BONA VIDA

Jaume Fàbrega

Notícia/DARRERS LLIBRES

21 de juny de 2007

De l´activitat que en podríem dir einvestuigar i escriure de cuina en podríem dir "gastrografia". Ser gastrògraf no vol dir ser gurmet (encara que els dos concepte no s’ oposen), ni cuiner (encara que sigui tan terapèutic cuinar), ni crític gastronòmic (encara que sigui fantàstic, ja que et permet menjar de franc als resturants). Deixem-ho doncs en

Llegir més

Notícia/UN NOU BLOG SENSE MANIES

21 de juny de 2007

Voleu saber coses sorprenents sobre gastronomia en espanyol, anglès, francès, italià, alemany, portuguès o occità?.:cliqueu gastronomia catalana jaume fabrega/blogger. Recomaneu-lo als vostres amics d’ altres nacions: sabran més coses sobre Catalunya, el País Valencià, les Balears o la Franja.

Llegir més

L’ALLIOLI, DE CUBA A GRÈCIA

21 de juny de 2007

L´any que vé celebrarem l´aniversari de la Renaixença: l´allioli en constitueix una salsa-sïmbol. Durant  la Renaixença, l’ allioli no solament és una salsa ben consolidada, sinó que és percebuda com a salsa catalana per excel.lència. Joan Cabrisas, autor del llibre Nuevo manual de  la cocinera catalana y cubana (l’ Havana,1858) ens parla de la “Salsa

Llegir més

LA FEINA MAL FETA SENSE FRONTERES

20 de juny de 2007

Es molt preocupant que entitats  bàsiques per a  la llengua com el TERMCAT o el mateix IEC facin feines tan mal fetes.  El  TERMACAT- funcionaris ben pagats amb els nostres diners- ha publicat com a correctes acepcions, suposadament,  com "caramuixa" o "porradell" (ciboulette),  "boqueró" (aladroc, seitó),han acudit a l’ "autoritat" lingüística de Josep Lladonosa (que no

Llegir més

Societat/ELS TOROS PORTEN CUA

20 de juny de 2007

SI ELS TOROS FOSSIN "LAICS"- SENSE IMPREGNACIÓ DE LA CASPA NACIONALISTA ESPANYOLA- SERIEN, SIMPLEMENT, UN ESPECTACLE MÉS O MENYS SAGNANT Però els toros, a Catalunya, es presnenten com una orgia del nacionalisme espanyol més cutre, valgui la redundància. Un dels responsables és Salvador Boix, representant del torero José Tomàs (ell mateix ho va fer saber

Llegir més

SOM SUBSIDIARIS D’ ESPANYA: LA COCA ÉS UNA MENA DE PIZZA?

20 de juny de 2007

Qulasevol arròs és una paella?. Aquí només fem pastissos, i no coques? ja no existeix l´escudella?. Mostres de la impregnació espanyola en la gastronomia popular. LA MALEÏDA SUBSIDARIETAT El nacionalisme espanyol- que és alhora excloent, ja que exclou la pluriculturalitat, però també és “inloent”, ja que inclou en això que en diuen Espanya territoris al.lògens-

Llegir més

Notícia/JA HEU VISITAT EL NOU BLOG GASTRONOMIA CATALANA?

19 de juny de 2007
Sense categoria

Cliqueu a Google http://jaumefabrega.blogspot.com/ El primer blog de gastronomia catalana multilingüe; el primer que parla als espanyols sense embuts. Un blog desaomplexat, sense "síndrome d’ Estocolm", sense "regionalitis" catalunyera, nacional, refrescant, heterodox. Res a veure amb la gastronomia oficial catalana, i dominant. Recomaneu-lo als vostres amics espanyols, anglesos, francesos, portuguesos, brasilers….

Llegir més

Societat/ ELS TOROS I L´ESPANYA DE LA CASPA

19 de juny de 2007

L´Espanya casposa i cutre i la Catalunya "ehpañola" aplegades en una plaça. En Joan Manuel Serrat va cridar "Viva Ehpaña?" Crec que és una mangnífica estampa: més val saber qui són: i sobretot, qui són els "nordestins" (dits també catalans) que han fet costat a aquest acte polític d’ afirmació ultranacionalista espanyola. Sort que s’ anomenen "no

Llegir més

Notíca/EL NOU BLOG MULTILINGÜE

18 de juny de 2007

Adreça del nou blog: http://jaumefabrega.blogspot.com/ Voleu saber perquè Ferran Adrià no és espanyol?. Voleu llegir al que mai ningú no ha dit als espanyols?.Voleu veure textos sobre GASTRONOMIA CATALANA/GASTRONOMIE CATALANE/CATALAN GASTRONOMY en espanyol, anglès, francès, alemany, portuguès, occità?. Finalment, un blog de cuina que sí que és diferent.

Llegir més

Notícia/NOU I EXPLOSIU BLOG

18 de juny de 2007

Faig saber a tots els amics i amigues, conegudes i coneguts, bloquistes tots , totes i "totis", l´obertura d’ un nou bloc (Blogger Google, gastronomiacatalanajaumefabrega) http://jaumefabrega.blogspot.com/) titulat GASTRONOMIA CATALANA/GASTRONOMIE CATALANE/CATALAN GASTRONOMY adreçat a gent d’arreu i, sobretot, als espanyols els que mai ningú no els ha dit el que s’ hi diu sobre Catalunya i sobre Espanya.

Llegir més

Begudes/VI DE SAÜC

18 de juny de 2007

Per Sant Joan s’ elaboren ratafies , tant a Catalunya com a Occitània- licor de Sant Joan-, o bé com es farà a Gombrèn al Museu de les herbes justament el dia de Sant Joan. VI DE SAÜC El saüc (Sambucus nigra) és un arbust o arbre molt corrent als Països Catalans i a la

Llegir més

Conserves/ALBERCOCS EN ALMÍVAR COM A MALLORCA

17 de juny de 2007

Encara podeu aprofitar els últims albercocs, vermells i daurats, per a fer aquesta magnífica conserva i poder elaborar coques i pastissos. ALBERCOCS EN ALMIVAR Una conserva de mitjos albercocs tradicional, que les dones pageses però també de ciutat sabien preparar- i saben, sortosament-, ja que constitueixen la base de pastissos magnífics, entre ells la coca d’

Llegir més

Disseny/DISSENYES O TREBALLES?.TOT ÉS DISSENY

17 de juny de 2007

Tot és disseny: de l´ordinador que fas servir a les xancletes, passant pel wok amb què cuinaràs o l´ampolla de colònia amb què t’ has perfumat. Què és realment el disseny?.Ho veurem sintèticament. DISSENYES O TREBALLES? El món del disseny ha adquirit una importància considerable en la nostra societat, fins  a esdevenir, alhora,un fenòmen de

Llegir més

Begudes/PER SANT JOAN RATAFIA

16 de juny de 2007

El licor més típic de Catalunya és la ratafia un licor d’ hebes que retrobem a Occitània, Itàlia, et.c, amb algunes variants, i sota altres concepcions, als Estats Units o a Austràlia. Ratassia,herbes, herbes seques, herbero, brosses, carnot,herberet,herbeta,herbetes, aigua de nous, anovat RATAFIA Podríem definir la  Ratafia Catalana:"Licor fet a base d’ aiguardent o anís,

Llegir més