BONA VIDA

Jaume Fàbrega

sagí o llard?

1 d'agost de 2021
General

SAGÍ Sagí, greix, llar, saïm, sèu, greix dolç Originàriament era el greix d’un animal ; en espanyol seria  manteca o enjundia- en català ensunya-. Es diu principalment del greix dels porcs i de les gallines. Es troba citat des del 1249. Al 1375 s’ ementa el “ bon sagí de porch”. A Llibre de Sent

Llegir més

Gaspatxos valencians

29 de juliol de 2021
General

GASPATXOS VALENCIANS, UNA RELÍQUIA BERBER Em trobava en pel mes d’ agost a Elx, a veure el misteri, amb una calro sufocant. Tothom , homes inclosos, anaven amb un “palmito” o ventall, que manejaven amb gràcia. Un amic valencià em va dir d’ anar a menjar un Gaspatxo i, naturalment, vaig assentir. Jo tenia la

Llegir més

muntarà l’ allioli…

29 de juliol de 2021
General

ALLIOLI ERÒTIC Tant als Països Catalans com a Provença, l´allioli i altres plats fets amb una mà de morter o boix, com la brandada de bacallà- sempre fets per homes- tenen, en la cultura tradicional, connotacions sexuals. Es juga alhora, amb el símil formal de la mà de morter o boix (com un batall que

Llegir més

ARRÒS DELS MIQUELETS

28 de juliol de 2021
General

ARRÒS DELS MIQUELETS Els Miquelets eren els membres d’ unes milícies populars de defensa de la terra que les diputacions o juntes de guerra dels diversos Països Catalans reclutaven . El primer cos va ser fundat per Francesc de Cabanyes durant la Guerra dels Segadors o primera guerra d’independència amb el nom de Companyia d’

Llegir més

100 refranys sobre el menjar i el beure

21 de juliol de 2021
General

Jaume Fàbrega és un dels grans estudiosos sobre cuina tradicional catalana. A 100 refranys sobre el menjar i el beure (Cossetània Edicions) ens invita a descobrir com s’han traslladat les rutines i creences gastronòmiques dels nostres avantpassats en el parlar popular. Per tal que el lector en pugui copsar el significat, comenta cadascun dels refranys, que li

Llegir més

greix, llard, oli: mites i veritats

21 de maig de 2021
General

GREIXOS I OLIS Avui, hi ha una mena de “llardofòbia” o lipofòbia que fa la gent tingui por als greixos, almenys als clàssics: durant un temps a l’ oli d’ oliva (tot just fa poc reivindicat,però potser ja massa vindicat  sota l’estratègia comercial de la “dieta mediterrània”) i encara al llard (greix, saïm, sagí, sèu,

Llegir més

LES “TORRIJAS” COLONIALS

16 de maig de 2021
General

    TORRADETES DE SANTA TERESA Un fulletó de El Corte Inglés ens informen, en català, que el dolç típic de Setamana Santa són les “torrijas”. Mai ho hagués, dit, em pensava que eren els bunyols. Certament, les torradetes de Santa Teresa també es fan a Madrid, i potser tenen un origen castellà, i en

Llegir més

PAELLA VS ARRÒS A LA CASOLA: CEBA O NO

13 de maig de 2021
General

ARRÒS A LA CASSOLA Plats afins serien l’ Arròs negre, Arròs Fosc, Arròs a la catalana, Paella (catalana), Arròs a la paella, Arròs de colls i punys (Barcelona), Arròs de menuts, o Arròs de colls i punys, Arròs de peix, Arròs de l’ art (Lloret), Arròs de muntanya, Arròs amb colomí, Arròs amb múrgoles, Arròs

Llegir més

PEIX CONGELAT I EN CONSERVA, UNA BONA ALTERNATIVA

11 de maig de 2021
General

GUIA DELS CONGELATS I DE LES CONSERVES DE PEIX Una característica de les conserves de peix és que el resultat, sovint, és un producte ben diferent del producte fresc. Es el cas, per exemple, del bacallà: els mediterranis , acostumats al gust meravellós d’ aquest producte- que, tanmateix, és elaborat pels nòrdics!-, solem trobar decebedor

Llegir més

BOTIFARRA DEOLÇA, UN SECRET DE GIRONA

9 de maig de 2021
General

BOTIFARRA DOLÇA La botifarra dolça és feta de carn de porc picada, sucre i llimona. Això, ajudat pel fet que en coure-la queda caramel.litzada, en fa, sens dubte, l´embotit més curiós del món. En altres cultures hi ha embotits amb un punt de dolç, així trobem “morcillas” dolces a Sòria i  les Canàries i “morcelas”

Llegir més

CORDON BLEU, ESCOLA DE CUINA I VEDELLA FARCIDA

2 de maig de 2021
General

CORDON BLEU Hi ha versions amb pollastre o porc, però la recepta original porta vedella, pernil, formatge i un arrebossat crocant. Però, a més la denominació Cordon Bleu (cordó blau, cinta blava) dona nom a una famosa escola de cuina internacional. Conten els historiadors de la cuina  que el terme cordon bleu  procedeix d’una distinció

Llegir més

IBÈRICS, LA REALITAT I L’ ENGANY

30 d'abril de 2021
General

  ELS PERNILS, ESPATLLES I LLOMS IBÈRICS: QUE NO US ENGANYIN Parlem bàcicament de pernils però també hi ha altres productes part de peces (com el secret) i altres del porc fresc, com el xoriço, la llonganissa (slachixhón) o la cansalada, Podem tenir dubtes a l’hora d’identificar els productes ibèrics del mercat. La verItat és

Llegir més

ARRÒS BLANC, ARRÒS DE MALALT?

29 d'abril de 2021
General

L’ ARRÒS BLANC, ALIMENT DEL MÓN   L’ arròs blanc- és a dir, simplement bullit o fet al vapor- és un dels aliments més consumits al món. D’ orient a Amèrica, fa la funció de base del menjar. A Catalunya també el trobem, dit també arròs blanc a la cubana, Arròs blanc, Arròs bullit, Arròs

Llegir més