Tallar l’autopista un matí de diumenge no és una protesta, és una proposta. És el que va passar diumenge passat a la C-31 al seu pas per Badalona i en què, en el marc de la 10a Festa de l’Educació Pública de Badalona, més d’una cinquantena d’entitats de la ciutat van convertir una de les calçades de la via ràpida en rambla cívica. Va ser només mig matí i els contratemps per als conductors van ser, en general, assumibles, però el missatge en clau de ciutat ha tingut un efecte multiplicador que n’ha allargat l’impacte més enllà de l’assolellat matí.
No és per menys. Quina força poder gaudir, per unes hores, de la reconquesta d’aquesta gran ferida oberta a la ciutat, element divisori i contaminant que ha perjudicat tants i tantes veïnes de Badalona durant tant de temps! La imatge de l’asfalt acolorit per tantes paradetes donava força a un gran interrogant: fins quan? I l’èxit de la convocatòria –fruit d’una tenacitat a elogiar, que no ho ha tingut fàcil en clau municipal– anima a ser ambiciosos en la resposta a la pregunta. Atrevir-s’hi, sí, tota una lliçó… I un primer triomf.
La lluita continuada i intel·ligent que des de fa temps impulsa la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Badalona (FAMPAS) ha sumat en aquest cas amb la plataforma ciutadana Transformem l’Autopista C-31, en un acte que en realitat és un fantàstic aparador de lluites compartides a la ciutat. Les mancances de l’educació pública, els problemes de manteniment dels equipaments públics, les grans assignatures pendents quant a la mobilitat a la ciutat i a l’àrea metropolitana, els reptes de salut pública en una ciutat com Badalona, amb tants problemes de qualitat de l’aire, i d’un urbanisme massa deutor encara dels interessos privats… Passejar-se diumenge per la C-31 era fer-ho per algunes d’aquestes carpetes que estaran –o haurien d’estar– damunt la taula de treball programàtic dels partits de cara al 2023.
Transformem! Un verb que és invitació, perquè és dit en primera persona del plural (tot un encert, per tant). Un verb útil i encomanadís, en clau de Badalona, però no només. Els temes que vol solucionar són també reptes en clau metropolitana, perquè parlen de salut pública i de qualitat de l’aire, de mobilitat intel·ligent i de recuperació i reinvenció de l’espai públic. D’atrevir-s’hi. D’això anava, al capdavall, el tall de l’autopista de diumenge a Badalona. I és un repte per a totes i tots no aturar-nos ara.
(*) Al voltant de la C-31, un tema molt complex i que és impossible de resumir en aquest article, animo a llegir una publicació veïnal de rigor i d’alt interès. L’Associació de Veïns de Dalt de la Vila publicava aquest especial sobre l’autopista i la seva transformació fa uns mesos, i que conté, per cert, la meva visió sobre com encarar aquest tema.