Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Arxiu de la categoria: Dalt de la Vila

Cinc preguntes sobre el futur de l’autopista C31 a Badalona

0
Publicat el 6 de març de 2022

Aquest és l’article que em van demanar els companys de l’Associació de Veïns de Dalt de la Vila a Badalona sobre un els grans temes candents a la ciutat. L’han publicat a la seva revista, la Costa del Meco. Aquí podeu llegir-ne la versió original.

Quan parlem del futur de l’autopista C31 és relativament fàcil posar-se d’acord en 1) el greuge que la va imposar (aquell urbanisme tardofranquista que inundava de ciment el cor de ciutats senceres sense ni tan sols preguntar als seus veïns i veïnes, com descriu bé un article recent de Francesc Alfambra a l’Independent); 2) la diagnosi sobre el seu impacte passat i actual (estan ben documentats els perjudicis sobre la vertebració urbana i la salut pública que ha provocat aquestes darreres dècades) i 3) un mínim consens al voltant dels objectius a atendre (acabar amb la fractura i l’amenaça ambiental i a la salut pública que suposa).

No és poca cosa. Però és insuficient.

Més enllà del greuge inicial, la diagnosi i l’acord en què alguna cosa cal fer amb la C31 hi ha algunes preguntes incòmodes que no hauríem de passar per alt.

Quina utilitat donem a l’espai recuperat? Quan diem que volem l’autopista fora el que estem dient en realitat –penso– és que no volem una via ràpida enmig de la ciutat que priorizi només el vehicle privat… Però més enllà d’aquest primer punt d’acord, tan genèric… què fem amb l’espai ‘alliberat’? Un passeig? Una zona d’equipaments? O bé ha (més…)

Redescobrim Ca l’Amigó (i també Dalt de la Vila)

0

El nou Jardí de l’Hospital (📌 fitxa del projecte) conformarà una de les entrades més potents a Dalt de la Vila, reforçant a més la visió de Ca l’Amigó, un edifici patrimonial fabulós (📌 fitxa de patrimoni). El projecte està a punt d’enllestir-se i aquesta passada setmana va tenir lloc una sessió de treball amb el veïnat (💻 tuit de Francesc Ribot). De fet, aquesta proposta surt votada del procés participatiu obert a la ciutat  (📊 votació de projectes) i es fa en col·laboració amb l’empresa municipal Badalona Serveis Assitencials, ja que part de les seves oficines estan en el recinte.

La proximitat de l’Hospital i la presència de les oficines aconsellen un tractament de l’espai com a zona d’estada tranquila, buscant la màxima convivència entre els usos. El més destacat de l’operació és: 1⃣ l’entrada accessible per carrer de Santa Eulàlia; 2⃣ més bona convivència vianants i serveis Hospital, amb ampliació de l’espai; i 3⃣ el fet de (més…)

El carrer de la Costa, compromís amb una singularitat que no es perdrà

1
Benages Pla (dibuix) | Valentí Soler (poema). Del llibre Finestral d'un temps, editat per Pont del Petroli.
Benages Pla (dibuix) | Valentí Soler (poema). Del llibre Finestral d’un temps (Ed. Pont del Petroli).

Les obres al carrer de la Costa, que hem començat aquesta setmana, garanteixen la conservació de tota la seva singularitat. Aquest carrer és un dels més bonics de Badalona i una de les portes de Dalt de la Vila, un barri amb tantes assignatures pendents.

1⃣ El projecte ha passat per comissió de patrimoni i està validat per veïns, q el reclamen de fa anys!
2⃣ Mantindrà el caràcter i millorarà acabats i accessibilitat. El barri millorarà i es dignificarà en un dels punts més foscos.
3⃣ Les llambordes no són ‘mediavals’ sinó de fa unes poques dècades (la majoria) però, malgrat tot, es mirarà de recuperar les possibles. En tot cas, la pedra de Montjuïc, molt valuosa i que conforma la part de vorera, sí que es podrà conservar.
4⃣ L’autor del projecte és Marc Manzano, adscrit a l’equip de millora urbana de l’AHC, que ha treballat bé al barri en altres actuacions.
5⃣ L’Ajuntament de Badalona financia les obres després q el PP deixés véncer un conveni per pagar-les a mitges amb l’Agència d’Habitatge.
6⃣ El carrer tornarà a ser porta de Dalt de la Vila en pocs mesos, orgull de #Badalona.
(més…)

En la jubilació de la Pepita Padrós

0

Punt i seguit. Avui s’ha jubilat la Pepita Padrós, institució cultural a #Badalona, al capdavant de l’arqueologia al Museu de Badalona durant 40 anys. Gràcies per tant.

Al decumanus, aquest migdia hem fet una petit homenatge per reconèixer-la. Hi havia avui molts arquitectes, i bona part de l’àrea d’Urbanisme, que ara em toca dirigir. La relació de la Pepita amb els arquitectes i urbanistes de la ciutat ha estat de sempre explosiva… però també molt productiva. Amb la seva perseverança i passió tenim una ciutat que combina exemplarment passat i present… la vella Baetulo acull la Badalona d’avui complementant-se com poques.

La gent d’Urbanisme… li hem regalat viu, un llimoner per plantar. Arbre de badiu, patrimoni, com ella, de la ciutat.

Retard a la primera fase dels laterals: sí, però no

2

Arqueologia C 31 AR NB 07078.1.F1 Informe 1   Evernote WebEl Punt Avui ha publicat aquesta notícia titulada: Torna a endarrerir-se el lateral de la C31. Sí, però no. Intento explicar-me:

Aquest retard forma part d’una obra ja en marxa –l’endarreriment no és perquè no hi ha pressupost o perquè el projecte no ha estat aprovat, com en d’altres ocasions– sinó, tot al contrari, és perquè el curs de treballs previs de l’obra (cates arqueològiques) demanen una mica més de temps del previst. Ni el pressupost perilla ni el compromís de les dues administracions.

L’enderrareiment és fruit d’un projecte que malgrat tot avança, encara que sigui en (més…)

Mirar enrera és, de fet, una manera de mirar endavant

0

Memòria compartida. Mirar enrera és, de fet, una manera de mirar endavant, una manera de fer ciutat. Vegeu sinó aquesta notícia: els arxius històrics dels barris de #Badalona s’uneixen en un projecte per mostrar online els seus fons documentals. Aquests arxius compartits poden ser –de fet ja ho són, en bona part– instruments de cohesió i de construcció d’un relat de ciutat més fort i equilibrat.

A la ciutat tenim diferents arxius en marxa, una iniciativa ciutadana d’alt valor afegit, que compta amb la complicitat del Museu de Badalona. Us animo a conèixer la feina de l’Arxiu Històric de Llefià, del de Sant Crist o del de Dalt de la Vila.

Podeu accedir a la notícia, aquí.

5593