Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Arxiu de la categoria: pressupost

El ple de les inversions, un gran brindis al sol

0

L’irreal i improvisat pressupost d’inversions de PP i PSC a Badalona es va aprovar inicialment al ple (aquí la notícia que n’ha fet el servei de premsa de l’Ajuntament). ERC – Avancem intentarem corregir en la fase d’al·legacions (ho explica amb detall aquesta nota) i també el portaveu Àlex Montornès en la seva intervenció. El ple va ser, en realitat, un gran brindis al sol del qual, això sí, es va aixecar acta. Per ampliar les reflexions sobre el pressupost podeu recuperar aquest apunt al blog de la (més…)

Comparativa eloqüent: pressupost d’inversions 2017 vs 2021

0

Parlavem de pressupostos en el darrer apunt al blog. Tornem-hi amb una comparativa eloqüent:

Pressupost inversions govern PP pactat amb PSC i Comuns sense debat de fons (de fet, mitja dotzena de persones passant-se un excel per correu-e)

VERSUS

Pressupost govern ERC Guanyem ICV-EUiA, fruit de votació oberta, audiències, seguiment, material descarregable.

👉🏻10 claus per entendre el pressupost d’inversions participatiu, oportú repescar aquest apunt al blog sobre el pressupost 2017, preparats per l’equip de Jose Téllez. http://ow.ly/EOJR30rAblY
👉🏻Pla d’Inversions Municipal 2015-19: http://ow.ly/bRw430rAaSH
👉🏻Resultat pressupost participatiu: http://ow.ly/3qNR30rAaT2

❓ Què ha passat amb els compromisos decidits amb la ciutadania? Atesa la dificultat d’execució municipal, quines són les garanties de l’acord actual? Sabem si tan sols si el govern del PP pensa fer proposta de pressupost ordinari? Què passa amb els diners disponibles via supramunicipals. Preguntes sense resposta (interessant per cert aquesta reflexió de Ricard Amaya). Sobta la frivolitat d’alguns alhora de regalar al PP el passaport al 2023… sense projecte de ciutat ni capacitat per desbloquejar l’acció muncipal.

De la falta d’ambició de tot plegat (i de les oportunitats desaprofitades) aquest posicionament d’ERC-Avancem i aquest apunt al blog d’Àlex Montornès.

#Badalona, certament, mereix més.

i etiquetada amb | Deixa un comentari

Un pressupost que regala al PP un final de mandat plàcid?

0
Publicat el 5 de març de 2021

[RESUM DE LA PRIMERA SETMANA DE MARÇ 2021] Un pas important per millorar l’accessibilitat i connectivitat de Montigalà. Ja obert el camí del parc G4 entre Ciència i Camí de Sant Jeroni que vam pactar amb el veïnat i que vam encarregar a l’ÀMB quan érem a govern. De les intervencions en l’espai públic que posen l’accent en la connectivitat… en parlava específicament en aquest apunt fa uns mesos.

Tanmateix, la notícia de la setmana ha estat que el Govern del PP i el Grup Municipal del PSC han negociat el pressupost d’inversions, un apropament al qual s’ha afegit també els En Comú Podem. En tot cas, com a ERC lamentem que el Partit Popular plantegi un pressupost d’inversions a curt termini sense els consensos amplis que necessita la ciutat. Podeu ampliar el nostre posicionament en aquest vídeo del portaveu d’ERC Àlex Montornès (també és molt recomanable, per cert, aquest apunt al seu blog). Tot plegat sembla confirmar un final de mandat tranquil i plàcid al govern d’Albiol… #enfi.

També aquests darrers set dies s’ha conegut que el projecte del Hub internacional del (més…)

Inversions que no poden esperar

0

[RESUM DE LA TERCERA SETMANA DE DESEMBRE 2019] L’aplicació del Pla Econòmic Financer en un municipi com #Badalona és un contrasentit (per això cal derogar la llei que ho fa possible) però mentrestant hem assegurat que el govern local prioritzi el manteniment d’escoles, l’educació 0-3 i els equipaments socials i esportius. En aquesta nota de premsa d’ERC-Avancem ho expliquem amb més detall. També en aquesta imatge gràfica:

Interessant en relació a aquesta qüestió, trobem aquest article de la Dolors Sabater al Nació Digital o aquest fil d’Àlex Montornès.

Seguim el resum, tot tornant a un tema massa vist a (més…)

Sis preguntes sobre la (ja imparable) moció de censura a Badalona

2
Publicat el 6 de juny de 2018

Està tot decidit? Què ha passat avui?

Aquest matí, el secretari municipal ha acreditat que la proposta de moció de censura presentada pel grup municipal del PSC reunia tots els requisits exigits per la llei; això és, i principalment, que acreditava les signatures dels regidors que configuren la majoria absoluta del ple. La proposta que ha estat validada identifica també que “los firmantes de este escrito y conforme a lo dispuesto en la legislación electoral, proponen como alcalde del municipio de Badalona a Don Alejandro Pastor López” i incorpora també un breu apunt de les motivacions de la moció i de les principals polítiques a impulsar. Firmen la proposta de moció els 10 regidors del PP, els 3 del PSC i el de C’s.

Uns minuts després d’assegurar el compliment dels requisits, el secretari convocava un ple extraordinari (📋 llegiu la notificació) per al 20 de juny a les 12 del migdia amb un sol punt de l’ordre del dia: “aprovar, si s’escau, la proposta de MOCIÓ DE CENSURA a l’Alcaldia.”

Com argumenten la proposta de moció?

En l’escrit (📋 llegiu íntegra la proposta presentada avui) els proposants reiteren que la moció es presenta per la “utilització ilegítima” de la institució i del càrrec d’alcalde “para promocionar y participar del proceso soberanista, y por otro lado por una nula capacidad de gestión municipal”. També s’assenyalen els principals eixos polítics del ‘nou govern’, exposats de forma vague i generalista. Són els següents: prioritat a les persones, organització municipal de model executiu, eficiència, emergència social prioritària i una Badalona “de diálogos y consensos” (sense concretar més). S’explicita que “mantendremos la neutralidad institucional”, tot i que “en caso de pronunciamentos institucionales se hará respentando las mayorías en el Pleno”.

Hi ha marge?

Ara mateix, la moció ja no es pot aturar i el ple està convocat. Queda per veure si els vots que acompanyen la proposta de moció es mantenen en el mateix sentit que avui han exposat o no en el moment decisiu, el de la votació. És molt estrany que canvii el sentit del (més…)

A favor del pressupost que necessita Badalona aquest 2018

1
Publicat el 27 d'abril de 2018

  • És un pressupost plenament compartit x les tres forces de govern a #Badalona (ERC, Guanyem i ICV-EUiA) i que reforça la inversió social i asssegura més manteniment a l’espai públic. Malauradament, no ha tingut el suport suficient al #plebdn: PP, C’s i PSC van votar-hi en contra, malgrat hem arribat a acords amb PDCat, Units i una regidora no adscrita.
  • No hi ha bones alternatives a no tenir pressupost: no aprovar els comptes significa no disposar per aquest any dels 4 milions d’increment dels ingressos i entrar en una fase en què no totes les partides es podran executar; algunes podran fer-se via modificació pressupostària, però amb restriccions i un gran retard.
  • L’oposició no ha discutit el pressupost en termes de polítiques locals, sinó que ha fet una ‘esmena a la totalitat’ retraient al govern el seu posicionament amb el referèndum i la república. La ciutat es mereixia un debat a fons sobre els comptes! Ja sabeu que els del ‘monotema’ són precisament els que es passen el dia parlant del ‘monotema’!
  • És per això que l’alcaldessa de Badalona ha decidit avui sotmetre’s a una moció de confiança. L’alcaldessa ha comparegut avui a la premsa, acompanyada de mi mateix i del regidor d’ICV-EUiA Àlex Mañas.
  • Per ERC la via de la confiança no era la prioritària i fins a l’últim moment hem treballat per aconseguir els suports necessaris; tanmateix, som part d’aquest govern i estem compromesos amb la molta feina que li queda per fer. Treballarem com el que més per superar la moció i evitar políticament que sigui factible l’alternativa. No ens imaginem el PSC articulant projecte de ciutat i govern amb el PP de la corrupció institucionalitzada.
  • Convidem a tothom, i en especial al PSC, a recomposar els ponts; quant a projecte de ciutat tenim molts punts d’entesa, tal i com s’ha demostrat amb els comptes que fins ara han obtingut el suport socialista.
  • Vénen uns dies complicats, subjectes a molts rumors. ERC estarà com sempre al costat dels interessos de la ciutat, compromesa i lleal a un govern del qual forma part de forma proactiva i singular; aportant la mirada llarga i el (més…)
Publicat dins de Badalona és un poble? i etiquetada amb | Deixa un comentari

[Setmana 16/2018] Reforç de la Guàrdia Urbana i comptes per al 2018

2
Publicat el 20 d'abril de 2018

[Setmanalment envio als meu canal de Telegram un resum de l’actualitat local des de la perspectiva del govern de Badalona i d’ERC, el partit que represento. Aquest és el contingut de la setmana 16 de 2018]

En el primer any de funcionament del nou model policial de la Guàrdia Urbana de #Badalona, la xifra d’efectius destinada a proximitat és de 80 agents. L’alcaldessa Dolors Sabater ha aprofitat aquesta darrera setmana per fer balanç del primer any del nou model policial del cos, en què també s’ha produït la inversió de mig milió d’euros d’inversió per a vehicles i material. També s’han creat noves unitats com la d’Atenció i Protecció a les Víctimes i la Unitat de Protecció Animal, a més de potenciar altres com l’Educació Viària. Podeu ampliar més informació aquí.

📊 Continuem avançant en la negociació del pressupost 2018. Aquests darrers dies, hem pactat amb Units per Avançar més pressupost per al Consorci Badalona Sud i la (més…)

Més serveis i més compromís social: pressupost 2018 a Badalona

0
Publicat el 9 d'abril de 2018

Avui hem presentat en sessió d’audiència pública el pressupost 2018 de Badalona, que comporta un increment de 6,7 milions. En 3 anys el pressupost haurà augmentat d’un 9,6%. De nou, la proposta de comptes del govern a Badalona (ERC, Guanyem, ICV-EUiA) reforça inversió social i cura de l’espai públic.

A continuació algunes de les propostes destacades:

👩🏻‍💻 Reforç de personal amb +14% a Serveis Socials i +10% a GU. En els darrers 5 anys l’ajuntament ha perdut més de 200 treballadors.
👨🏼‍🍳 Més recursos per a les persones que ho necessitin als menjadors de les escoles bressol.
👩🏻‍⚕️ Eliminació llista d’espera en assistència domiciliària. (+32%)
🔧 Més de 3 milions a plans d’ocupació (+7%)
🏘 Nova línia d’ajuts al lloguer i més personal i serveis a l’Oficina Local d’Habitatge.
🚧 Increment 10% pressupost de pavimentacions (avui de 2,2 milions d’euros, tot un contrast amb el milió anual de quan vam arribar) i increment d’un 13% per al verd urbà.
🏓 Manteniment d’instal·lacions esportives: + de 32% de reforç.
🖥 Implantació de l’administració electrònica.

✅ L’execució del pressupost es manté per sobre del 90%. (Aquí podeu ampliar informació)
✅ Reducció de la càrrega financera en més d’un 30%.
✅ Per primer cop aconseguim reinvertir el superàvit en inversions socials. (més…)

[Setmana 7/2018] Panorama local: pressupost 2018, aposta pels serveis bàsics

0

[Setmanalment envio als meu canal de Telegram un resum de l’actualitat local des de la perspectiva del govern de Badalona i d’ERC, el partit que represento. Aquest és el contingut de la setmana 7 de 2018]

📊 El nou pressupost municipal per a 2018 permetrà incorporar més de 100 persones a la plantilla municipal. L’Ajuntament de Badalona vol incorporar un total de 120 persones a la seva plantilla durant aquest 2018 i 2019, 70 amb l’oferta pública ja aprovada en aquest mandat i 50 més amb contractes programes, amb l’objectiu de millorar els serveis bàsics públics en totes les seves àrees, però amb especial èmfasi en l’atenció i el servei a la ciutadana, els serveis socials i la Guàrdia Urbana. Aquesta setmana hem començat les converses amb l’oposició. ➡️ http://bit.ly/2F8JtEl

🚔 Aquesta notícia crec que és molt positiva. #Badalona ha posat en marxa aquests dies un vehicle dotat amb un sistema fotogràfic per combatre la indisciplina viària. El nou dispositiu ha de tenir un efecte dissuasiu i millorarà la fluïdesa del trànsit i ha de permetre millorar algun (més…)

Badalona 2020, projectes que van més enllà del mandat

1

Fa uns dies presentavem ‘Badalona 2020’, un paquet d’inversions que inclou 3 nous equipaments socio-culturals (Gorg, Bufalà i Montigalà) i també el projecte executiu d’una nova escola bressol. El pla vol anar més enllà del mandat i situa també línies estratègiques vinculades a l’habitatge.

Les inversions previstes, i que s’aprovaran en el darrer ple de juliol, provenen del superàvit… Com diu en Jose Téllez “Mentres Albiol presumia de superàvit i ho destinava a avançar deute bancari, el nou govern local ho destinarem a polítiques socials, com serà la construcció del primer parc públic de lloguer social de la ciutat.”

El govern municipal disposarà d’1 milió d’euros per a poder encarregar els projectes executius d’aquest nous equipaments que seran de caire socio-cultural i que se situaran a diferents barris de la ciutat, concretament un nou centre cívic al nou barri del (més…)

A Badalona, fins a l’últim euro, fins a l’últim minut

0
Publicat el 29 de maig de 2017

L’estat espanyol té un dèficit d’inversions a Badalona de més de 32.000.000€. Reclamarem fins a l’últim euro, fins a l’últim minut. És per això que Esquerra Republicana Badalona hem presentat esmenes a la llei de pressupostos de l’estat 2017 i que se centren principalment en els incompliments més flagrants de l’estat, al font marítim de Badalona. En aquest vídeo ho explico, acompanyat del senador Bernat Picornell i de la companya Agnès Rotger. Més informació, aquí: http://ow.ly/AuSB30bWasa

Diners per a la ciutat, no per eixugar deute amb els bancs

0
Publicat el 18 d'abril de 2017

La Llei d’estabilitat pressupostària es va aprovar el 2012 amb els vots del PP, CiU, UPyD i UPN i, al dictat de la Troika, impedeix a les administracions augmentar la despesa pública més enllà d’una taxa de referència basada en el creixement de l’economia. Això suposa un topall a la capacitat inversora dels governs (siguin nacionals o locals), que han de destinar tot superàvit a amortitzar deute. Els romanents de tresoreria no es poden destinar a reequilibrar les realitats dels nostres pobles i ciutats amb pressupostos més expansius, sinó que, si em permeteu, s’han de destinar a reequilibrar els balanços d’uns bancs a qui, per cert, no hem deixat d’ajudar… amb ben poc retorn social, per cert.

Els superàvits dels ajuntaments s’han destinat a ‘salvar’ els comptes del Ministeri d’Hisenda, fet que li ha permès complir el dèficit. La quantitat és astronòmica i (més…)

Publicat dins de Badalona és un poble? i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Reprenem el curs: línies de treball el primer trimestre de 2017

0
Publicat el 9 de gener de 2017

2016-09-21 19.02.09Aquest apunt intenta resumir les principals línies de treball de l’àrea que dirigeixo a l’Ajuntament de Badalona en els tres primers mesos de l’any:

El pla Recupera, en marxa:

El passat mes de desembre, l’Ajuntament va signar amb la Diputació de Barcelona i el Banc de Sabadell les condicions d’un crèdit que, un cop aprovat definitivament l’annex d’inversions anomenat Pla Recupera, ha de permetre ja la licitació dels primers projectes definits com a prioritaris, i que podeu consultar aquí. El tràmit administratiu de la licitació és previ a l’adjudicació i aquest primer trimestre de 2017 hauriem d’iniciar els tràmits de diferents obres i actuacions, entre les quals les de l’arranjament del carrer Mossèn Anton (que bona falta li fa); l’esperada dignificació dels carrers de Sant Crist que limiten amb l’autopista i on en un futur ha de passar la segona fase del lateral; l’estimat carrer de la Costa a Dalt de la Vila; millores estructurals a diferents edificis del patrimoni (Ca l’Andal, Can Miravitges, casa Arnús, torre Codina…), així com millores en equipaments municipals i altres actuacions de millora de l’espai públic i del clavegueram.

Un pressupost que respon a les necessitats de la ciutadania:

Passarà per ple el pressupost ordinari (resum aquí) de l’ajuntament acompanyat d’un nou annex d’inversions que recollirà les partides per fer atendre les prioritats (més…)
5593