BONA VIDA

Jaume Fàbrega

BRUIXA O GALL, EL FRAU ESTÀ SERVIT

14 de setembre de 2021
General

BRUIXA La bruixa és un peix pla i blanc, dels pleurectiformes, de qualitat mitjana. Però influència de la colonització cultural espanyola, no obstant, hi ha gent que ja no en coneix el nom català, i fa servir l’ espanyol de gallo (que no s’ ha de confondre amb el gall o gall de Sant Pere).

Llegir més

Bolets, de Catalunya als països eslaus

12 de setembre de 2021
General

BOLETS DIVERSOS:CUAGRA, CAMA DE PERDIU, PEBRÀS Bolets tan apreciables com les gírgoles, els groguets, els alzinois, els peus de rata o els pinetells es poden degustar en solitari, però el més normal és fer-ho en forma de barreja.En efecte,  la mescla de bolets, fets en fresc (bullits, saltats, guisats, etc.) o bé confitats , donen

Llegir més

sobrassada i altres

29 d'agost de 2021
General

EMBOTITS TOUS (PER UNTAR SOBRE EL PA) -Sobrassada de Mallorca IGP. Quan és fresca s’ anomena llonganissa. També es fa a Menorca, Eivissa i Formentera i a Catalunya. Serveixen per untar i per cuinar. -Tàrmena o, marina o marineta al País Valencià). Portada per mallorquins emigrats a Tàrbena al s. XVIII. -Chorizo de Teror, Canàries.

Llegir més

sagí o llard?

1 d'agost de 2021
General

SAGÍ Sagí, greix, llar, saïm, sèu, greix dolç Originàriament era el greix d’un animal ; en espanyol seria  manteca o enjundia- en català ensunya-. Es diu principalment del greix dels porcs i de les gallines. Es troba citat des del 1249. Al 1375 s’ ementa el “ bon sagí de porch”. A Llibre de Sent

Llegir més

Gaspatxos valencians

29 de juliol de 2021
General

GASPATXOS VALENCIANS, UNA RELÍQUIA BERBER Em trobava en pel mes d’ agost a Elx, a veure el misteri, amb una calro sufocant. Tothom , homes inclosos, anaven amb un “palmito” o ventall, que manejaven amb gràcia. Un amic valencià em va dir d’ anar a menjar un Gaspatxo i, naturalment, vaig assentir. Jo tenia la

Llegir més

muntarà l’ allioli…

29 de juliol de 2021
General

ALLIOLI ERÒTIC Tant als Països Catalans com a Provença, l´allioli i altres plats fets amb una mà de morter o boix, com la brandada de bacallà- sempre fets per homes- tenen, en la cultura tradicional, connotacions sexuals. Es juga alhora, amb el símil formal de la mà de morter o boix (com un batall que

Llegir més

ARRÒS DELS MIQUELETS

28 de juliol de 2021
General

ARRÒS DELS MIQUELETS Els Miquelets eren els membres d’ unes milícies populars de defensa de la terra que les diputacions o juntes de guerra dels diversos Països Catalans reclutaven . El primer cos va ser fundat per Francesc de Cabanyes durant la Guerra dels Segadors o primera guerra d’independència amb el nom de Companyia d’

Llegir més

100 refranys sobre el menjar i el beure

21 de juliol de 2021
General

Jaume Fàbrega és un dels grans estudiosos sobre cuina tradicional catalana. A 100 refranys sobre el menjar i el beure (Cossetània Edicions) ens invita a descobrir com s’han traslladat les rutines i creences gastronòmiques dels nostres avantpassats en el parlar popular. Per tal que el lector en pugui copsar el significat, comenta cadascun dels refranys, que li

Llegir més

greix, llard, oli: mites i veritats

21 de maig de 2021
General

GREIXOS I OLIS Avui, hi ha una mena de “llardofòbia” o lipofòbia que fa la gent tingui por als greixos, almenys als clàssics: durant un temps a l’ oli d’ oliva (tot just fa poc reivindicat,però potser ja massa vindicat  sota l’estratègia comercial de la “dieta mediterrània”) i encara al llard (greix, saïm, sagí, sèu,

Llegir més

LES “TORRIJAS” COLONIALS

16 de maig de 2021
General

    TORRADETES DE SANTA TERESA Un fulletó de El Corte Inglés ens informen, en català, que el dolç típic de Setamana Santa són les “torrijas”. Mai ho hagués, dit, em pensava que eren els bunyols. Certament, les torradetes de Santa Teresa també es fan a Madrid, i potser tenen un origen castellà, i en

Llegir més

PAELLA VS ARRÒS A LA CASOLA: CEBA O NO

13 de maig de 2021
General

ARRÒS A LA CASSOLA Plats afins serien l’ Arròs negre, Arròs Fosc, Arròs a la catalana, Paella (catalana), Arròs a la paella, Arròs de colls i punys (Barcelona), Arròs de menuts, o Arròs de colls i punys, Arròs de peix, Arròs de l’ art (Lloret), Arròs de muntanya, Arròs amb colomí, Arròs amb múrgoles, Arròs

Llegir més

PEIX CONGELAT I EN CONSERVA, UNA BONA ALTERNATIVA

11 de maig de 2021
General

GUIA DELS CONGELATS I DE LES CONSERVES DE PEIX Una característica de les conserves de peix és que el resultat, sovint, és un producte ben diferent del producte fresc. Es el cas, per exemple, del bacallà: els mediterranis , acostumats al gust meravellós d’ aquest producte- que, tanmateix, és elaborat pels nòrdics!-, solem trobar decebedor

Llegir més

BOTIFARRA DEOLÇA, UN SECRET DE GIRONA

9 de maig de 2021
General

BOTIFARRA DOLÇA La botifarra dolça és feta de carn de porc picada, sucre i llimona. Això, ajudat pel fet que en coure-la queda caramel.litzada, en fa, sens dubte, l´embotit més curiós del món. En altres cultures hi ha embotits amb un punt de dolç, així trobem “morcillas” dolces a Sòria i  les Canàries i “morcelas”

Llegir més