fa); l’esperada dignificació dels carrers de Sant Crist que limiten amb l’autopista i on en un futur ha de passar la segona fase del lateral; l’estimat carrer de la Costa a Dalt de la Vila; millores estructurals a diferents edificis del patrimoni (Ca l’Andal, Can Miravitges, casa Arnús, torre Codina…), així com millores en equipaments municipals i altres actuacions de millora de l’espai públic i del clavegueram.

Un pressupost que respon a les necessitats de la ciutadania:

Passarà per ple el pressupost ordinari (resum aquí) de l’ajuntament acompanyat d’un nou annex d’inversions que recollirà les partides per fer atendre les prioritats Continua llegint

Compromisos tangibles a la ciutat

Estem als darrers dies de l’any i és un moment oportú per fer balanç.

Aquest 2016 hem compromès una inversió per dignificar els carrers de Sant Crist que toquen a l’autopista i just ara iniciem el procés de licitació de les obres. Tota vegada, aquests mesos també s’han estat fent les cates arqueològiques previes a l’inici de les obres de la primera fase del lateral i l’inici de l’obra civil està més a prop. El més important pel que fa a aquesta assignatura pendent, però, és que aquest any s’ha produït el primer compromís públic de les dues administracions implicades, Ajuntament i Generalitat, per invertir en un primer bloc d’habitatges on reallotjar els afectats. Treballem per poder licitar la segona i darrera fase dels laterals abans d’acabar el 2019. Amb els laterals Continua llegint

Model Penya, avui més que mai

spherasportssospenyaNo us ha passat alguna vegada? Anar per Catalunya (o per Espanya, i en algun moment també per Europa) i notar admiració i interès al dir que un és de Badalona, el bressol del basquetbol, la ciutat de la Penya.

El Club Joventut és indissociable a la projecció nacional, estatal i internacional que té i ha tingut la ciutat, al voltant del cor verd-i-negre s’articula un capital enorme que no ens podem permetre perdre perquè és exemple de moltes coses positives: independència, tenacitat, singularitat, identitat… cohesió!

Valors coneguts i reconeguts també (a vegades especialment, que ja se sap que sovint un no és profeta a la seva terra) fora del municipi ben conscients del model encara diferenciat del club i la seva vibrant afició.

La premsa esportiva assenyala cada any la importància de la ‘cantera’ verd-i-negra en el bàsquet professional… 500 nens participen anualment a l’Escola de Bàsquet, autèntic motor del projecte. A Badalona ho donem tot per suposat, però és realment excepcional la petja del club.

Ara la Penya viu, de nou, moments difícils; per bé que el club com a projecte esportiu és i pot ser sostenible. Estic convençut que la Penya i la seva gent sabrà Continua llegint

Com ens governem?

C0DP-4SXUAAeWgj

Com governem les nostres ciutats i pobles? O millor dit, com ENS governem? En aquest apassionant temps de governances compartides que ens ha tocat viure, la resposta a aquesta pregunta no ens ha d’interpel·lar només als que ens toca exercir la representativitat de la gent en un ple o en un parlament. La pregunta té sentit especialment quan sabem interpretar-la correctament, és a dir a peu pla. Perquè preguntar-nos per com ens administrem no és només una qüestió dels ‘polítics’, sinó de la ciutadania. La pregunta, però sobretot la seva resposta, és pertinent i ha de ser formulada amb moltes veus i amb tots els accents…

Tenim una ciutadania més connectada que mai i amb un volum d’informació a l’abast impensable en altres temps; al nostre país, a més, tenim la sort de tenir corrents ciutadans de fons amb ànim transformador, el més potent dels quals és el que avança cap a la  República catalana. Però també tenim unes realitats socials cada vegada més desiguals i injustes i reptes globals de gran calat com el canvi climàtic, la crisi dels refugiats o la globalització econòmica.

És en aquest escenari que ens toca exercir la nostra tasca, i això implica avui noves habilitats i competències… i potser també un nou pacte social, que també en podríem dir Continua llegint