Full de ruta per desbloquejar els laterals

imageOriol Llado  oriolllado • Instagram photos and videos

Text de la meva intervenció en el debat sobre la moció sobre els laterals discutida al ple ordinari del 26 d’abril de 2016.

Segurament tots hem perdut el compte de les vegades que aquest ajuntament ha aprovat mocions instant a l’acabament dels laterals. Símptoma i indicador d’un fracàs col·lectiu, que estem treballant per solucionar.

El govern de la ciutat ha situat l’acabament de les calçades laterals i la transformació de la c31 com una de les seves prioritats. Així ho hem expressat al president de la Generalitat, també al Parlament on aviat es discutirà una proposta de resolució, aquesta sí, amb ampli consens. I així també ha començat la feina política i tècnica per a aconseguir-ho.

Avui haguéssim pogut retreure al govern anterior que ara ens reclama que tramitem expropiacions, el fet que a l’àrea que dirigeixo ens va tocar tramitar una expropiació pendent encara de la primera fase, expropiació que per sort hem pogut acordar en termes satisfactoris. En el ple passat va passar una modificació pressupostària per a fer-hi front. També haguéssim pogut lamentar la falta d’inversió en la millora provisional del tram de Sant Crist, en un estat de marginalitat que no es mereix ningú a la ciutat, o que s’hagués pogut avançar en els enderrocs de Martí Pujol. Tan se val. Enumerem aquests incompliments però no hi posem l’accent.

Ni els veïns de Sant Crist ni la ciutat es mereixen una nova picabaralla al saló de plens. Avui toca consens, i per això hem treballat en la moció, buscant un text –especialment uns acords– que ens poguéssin representar a tots.

Parlem de què està fent el govern en aquest àmbit:

Treballem amb la idea, compartida amb Territori i Sostenibilitat de poder licitar les obres de la segona fase abans d’acabar el 2019, si pot ser abans d’acabar el mandat. És ambiciós. Però possible. El departament responsable tindrà tot el nostre suport per a aconseguir-ho.

Per satisfer aquest objectiu, estem treballant com mai amb el Consorci de l’ARE de Sant Crist, del qual formem part, i en el qual participa l’alcaldessa directament i jo mateix. Impuls polític que ens ha permès avançar, juntament amb Incasòl, en identificar un full de ruta concret per aconseguir el desbloqueig d’aquest repte urbà.

 • La Junta de direcció del Consorci prevista per al mes de juny volem que impliqui ja el compromís de reforç pressupostari per part de les dues administracions. Aquesta junta ha de suposar la visualització que ens posem a caminar, finalment, en la bona direcció.
 • A hores d’ara, l’Àrea de Badalona Habitable està treballant en la delimitació d’un solar a Sant Crist, concretament al carrer Àgueda Mompelt, per aportar-lo formalment al consorci.
 • La nostra idea, compartida amb l’Incasòl, és fer servir aquest espai per construir un primer bloc que serviria per atendre els reallotjaments de pràcticament totes les famílies afectades que optaran per la fórmula del reallotjament.
 • Precisament, fa unes poques setmanes vam recepcionar un treball de camp que s’ha fet i que determina que serien una vintena les famílies que optarien per aquesta fórmula. El bloc previst, tindria entre 15 i 19 pisos.
 • Amb la construcció del bloc, permetrem alliberar sòl i assegurar que el lateral es pot construir sense haver d’esperar necessàriament a la tramitació del Pla director urbanístic i a la construcció de la nova façana digna de Sant Crist.
 • Així ens donem flexibilitat per què un procés (transformació urbana) i altre (construcció calçades) no es frenin, sinó que es complementin. I puguin anar a l’hora.
 • A hores d’ara estem treballant en una nova proposta de modificació del planejament previst, parlada amb el veïnat, i que voldriem contrastar amb el barri. Estem plantejant acordar el nou pla director urbanístic al llarg del 2016.
 • Som conscients que caldrà revisar alguns aspectes de la transformació urbanística, amb l’objectiu d’assegurar la viabilitat del projecte en el seu conjunt. Tenim un bon clima de treball i creiem que trobarem la manera.

Mentretant, reiterem que és just plantejar una actuació provisional al sector. Tenim un estudi del departament de Projectes i Obres que xifra actuació en 200.000 euros. Cal afinar-lo. Molt probablement entrarà en primer annex inversions.

Aquest mandat és clau per desbloquejar la finalització dels laterals. Ja veuen que hi ha molta feina i que hi ha força notícies i compromisos que ens permeten ser optimistes; això malgrat que els més descreguts, com en Cisco, faran bé de no creure’s res, que no es pot dir blat fins que és al sac i ben lligat.

Per assegurar que els laterals es comencin el 2020 anem justos però tenim un full de ruta possible i una dinàmica institucional ben enfocada.

Tenim molta feina i tenim ganes de fer-la. El govern hi aposta de valent. I ja veieu que no només de paraula.

Habitatge social a Badalona, reptes a curt i llarg

habitatgepahTalls personalitzats del debat que va tenir lloc a Teleb el 14 d’abril, amb el director de l’AHC, Oriol Illa, president de la Taula del 3r Sector, Carme Trilla, presidenta de la Fundació Habitat-3 i Montse Garcia, portaveu de la PAH a Badalona:

El primer pressupost, el més social

pressupost

El dimecres passat 13 d’abril el ple de l’Ajuntament va aprovar el primer pressupost del govern d’ERC-Avancem Mes amb Guanyem Badalona en Comú i ICV-EUiA. Aquí podeu recuperar-lo i en aquest seguit de piulades repassar el meu resum 2.0 de la sessió:

 • Avui #Badalona tindrà nou pressupost dsps de dos anys i serà el + socia.
 • És el primer q inclou un procés participatiu i un clar esforç d comunicació i pedagogia a la ciutadania.
 • Preveu increment del 40% en política social i important aposta x reactivació econòmica a través microcrèdits i ocupació.
 • Suport ampli de 16 regidors. Mirada enriquida, q reforça la voluntat del govern per una #badalona més justa i inclusiva.
 • És d’agrair l’aportació constructiva del PSC i CiU. Hi ha consensos centrals q cal aprofitar més, com ha subratllat Agnès Rotger.
 • “La nostra aportació al procés constituent és aquest pressupost orientat a les persones.”

Planificar ciutat escoltant la ciutadania

tvbadalona.xiptv.cat noticiestelebEl govern i els veïns d’Iris-Sol-Casagemes treballen conjuntament en el projecte de reordenació del carrer d’Orient, al sector del Cristall, a Canyadó. “El veïnat d’aquesta zona és molt actiu i va demanar al govern poder participar en el dibuix del seu carrer. Hem recollit els plantejaments i els dubtes dels veïns ja que ells són els que viuen en l’espai i coneixen les seves dinàmiques. Creiem fermament en aquest tipus de procés de col·laboració i de disseny conjunt amb els veïns; ens proposem anar-ho ampliant en altres actuacions de la ciutat.”

+ Més info, aquí.
+ Aquí podeu recuperar la notícia que en va fer Televisió de Badalona.

L’autopista a l’agenda política catalana

fotoautopista

L’autopista és un dels greuges històrics de Badalona. Amb aquesta eloqüent contundència s’expressava el passat 1 d’abril el president de la Generalitat, Carles Puigdemont en la seva visita a Badalona. La primera autoritat del país reconeixia així, en la solemnitat del saló de plens de l’Ajuntament, l’anomalia que pateix la nostra ciutat amb el pas partint pel mig el nucli urbà d’una infraestructura tan important com la c31. El president es va comprometre davant bona part dels regidors del consistori a continuar avançant en la construcció dels laterals pendents i va anunciar igualment que la Generalitat liderarà conjuntament amb la ciutat un estudi estratègic a fons sobre el futur d’aquesta via ràpida. L’autopista ha de ser i pot ser una via estructuradora, al servei de la ciutat i els seus veïns. Una oportunitat i un repte per a Badalona. La seva era una valoració carregada de simbolisme. La transformació de la c31 en una via urbana ha d’estar inexcusablement en la planificació d’infraestructures del país. És l’única manera d’aconseguir abordar aquesta qüestió.

En aquesta línia, uns pocs dies abans els representants parlamentaris de Junts x Sí, Catalunya Sí que es pot i la CUP van presentar una proposta de resolució al Parlament, també amb el consens valuós del PSC, reclamant l’acabament dels laterals i la revisió integral de tota la infraestructura. Un altre element simbòlic que entre tots haurem de convertir també en plausible.

Aquest no és un tema només local, és evident; com evident és que no estem parlant només d’una qüestió relacionada amb la mobilitat. Els perjudicis de la infraestructura sobre la ciutat són argumentables també pel que fa a la salut pública (pol·lució ambiental i acústica), els costos sobre la qualitat de vida (claríssims en espais com Sant Roc i Sant Crist) i l’impacte econòmic (competitivitat).

La transformació de l’autopista que parteix per dos la tercera ciutat del país és una qüestió nacional. En els discursos comença a quedar clar. L’objectiu és ara que aquesta claredat vingui reforçada, a més, amb les consignacions pressupostàries necessàries per fer-ho possible.

> Article publicat al Diari de Badalona. Abril de 2016.

El nou institut Lola Anglada, una prioritat que cal afermar

Cfc9S-vXIAEmZ05

Dijous 7 d’abril vam ser al Parlament amb els companys de la PILA de Badalona per exposar al diputat de Junts x Sí i diputat de zona d’ERC Fabian Mohedano la importància d’atendre les necessitats educatives del districte 6 escolar (Canyadó) pel que fa a l’ensenyament secundari. A principi de mes, el president de la Generalitat anunciava la licitació del projecte de l’institut Lola Anglada, però ara cal concretar calendari i treballar per què el nou centre estigui a punt tan aviat com es pugui.

Ple extraordinari del CF Badalona – abril 2016

plemunicipal

A continuació el meu resum a 140 caràcters del ple extraordinari de l’abril sobre el CF Badalona:

 1. Voluntat de treball amb el @CF_Badalona i full de ruta clar i consensuat per abordar pendents. ‪#‎plebdn‬ ‪#‎Badalona‬ https://t.co/I4K6FjyT4b
 2. El @CF_Badalona és un club importantíssim a la ciutat: reconeixement a la seva tasca en la competició i esport base.
 3. L’estadi s’inaugurarà amb la coberta i es farà tot el possible per fer-ho abans del gener 2017.https://twitter.com/ERCbadalona/status/717689909927100416
 4. El calendari que en el seu dia va anunciar el PP respecte l’estadi preveia 25 mesos. Es farà amb 18-19 mesos.https://twitter.com/ERCbadalona/status/717689909927100416
 5. El PP, malgrat suport CiU, no aconsegueix reprovar govern per gestió amb @CFBadalona. https://twitter.com/AjBadalona/status/717704358855634944
 6. Obrim les comissions de seguiment a tota l’oposició i posem abast ciutadania tota la informació.https://twitter.com/FrancescRibot/status/717705670531932160

El Govern se sent còmplice amb Badalona

Badalona. Visita del president de la Generalitat a la ciutat. Carles puigdemont.  1230#Oriol Duran

+ article a El Punt sobre la visita.

Badalona vol convertir la C-31 en una via amable

Barcelona. Diputats i regidors de Catalunya si que es pot, Junts pel sí i la CUP presenten una resolució al Parlament sobre l'autopista C-31

Ple ordinari del 29 de març

ple2

Resum personal del ple ordinari de març celebrat el dimarts 29. Aquí van:

 1. Rescat de la concessió del pàrquing Batllòria. Capítol important q acaba bé. Tenim una millor eina x a la gestió. Ara cal posar fil a l’agulla. Accediu a la notícia.
 2. Les cooperatives, instrument d reactivació. 60 cooperatives a la ciutat, 1.000 llocs de treball. https://twitter.com/ajbadalona/status/714861887930966016
 3. Del sentit de les Diputacions avui, dins procés constituent. Repesco article d @josepramonmut: http://www.elllobregat.com/…/necessitem-les-diputacions.html
 4. Recurrent debat sobre ‪#‎xarxessocials‬ al #plebdn. Molta demagògia i força simplisme. Com ha dit @joseptellez, “aixequin la mirada de TW”.
 5. #Badalona tindrà ‪#‎PAM‬. D’abril a novembre, procés de contrast amb ciutadania. Inèdit i positiu. https://twitter.com/ercbadalona/status/714885355443453953
 6. Cada dia és el dia de la dona. https://twitter.com/ercbadalona/status/714889447393923072
 7. Esforç d @govern x posar-se al dia del deute amb #Badalona,però cal estar amatents i reconèixer ofec institució. @francescribot a #plebdn.
 8. Són molts els ciutadans de #Badalona que es mereixen un millor servei. El‪#‎noupaís‬ va d’això. https://twitter.com/ercbadalona/status/714903972839079936
 9. Està bé que al #plebdn es reculli la precarietat dels serveis judicials a #Badalona. Ha d’estar a l’agenda, sí. https://twitter.com/ajbadalona/status/714905349019533312
 10. Fins aquí. Si us interessa, podeu recuperar el ple en aquest enllaç: http://original.livestream.com/ajbadalona

Suport a la PAH: tanquem una persecució vergonyosa

pah

Més capacitat de resposta en política d’habitatge

habitatge

En aquests darrers mesos, Badalona ha millorat, i molt, la manera com aborda la pobresa habitacional, un dels principals reptes que tenim com a ciutat. És cert que queda molt per fer, però no és menys veritat que avui estem més a prop d’una gestió del parc d’habitatge eficient i orientat a les persones, especialment les que ho passen més malament.

El govern ha intentat allunyar-se dels discursos triomfalistes –que ens aboquen només a un titular d’un dia, ben sovint sense traduccions pràctiques– i, en canvi, ha buscat un enfocament més consistent, en la línia de la nova llei d’habitatge, en el qual la necessària atenció a l’emergència es combina amb la planificació, i on es reforça la col·laboració institucional i es reforça la capacitat de treball conjunt amb la societat civil.

Quan vam arribar, ens vam trobar una política d’habitatge inexistent, amb una Oficina Local d’Habitatge desmantellada, el Consell de l’Habitatge i la Mesa d’Emergències locals sense haver estat convocats, unes relacions molt debilitades amb la resta d’institucions i una tensa convivència amb els col·lectius més mobilitzats d’atenció als desnonats. També vam trobar uns titulars de premsa que parlaven de 70 pisos cedits per entitats bancàries, però només 27 documents administratius que en provin l’existència…

A dia d’avui, tenim un document de planificació aprovat per unanimitat pel Consell de l’Habitatge, en el qual participa també l’oposició, i diferents compromisos que comencen a materialitzar-se: com la Mesa d’Emergència i el treball coordinat –per fi!– amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Disposem, a més, d’un protocol per fer front als desnonaments i hem començat a aplicar la llei per aconseguir ampliar el parc d’habitatge que reclama la precària situació de pobresa i vulnerabilitat de molts badalonins.

Més capacitat de resposta i més solucions factibles i reals. Més enllà dels titulars interessats, la política d’Habitatge de Badalona ja camina i els resultats són cada vegada més evidents.

> Article publicat al Diari de Badalona, març 2016.