BONA VIDA

Jaume Fàbrega

Gstronomia/EL TOFU, EL MATÓ JAPONÈS

29 de juny de 2007

Què té a veure el tofu amb els peus de porc?. Potser més del que ens podria semblar. Els més eixelebrats propagandistes de la “Dieta Mediterrània- desapareguda cap als 60, quan vàrem deixar de ser pobres- i, per tant, convertida en un pur motiu d’ especulació comercial, mediàtica o de dietistes, metges, cuiners i comunicadors

Llegir més

Gastronomia/MONGETES AMB TOMÀQUET

27 de juny de 2007

Una llauna de mongetes amb tomàquet pot servir per menjar, o per llançar al cap d’ algú: les dues experiències, segurament, no són molt afortunades. El fotògraf del Daily Star an Whittaker va presentar una denúncia contra l´actor Hugh Grant no solament pels insults de molt mal gust que aquest li va ventar-, sinó perquè

Llegir més

Gastronomia/BANDOLERS

27 de juny de 2007

Quan es forma la cuina catalana?. Bàsicament durant en Barroc, una època tèrbola, amb guerres, decapitació de Catalunya per part d’ Espanya  i bandolerisme. Al Quixot –un text fantàstic, fins i tot per als historiadors, per a conèixer l’ Espanya de mitjan del s. XVI i del XVII-, és  prou conegut l’ episodi en què

Llegir més

FIDEUS PER TRAVESSAR EL PONT

27 de juny de 2007

Uns sopa de fideus xinesa excel.lent per a travessar un pont. Una amiga xinesa em va convidar a sopar  i, com que sap que sóc molt aficionat a les sopes- i particularment a les xineses-, em va dir que me’ n faria una de típica de la seva “província”, Hangzhou. La sopa – de fet

Llegir més

Gastronomia/BLANC I NEGRE, UN ENTREPÀ ÚNIC

26 de juny de 2007

Si teniu la sort de ser valencians, podeu degustar un dels millors entrepans que existeixen, el “blanc i negre”…a Catalunya ens hem de confirmar, sovint, amb entrepans forasters, sese suc ni bruc, sense gust.; ni el pambtomàquet ja no és, sovint, com cal; almenys a Mallorca hi ha la “llagosta”. BLANC I NEGRE Al nostre

Llegir més

Gastrologia.14/CUINA DEL MÓN: LES FILIPINES

26 de juny de 2007

Les Filipines, ja presents aquí a través de l´emigració, tenen una cuina molt interessant, feta d’ elements autòctons, d ‘origen espanyol – com la paella-o propis de la zona geogràfica on es troben inserides el miler llarg d’ illes de què es compon el país dels tagalogs i altres pobles. LA CUINA DE LES FILIPINES

Llegir més

Gastronomia/”FUÀ”, PATÉ O FOIE GRAS?

25 de juny de 2007

No és el mateix paté que foie gras, però encara ho confonem. “FUÀ” O FETGE GRAS? Serà el fetge gras i els derivats de l’ànec (magrets, confits, etc.) el pròxim producte que gaudirà d’una Denominació de Qualitat O Indicació Geogràfica atorgat per la Generalitat de Catalunya?. Si hi ha , o hi ha hagut, amb

Llegir més

País/QUAN NOMÉS ENS QUEDA LA CUINA

24 de juny de 2007

Pot existir la cuina catalana sense la llengua?.Pot existir la cultura catalana sense la llengua que li dóna nom? QUAN NOMÉS ENS QUEDA LA CUINA Hores baixes per la nostra llengua i la nostra cultura, que Espanya, cosa que porta inscrita en els seus gens, intenta exterminar: si l’ extremo-dreta del PP ho deixa clar,

Llegir més

Salses/ALLIOLI DE PERA

23 de juny de 2007

Si coneixeu la skordalia grega, fruireu amb aquest allioli de pera, propi de Catalunya. ALLIOLI DE PERA L’elaboració d’aquesta salsa és idèntica a la de l’allioli de codony. Es fa també al Priineu i pre-Pirineu, emprant, tradicionalment, “peres de coure” (o “de roure”).Podeu fer servir qualsevol pera de carn dura (de Puigcerdà, Conference, etc.) excepte

Llegir més

Herbes/ALFÀBREGA

23 de juny de 2007

La nit de Sant Joan és nit d’ alfàbrega, o fàbrega,  o aufàbega, la  planta méa solorosa de l´estiu. FÀBREGA L’ estiu- és temps d’ alfàbrega. L a fàbrega o  alfàbrega – que potser molt coneixereu pel nom espanyol d’ "albahaca" o per l’ italià de "basilico"- és una de les herbes més amables, l’alegria

Llegir més

Poesia/CUINA DELS PAÏSOS CATALANS

22 de juny de 2007

Josep Pla va escriure que no podia entendre aquells que quan parlaven de la nostra llengua no hi incloïen tot el seu àmbit: encara avui, una de les bèsties grosses dels espanyolistes catalans  (com la major part dels gurmets, de CatRadio a l´Avui, o  com molts periodistes de "El Peridódico" o "La Vanguardia") és aquest tema.

Llegir més