Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Arxiu de la categoria: periodisme

Periodistes còmplices de ciutat

0
Publicat el 4 d'abril de 2022

Va per tu, Marta Membrives (1971-2022)!

Té una agenda de telèfons ben peixada: el Pepe de l’associació de veïns del Turó, la Txell de la colla castellera nova, la Maria del bar de la Plaça Gran, l’Abdelkrim de l’AFA de l’escola de la Riera… Desendreçada, singular, aquesta agenda de telèfons és prèvia a l’arribada de Twitter i els DM; és un capital de gran valor… Però ben mirat potser tampoc és tan important. Perquè en el dia a dia de la periodista local moltes vegades no cal una trucada: el Pepe, la Txell, la Maria i l’Abdelkrim formen part d’una jornada laboral que en realitat no té horaris… Se’ls troba i hi parla a peu de carrer, davant del comerç, sortint de casa o passant per davant de la casa de la Vila.

De fet, la periodista va construint la notícia a partir d’una llarga conversa encadenada, plena de giragonses, i on les peces disperses van cobrant sentit a mesura que van encaixant. Indicadors de la bona feina feta? El desgast de la sola de la sabata i l’habilitat per parar bé l’orella. El subtil art de teixir un moment tranquil que convidi a la confidència. I la mirada curiosa i afinada per detectar un petit moviment rere la façana patrimonial on sembla que podrien començar unes obres, un cartell que (més…)

Una eina al servei del ciutadà

0
Publicat el 25 de maig de 2017

[ARTICLE PUBLICAT A LÍNIA BADALONA el 25.5.2017] El diari que tenen a les mans ha acceptat aquest text com a resposta a un article que l’Estanis Alcover va publicar setmanes enrere sota el títol “El futur de la premsa local passa per la Casa de la Vila?”. El futur del periodisme no passa per un sol lloc, per sort, però això no treu poder interpel·lar la pregunta.

Amb l’Estanis, amb qui vam ser col·legues uns anys a Revista de Badalona i també a El Punt, comparteixo el paper importantíssim del periodisme en nuar la formació de la identitat (sempre un concepte dinàmic, aquí l’afegit és meu) des del relat de la quotidianitat més propera. Aquest paper insubstituïble està en el cor mateix de la premsa local, per bé que avui les fronteres entre el que és ‘premsa’ o no són més (més…)

Publicat dins de Badalona és un poble? i etiquetada amb | Deixa un comentari

Filibusterisme a Badalona?

0

Nou capítol de l’afer Estaca. Avui s’havia de consumar destitució del cap de #Badalona Comunicació. No era un tema anecdòtic. En depèn la qualitat dels mitjans públics i la seva funció social. Ànim i suport als professionals de la casa.

Seguidament, recollits les piulades que he fet sobre el tema al meu TW:

 1. A veure, intentaré explicar el q ha passat a #Badalona aq. migdia amb el càrrec del PP q va censurar l’Estaca i q l’oposició volia cessar.
 2. Avui (per fi) hi havia la Junta General de @BdnCom q ha aprovat un nou consell d’adm. per designar el nou conseller delegat, @Jopepvineta
 3. Un pas necessari per fer q s’hi reflectís la correlació d forces al ple (on el PP NO té l’absoluta) i per reformar a fons mitjans locals.
 4. Tanmateix, el PP va fer dimitir abans el conseller delegat i el va contractar immediatament amb funcions de coordinador.
 5. Ara mirarà d’ajornar al màxim la convocatòria del nou consell d’adm.Ergo l’autodimitit conseller deleg. continuarà manant en l’interregne.
 6. Un interregne que significa control i q intentarà allargar mitjançant totes les argúcies legals (filibusterisme: http://ca.wikipedia.org/wiki/Filibusterisme).
 7. El PP a #Badalona sap q s’hi juga. Això no va d guanyar batalla legal, sinó d guanyar temps. El minut de #teleb d’ara fins al maig val or.
 8. Mentrestant, els mitjans locals aborden uns mesos clau per a la seva funció pública en situació precària, de massa omissions acumulades.
 9. … nova prova del GREU error de donar alcaldia al PP i de, a més, donar-li la majoria abs. (que no tenia al ple) a les empreses municipals.
 10. No estaria malament una mica d’autocrítica entre els que ara s’escandalitzen (CiU) per la deriva dels fets.
 11. El que és substancial ara és definir entre tots el model de mitjans li cal a #Badalona i com el protegim d’intrusions i censures.
 12. A @ERCBadalona tenim coses a aportar, però sobretot tenim molt a escoltar (dels professionals, dels agents locals, dels veïns).
 13. Disculpeu l’encadenat. La política a #Badalona ja fa temps que no es pot explicar en 140 caràcters. 😉

En aquest enllaç podreu accedir a un storify meu que recull informació sobre l’afer i que està actualitzat amb les notícies que sobre el tema publiquen avui El Punt Avui, La Vanguardia i Diario.es.

Més enllà de l’Estaca…

0
5593