Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

19 de maig de 2017
1 comentari

“Llegó László… y ¡Papp!”. No era cap somni… i ja en sé més coses.

No és la primera vegada  –ni espero que sigui la darrera–  que, parlant dels apunts d’aquest Bloc, empro la imatge del nàufrag que llança al mar un missatge en una ampolla tot esperant que arribi a mans d’algú que pugui donar-li resposta. Ho dic perquè tinc la grata experiència que, moltes vegades, l’ampolla arriba al seu destí i aquestes respostes m’arriben.

Segur que recordareu aquest apunt de fa disset dies. Parlava d’un titular de premsa sobre el combat de boxa entre l’espanyol Luís Folledo i l’hongarès László Papp que jo havia vist (el titular, no el combat) penjant en algun quiosc un dia de desembre de 1963 i que em va quedar profundament gravat a la memòria: “Llegó László… y ¡Papp!”

En l’apunt explicava les recerques que havia fet en arxius i hemeroteques tot buscant quin mitjà podia ser el que havia publicat aquell titular i acabava dient que només em faltava consultar el diari Marca i el setmanari El Once, publicacions que no havia pogut trobar en cap dels arxius que havia visitat. Tot plegat ho acabava amb una nota en la que demanava ajuda a algun lector que recordés el mateix titular o que sapigués d’algun sistema per accedir a les dues publicacions que em faltaven per escorcollar.

I el miracle es va produir. Va ser un dia de la setmana passada, mentre jo era en un restaurant a tocar de San Giovanni degli Eremiti (Palermo) fent els honors a un espectacular plat de pasta, que em va arribar un correu de la meva estimada M. Pilar Gil  –la mare del jove Bernat protagonista d’aquest apunt—  que des de Sant Andrews, en terres d’Escòcia, em deia que havia fet una recerca per Google Books i que havia trobat una referència molt sòlida a propòsit del titular que buscava.

I, efectivament, tenia tota la raó perquè em va remetre al llibre “Memorias en blanco y negro” (Roca Editorial, 2014), del periodista esportiu Alfredo Relaño:

(si cliqueu al damunt, la imatge es farà una mica més gran)

I, més concretament, a un capítol del llibre (pàgina 234 i ss.) dedicat al combat Folledo-Papp. Un capítol que tenia un primer paràgraf  –i, sobretot, un títol–  que em resultava enormement familiar:

(si cliqueu al damunt, la imatge es farà una mica més gran)

A la vista d’aquesta troballa de la meva amiga M. Pilar ara puc afirmar dues coses:

  • El titular que jo vaig veure quan tenia tretze anys no me’l vaig inventar. Existeix i el va publicar  –en portada i a tota pàgina–  el diari Marca.
  • Contra el que escriu Relaño al començament del capítol, el combat es va celebrar el 1963 i no el 1967. Un error que en la resta de l’article ja no torna a aparèixer.

Sabent aquesta informació, doncs, he preguntat a la Biblioteca Nacional (la d’España, atès que el diari Marca s’edita a Madrid) si en els seus fons tenen l’exemplar del dissabte 7 de desembre de 1963. La resposta (d’ahir mateix) ha estat afirmativa i ara només em queden per lligar els detalls tècnics perquè les pàgines que m’nteressen (la portada i la crònica del combat) m’arribin per correu electrònic en format pdf.

Quan tingui tot el material faré un nou apunt, el tercer, ensenyant la portada amb el titular que NO havia somiat. Serà el que tancarà definitivament aquesta sèrie que explica com m’ho he fet per recuperar un dels meus records d’infantesa.

I no pas un record qualsevol, sinó el de la primera vegada que vaig tenir consciència que amb les paraules es podien fer jocs d’allò més divertits i ocurrents.

Continuarà… (perquè, sortosament, de recerques en el meu passat com aquesta en tinc alguna altra més per explicar)

 

  1. Et felicito de veritat. Jo vaig intentar ajudar-te en la recerca pero no me’n vaig sortir. La resposta espanyola et demostra que no tot funciona malament al pais vei.I ara recordant, recordant en Folledo em sona ja que en aquell moment jo tenia 17 anys i estava molt interessat en tots els esports

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!