Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

23 de desembre de 2012
0 comentaris

Un article meu de fa quasi 30 anys…

El dijous 31 de maig de 1984 el diari “El Correo Catalán” va publicar a la seva secció “Correu català”, una pàgina d’opinió que sortia en la nostra llengua, un article meu que ja ni recordava i que un bon amic amb millor memòria que jo m’ha demanat que recuperés.

M’he enfilat a dalt de l’armari on guardo la paperassa i, com no podia ser altrament, l’he trobat. Si obriu la resta de l’apunt el podreu llegir, però abans em sembla interessant donar-vos algunes dades perquè situeu allò que vaig escriure en el seu context d’aleshores. Un context que, per cert, no deu haver evolucionat gaire perquè em fa l’efecte que moltes de les coses que passaven el 1984 no són tan diferents a les que passen ara.  (n’hi ha més) 


Aquell any 1984 va ser el del començament de la programació regular de TV3. Més concretament el 16 de gener. Pocs dies després, l’1 de febrer, es tancava el consultori radiofònic de la senyora Elena Francis després de 34 anys de presència ininterrompuda en antena. El 21 de febrer Josep Maria Flotats estrenava la seva primera obra a Catalunya sota el paraigua de la Generalitat: “Una jornada particular”.

El 29 de febrer el Banco de Vizcaya comprava Banca Catalana i a principis d’abril es creava l’editorial Empúries. El 29 d’abril Jordi Pujol guanyava les eleccions per majoria absoluta. El PSOE de Catalunya, amb Raimon Obiols com a cap visible, va patir una greu patacada. El 2 de maig es va estrenar “Accions”, el primer espectacle d’una companyia teatral singular i diferent: La Fura dels Baus.

El 23 de maig el Fiscal General es va querellar contra Jordi Pujol i altres directius de Banca Catalana i set dies després Pujol era investit president de la Generalitat a la primera votació. L’1 de juny, l’endemà de la publicació del meu article, La Vanguardia va començar a publicar l’encreuat diari en català de Tísner i a finals d’octubre s’obria a la circulació el túnel del Cadí.

Pel que fa a la referència al porter de Malta ve del partit de futbol que va jugar España contra la selecció d’aquell petit país. Va ser el 21 de desembre de 1983 i als espanyols els calia guanyar per onze gols de diferència si volien classificar-se per la fase final de l’Eurocopa’84. El resultat, ves per on, va ser de 12 a 1, amb gol final del davanter Juan Señor al minut 85 que va desfermar la bogeria col·lectiva. Un gol que, per cert, va ser llargament explotat pels guionistes de “Polònia” a l’hora de construir la seva imitació del ministre Acebes.

Aquí em teniu, doncs, quasi trenta anys més jove:

La querella i el porter de Malta
Joan Josep Isern
El Correo Catalán, 31 de maig de 1984

Precedida, com ja va sent de ritual, per la consabuda primícia informativa “rigorosament confidencial” del diari El País (per cert: potser seria aclaridor que algú es dediqués a fer l’inventari dels “serveis prestats” a aquest país –el nostre– per aquest “País –el d’ells–) el senyor Burón Barba, Fiscal General del Estado (o del Reino, que ara no m’enrecordo bé del seu títol exacte) ha presentat una querella criminal contra vint-i-cinc antics alts càrrecs de Banca Catalana entre els quals s’hi troba el President de la Generalitat senyor Jordi Pujol.

L’afer de les presumptes irregularitats en la gestió de Banca Catalana no és nou de quatre dies i a força de remenar-lo i manipular-lo –ara que m’interessa l’esbombo, ara que no em convé l’amago– ja fa catipén. Potser, al capdavall, els ciutadans d’aquest país –i de l’altre– encara haurem d’estar agraïts als déus perquè d’una vegada per totes l’afer s’encarrila vers la seva definitiva solució: els tribunals de justícia que destriaran les responsabilitats que pertoquin a cadascú.

El problema és complex i té moltes implicacions que, per sí soles, justificarien una sèrie d’articles com aquest. Avui, però, em limitaré a destacar un aspecte que em sembla suficientment representatiu del grau de misèria política a què sembla perpètuament condemnat a patir aquest racó de món on ens ha tocat de viure.

La primera impressió que es desprén de tot aquest lamentable embolic és que el govern socialista ha perdut el sentit de l’oportunitat. I això en política (perquè això és una decisió política. No fotem!..) és un error garrafal.

Ves per on, coincideixo totalment amb l’editorial d’El País quan diu que cap moment no era oportú per formalitzar aquesta querella, però que, certament, el moment que s’ha triat –vint-i-cinc dies després del desastre socialista a les autonòmiques i una setmana escassa abans del debat d’investidura– ha estat de tots els possibles el més inoportú.

Com ja és tradició, una vegada més el govern de torn a Madrid ha demostrat un tacte i una sensibilitat envers Catalunya digna del més cepat dels descarregadors de moll.

I, potser el més simptomàtic, el govern socialista ha demostrat una alarmant manca de respecte vers els seus propis correligionaris d’aquí. Perquè no em negareu que “el partido hermano” li ha fet un galdós favor als socialistes catalans patèticament atrapats entre l’espasa anticatalanista dels seus parents del centre (“el peligroso hecho diferencial”, diu que diuen), i la dura paret de l’obligat i reflexiu silenci després de la derrota del 29 d’abril. Em pregunto ara qui gosarà combatre amb argumentacions serioses l’apel·latiu de “sucursal catalana del PSOE” que sovint s’atribueix al partit que lidera el senyor Obiols.

Tanmateix, com a les bones novel·les policíaques tot acaba lligant: mig segle després de l’afer Indalecio Prieto-Banc de Catalunya, dos anys després de la filtració d’aquell “Boletín confidencial” (una altra primícia informativa) generador d’un moviment de pànic que va descapitalitzar en qüestió d’hores Banca Catalana, dotze mesos després que ens donessin pel “pool” queda ben clar que en aquest país –el nostre i el d’ells– la Història es repeteix que és un gust i que, mani qui mani a Madrid, la miopia i la rancúnia centralista s’agreuja dia rere dia. I és que, com deia la meva àvia, d’allà on no n’hi ha difícilment podrà rajar res.

Les il·lusions que tanta gent va dipositar en accedir al govern de Madrid uns homes que no eren “els de sempre”, que es presentaven amb un currículum democràtic i antifranquista prou satisfactori, amb un llenguatge nou i engrescador ple de sentències sobre l’eficàcia, l’honradesa, la visió d’Estat i no sé quants centenars de milers de llocs de treball han sofert una nova decepció. Llàstima, perquè en aquesta comèdia una vegada més ens torna a tocar de fer el paper de perdedors a tots plegats.

S’ha portat tan matusserament aquest afer que, bonifaci com sóc de mena, em vénen temptacions de pensar si en el fons no serà veritat allò que ens volen fer creure que el govern socialista és totalment aliè a aquesta querella.

Sigui com sigui, us confesso que no sé què és pitjor: si un govern que no dubta en querellar-se contra la persona que ostenta legítimament la més alta autoritat de Catalunya (el Fiscal General és un càrrec polític nomenat pel govern, no ho oblidem) o un govern que com aquell porter de la Selecció de Malta deixa que algun davanter centre –o extrem dreta, vés a saber…– fantasmagòric i innominat li coli un cabasset de gols.

Tant per tant, m’és ben igual una hipòtesi o l’altra: en el fons tot és mal que mata.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!