Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

8 de març de 2018
1 comentari

“El quadern gris” de Josep Pla compleix avui 100 anys.

Avui fa cent anys (*) que Josep Pla va començar a escriure en un modest quadern de tapes grises un dietari que ha esdevingut un clàssic de la nostra literatura. El 8 de març de 1918, com un símbol d’entrada al món dels adults ja que aquell dia complia vint-i-un anys, hi va fer la primera anotació. Aquella que comença amb unes paraules memorables que ja formen part de qualsevol antologia de frases inicials: “Com que hi ha tanta grip, han hagut de clausurar la Universitat.”

(*) O si més no avui és el dia que figura que el va començar a escriure perquè, de fet, el dietari no va veure la llum fins mig segle més tard i, com diu molt bé Magí Camps, ja sabem que Pla era un murri.

Per celebrar el centenari la bona gent de Xarxa de Mots (vegeu aquí) ha posat en marxa BloQG 100, una iniciativa que parteix d’una idea summament engrescadora: si Josep Pla es posés avui a escriure un dietari ho faria en format de Bloc. I és justament això el que els planificadors de la idea tenen previst de fer: obrir un Bloc en el qual cada dia que hi hagi entrada al “Quadern gris” publicaran una pàgina amb el text corresponent, imatges, documentació complementària i la possibilitat que els lectors hi deixin els seus comentaris.

Un projecte que té data de caducitat: el 15 de novembre de 2019, centenari de la darrera anotació de Pla. Un breu apunt que es clou amb una altra frase antològica que dóna per acabada l’època de formació de l’escriptor i el posa a les portes de la seva primera feina professional de corresponsal a França del diari La Publicidad: “El viatge a París es produirà demà passat”.

Segurament a molts lectors la idea de convertir El quadern gris en un Bloc els resultarà familiar. I no s’equivocaran perquè tal dia com avui de 2008 els mateixos membres de Xarxa de Mots  —Jordi Palou i Ramon Torrents—  varen posar en marxa una iniciativa similar arran dels 90 anys de la redacció del dietari. En vaig parlar aquí.

La novetat més significativa d’ara  –la gran notícia, si se’m permet dir-ho així–  és que el text que s’ha utilitzat és el que va fixar el professor Narcís Garolera després d’una exhaustiva tasca d’examen dels manuscrits de Pla i que va publicar Destino l’any 2012. Una versió, doncs, que fa deu anys encara no teníem a l’abast.

Com aleshores, la gràcia del projecte és que el lector s’hi pot subscriure  —de franc—  i, per tant, cada dia en el que hi hagi una entrada del dietari li arribarà de bon matí el text corresponent a la bústia de correu electrònic. Cosa que li permetrà una lectura gradual i reposada de tota l’obra.

I pels que siguin tafaners de mena, una llaminadura més: al final de cada apunt del BloQG 100 trobareu un enllaç que us portarà al Bloc de fa deu anys amb la intenció que pugueu comparar les dues versions i, doncs, valorar amb més precisió la bona feina feta pel professor Garolera.

Les explicacions inicials dels promotors del BloQG 100 i la llista de persones i entitats que hi han col·laborat les trobareu aquí. I pel que fa al sistema de subscripció el trobareu explicat en aquesta adreça. Jo ja m’hi he apuntat i us invito a que feu el mateix.

Que gaudiu d’una instructiva lectura en la bona companyia del mestre Josep Pla.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!