Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

24 d'abril de 2021
0 comentaris

Algunes coses boniques d’aquesta setmana segons Gabriele Romagnoli (50).

(La sèrie comença aquí)

Aquí teniu una tria -la que fa cinquanta, precisament- d’alguns dels articles que Gabriele Romagnoli ha publicat aquesta setmana a la secció ‘La prima cosa bella’ que apareix de dilluns a divendres al diari La Repubblica. Gaudiu-ne, que em sembla que s’ho val (i si en la traducció de l’italià al català hi detecteu algunes imprecisions, la culpa és meva: l’he feta jo en pla totalment autodidacte).

Dos segons

La primera cosa bonica del dilluns 19 d’abril de 2021 és el que es triga quan t’injecten la vacuna contra la covid: dos segons. Un sospir, pràcticament; una variació gairebé imperceptible en el tema d’una simfonia. El límit entre la vida i la mort és això: un gest mínim, un vist i no vist i ja ets admès al club dels salvats. Amb la mateixa rapidesa com una espia russa és enviada al dels condemnats. Dos segons després d’un any d’investigació i de milions de morts. I aquesta sala amb unes poques desenes d’ànimes distanciades que esperen que el seu número aparegui a la pantalla per entregar un tiquet a un ectoplasma amagat darrere d’una finestreta i tot seguit viatjar cap a la llum. I aquella música, com en un film de Fellini que voldria Nino Rota. O que voldria Tonino Guerra per escenificar les banalitats que es diuen entre els que es vacunen i els infermers, el poc de nosaltres que els cal saber: una adreça, una reserva prèvia, si mai has estat a les portes de la mort; de la vida no cal dir-ho. No es pensen grans coses en dos segons. És ja demà, si ets prou lluny en una illa grega, o el temps d’un gol de Malinovsky. Tant se val: dos segons. En el primer penses en tots els que han marxat abans que això d’ara fos possible. En el segon dius: gràcies. Després t’aixeques i a seguir.

(si entreu aquí –i esteu abonats als serveis digitals de La Repubblica— podreu llegir i escoltar l’article en versió original)

——————————————————————————————-

Un miracle ordinari

La primera cosa bonica del dimarts 20 d’abril de 2021 és el rostre d’un home commogut davant la justícia reparadora del destí. Un home que s’acaba d’assabentar que ha salvat la vida d’un altre gràcies a un petit gest de cortesia. Ho podeu veure en el documental de Netflix ‘Long Shot’ (*).

Explica la història d’un hispà de trenta anys i pare de família acusat d’un crim als USA. Es juga la cadira elèctrica per un delicte que no ha comès, però no pot provar que és innocent. La seva coartada no es pot demostrar. La tarda del crim era en un partit de beisbol amb la seva filla, massa petita per fer de testimoni. Ningú el recorda. No surt en cap imatge de la retransmissió per TV. Però el seu advocat va descobrir casualment que aquella tarda es filmaven unes seqüències d’una pel·lícula el protagonista de la qual anava a l’estadi i pujava les escales fins a dalt de tot de la graderia. Demana de veure a la sala de muntatge els fragments descartats. L’acompanya l’assistent que aquell dia era a la filmació. Hi ha sis bobines i n’han examinat cinc, inútilment. A la darrera, però, apareix l’acusat amb la seva filla. Han anat a comprar crispetes i tornen a la seva localitat. De fet a qui s’enfoca principalment és al protagonista de la pel·lícula, però l’assistent recorda que el va fer aturar-se perquè deixés pas a la nena. L’advocat esclata d’alegria: ‘És ell! És innocent’ L’hem salvat!’

I és just aleshores quan el rostre de l’assistent s’il·lumina. No és un metge que surt d’una operació de vuit hores, o un soldat que carrega un company ferit. És un home qualsevol que ha fet la seva feina: va ser amable amb aquella nena i després se’n va anar cap a casa. Mesos després descobreix que aquell gest ha salvat una vida, ha evitat un crim d’Estat i ha restablert l’ordre de les coses. Respira a fons. I somriu.

De vegades per trobar miracles cal regirar els trasters.

(*) Per a més informació sobre ‘Long Shot’ vegeu aquí.

(si entreu aquí –i esteu abonats als serveis digitals de La Repubblica— podreu llegir i escoltar l’article en versió original)

————————————————————————–

 (Continua aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!