El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

Boda astigitana

Deixa un comentari

La cua ja s’ha dissolt, les bosses ja són als compartiments i les hostesses ja els han tancat. Assegut al seient de l’avió, la son pot més que les instruccions de seguretat del vol. Són les vuit del matí i m’adormo amb el seu rinxolat capciró ben reposat en la meva masculina espatlla.

M’endinso llavors en el bell Palau d’obra vista, balconades treballades i un pati interior que fa les delícies de qualsevol cor. Una catifa vermella s’escola entre els peus dels convidats i avança, mansoia, entre quatre files de cadires cobertes per teles senyorials, confonent-se finalment amb la cua blanca del vestit de la núvia que, en girar-se, mostra el somriure radiant i encisador que es barreja amb l’expressió del on jan que l’acompanya. Boda breu, poesia suau que emociona a la núvia, a la sogra i als femenins cossos de luxosos vestits que omplen l’espai.

L’arrós i dues detonacions de confetti certifiquen l’esperat desenllaç. Corbates blaves i roses, vestits foscos i la quitxalla de calça curta que corre i s’empaita per tot el Palau.

Prats verds, quatre cavalls, un tractor que rumieja al fons de la vall. A ponent, un hort solar ens indica els temps on som somniant. I, allà, al fons, una Finca senyorial en la que, en aquestos dies, ja no s’hi arriba a cavall. Un munt de vehicles omplen l’immensa era del casal.

Taula de formatges, dos escanciadors de vi dolç i mançanilla, cervesa a dojo i cambrers fent la dansa de les plates entre els alegres convidats. En un racó, una calessa. Tot és verd i senyorial.

La sala és gran, les taules són parades. Un plat, coberts de peix, però no pas de carn. Gerres de cervesa, algun vi negre i algun de blanc. A la taula, presentacions. Arriba el pernil i comença l’àpat frugal. Gambes i llagostins, sorbet de poma verda amb cava. Delícies de converses al voltant d’un bacallà. A la taula dels nuvis, tot és joia i pau, els cambrers que dansen i dansen i ja se’ns emporten coberts i plats.

Pous de saviesa que m’envolten enllacen raonaments, mentre ens serveixen la carn. Solomillo a la Almendra con guarnición de Patatas a lo Pobre. Ells són Filets empolsinats d’ametlla i jo la pobre patata innocent. Em llepo les mans, les copes s’omplen i seguim navegant. Navegant entre converses, converses entre germans.

¡Que se besen! ¡Que se besen! – criden des d’algun costat.

La núvia besa el nuvi, els pares també ho fan.

Aplec de fumadors entre els cafès i el ball. De nou, s’argumenta i s’estira la llengua, la llengua del contrincant. Contrincant que no és enemic, sinó digne rival. Capaç d’omplir de saviesa una conversa distesa i frugal.

Ballem i ballem, ballem i brindem. Els nuvis animen la festa, i també ho fan els germans. Que la nit no s’acabi. Que la disbauxa vagi avançant. Després ja prendrem al cotxe per tornar a la capital.

Encisat per la disbauxa
d’amics, pares i germans,
ballem una sevillana
que m’omple de felicitat.

Uns sotracs em desperten i mig adormit giro el cap, per tornar-me a la pubilla que encara dorm al meu costat.

Que siguin feliços els nuvis!
I que visquin per molts anys!
Que la barca de la vida
els hi porti molts de guanys.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.