Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

10 d'agost de 2022
0 comentaris

No és solidaritat; és fer el préssec: españa (*) ens roba.

Un article de Joan Vall Clara -imprescindible com tots els seus- al diari El Punt Avui, del qual ara és el director, que em fa pensar en tots els llepafils que fan veure que s’escandalitzen de dalt a baix cada vegada que dic (amb raó) que españa ens roba.
I molt, que ens roba.

 

I tant si ens roben!

Article de Joan Vall Clara publicat a la secció ‘El Voraviu’ del diari El Punt Avui del 7 d’agost de 2022 (vegeu-lo també aquí)

En el seu moment una de les afir­ma­ci­ons inde­pen­den­tis­tes que més ener­vava uni­o­nis­tes i monàrquics era l’“Espa­nya ens roba”. Com amb tan­tes altres argo­lles del procés, els encar­re­gats de des­mun­tar l’axi­oma varen ser els uni­o­nis­tes emmas­ca­rats (cive­tis­tes, inter­me­di­a­ris, equi­dis­tants, nego­ci­a­dors, ponts aeris, ter­ce­res vies, neo­au­to­no­mis­tes i mode­ra­dors). Que si Espa­nya eren els espa­nyols i entre els espa­nyols hi ha molt ciu­tadà que ho passa tan mala­ment com nosal­tres. Que no era Espa­nya sinó l’estat. Que no era l’estat sinó l’estat pro­fund. Que si naps i que si cols. Ama­nit tot amb dues can­ta­re­lles. La que diu que els números no són prou clars perquè si les balan­ces fis­cals es fan d’una manera o de l’altra en són dotze mil o setze mil, i que els més pro­gres­sis­tes de la història al final han optat per no publi­car perquè no ens agafi mala sang. I sobre­tot la famosa can­ta­re­lla de la soli­da­ri­tat. Però cone­guda la liqui­dació del finançament autonòmic cor­res­po­nent a l’exer­cici del 2020 s’ha rei­te­rat una vegada més el que des de la por­tada d’aquest diari, que vol i ha de ser edu­cada, en dèiem diven­dres: “Infra­fi­nançats”. Un any més. Segon ter­ri­tori en apor­ta­ci­ons, desè en des­pesa. No és soli­da­ri­tat; és fer el préssec. És que ens han pres el número. És que saben que ens dei­xem fer la clenxa al mig. Ens roben. Digueu-ne estat pro­fund, Estat espa­nyol, Espa­nya o Robert de les cabres, però és ben clar. I tant si ens roben!

——————————————————————

(*) No us estranyi que escrigui la paraula ‘españa’ així: amb minúscula i amb ‘ñ’. La raó és molt senzilla: a casa les majúscules ens les reservem per als conceptes que realment se les mereixen, com Biblioteca, Escola o Museu. I amb els dígrafs, exactament el mateix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!