BONA VIDA

Jaume Fàbrega

ES ALBERGÍNIES DE LES MIL I UNA NITS

13 de juny de 2007

L´albergínia, procedent de l´Índia, és l’ hortalissa més apreciada en algunes cuines mediterrànies, com a Turquia. LES ALBERGÍNIES DEL CALIFA En la cuina catalana clàssica i del Regne de Mallorca medieval- els plats d’albergínia eren nombrosos i, de fet, constitueixen les primeres receptes europees- documentades en una llengua romànica- fetes amb aquest producte, tan estimat

Llegir més

Art/DALI DISSENYADOR: DE LA GENIALITAT AL KITSCH

10 de juny de 2007

Sabíeu que Dalí va dissenyar els embolcalls dels caramels Chupa-Chups? DALÍ DISSENYADOR, DALÍ DISSENYAT La relació de Dalí amb la cultura de masses, la bibliografia i, la publicitat i específicament, el disseny- sense deixar l’ àmbit alimentari- és  prou coneguda. A part dels llibres Diners de Gala i Vins de Gala, dibuixats per ell, va

Llegir més

DE RÚSSIA AMB AMOR

8 de juny de 2007

Ensalada russa, “rus” de la Bisbal d’ Empordà, bou Strogonoff:  la fascinació de l´imperi rus a taula. A LA RUSSA L’aportació russa – o les evocacions russes- a la gastronomia occidental són considerables: començant per l’ ensalada russa, que tothom coneix!. Aquestes aportacions varen tenir lloc en temps dels tsars, moment en què aquests i l’

Llegir més

GASTROLOGIA.13/HISTÒRIA DE LA CUINA

7 de juny de 2007

Quina és la situació actual de la cuina? Cap on van els diversos models culinaris cuina tradicional, d’ autor, tècnica i dle producte?. Estem presents al mapa?. ÈPOCA CONTEMPORÀNIA (SS. XIX-XXI) L’ època moderna- hi incloem els segles XIX , XX i XXI- com cap més altra, és, d’ una banda, l època de la

Llegir més

GASTROLOGIA.5/MANERES DE TAULA

7 de juny de 2007

Normes de bon comport a taula: quin cobert haig de fer servir? Com haig de desar-los al plat? L’ART DE LA TAULA Les maneres de taula o comport- com es deia a l´Edat Mitjana-  (manières de table, en francès, buenos modales, en espanyol) fan referències a les normes que hem d’ utilitzar a taula. Formen

Llegir més

GASTROLOGIA.5/MANERES DE TAULA

7 de juny de 2007

La interessant història de les maneres de taula, una manera de conèixer la societat i el seu ordre social. HISTÒRIA DE LA BONA EDUCACIÓ. MANERES DE TAULA I RIUTS DE COMENSALITAT Per maneres de taula (manières de table, en francés, modales de mesa, en espanyol) entenem les formes de comportament a taula. En la seva

Llegir més

GASTROLOGIA.10/ALIMENTS DIVERSOS: EL FORMATGE

6 de juny de 2007

Us agrada el formatge?. Aqui aprendrem a distingir-ne els tipus i com degustar-los. El formatge és una matèria alimentària que s’ obté coagulant la llet i esprement-ne el serigot o sèrum  i consolidant la massa presa. De formatges se’n fan pràcticament a tot el món, excepte en alguns països orientals i, particularment, la Xina. Es

Llegir més

GASTROLOGIA.12/LES BEGUDES. EL VI

6 de juny de 2007

Amb quin ordre cal servir els vins?. El cava o xampany es beu amb les postres?. Normes clares i senzilles de servei. ORDRE DEL SERVEI DELS VINS DINS UN ÀPAT L’ordre des boissons est des plus temperés aux plus fumeuses et aux plus pafuméés (Brillat-Savarin). -El VI BLANC SEC se serveix abans que qualsevol altre,

Llegir més

GASTROLOGIA.13/LA CUINA MEDIEVAL

5 de juny de 2007

Què es menjava a l´Edat Mitjana?.L´aportació de Catalunya, València i Balears a la cultura europea: la 1ª Edat d’ Or de la cuina catalana i referents europeus com Eiximenis o Mestre Robert, el Ferran Adrià del seg.e XV.  SABORS MEDIEVALS La cuina medieval és ben documentada a Catalunya per alguns dels primers receptaris escrits a Europa

Llegir més

GASTROLOGIA.12/LES BEGUDES

5 de juny de 2007

Què és una beguda funcional?.Heu tastat l´airan?.Parlem de les begudes no alcohòliques. BEGUDE DIVERSES:INFUSIONS, SUCS, REFRESCOS, LÀCTIQUES A part de les begudes més consumides, aigua,te, cafè, mate, xocolata, d’altres també tenen el seu lloc; algunes, fabricades per conegudes multinacionals, són d’ abast planetari; d’ altres  són locals. Les infusions, “aigües”- nom tradicional català, tisanes o

Llegir més

GASTROLOGIA.14/CUINA DEL MÓN.AMÈRICA

4 de juny de 2007

Fast Food, tex-mex, Coca-Cola: no toT Amèrica és així: països com Mèxic o el Perú ens ofereixen algunes de les cuines més interessants del món. AMÈRICA És inimaginable la cuina d’ Europa sense les patates, que és un dels ingredients més consumits. Igualment, molts països europeus no podrien renunciar al blat de moro, base d’

Llegir més

GASTROLOGIA.16/LES GUIES GASTRONÒMIQUES

4 de juny de 2007

Quina és la història de les guies?.Quins criteris utiltizen per puntuar un resturant? LES GUIES   Les guies de restauració i hoteleria neixen al segle XIX, sovint com un apèndix de les guies de viatger, ja que és en aquest segle que, mercès als transports ràpids i altres circumstàncies, apareix el turisme. La guia de restaurants

Llegir més

GASTROLOGIA.15/RESTAURACIÓ I HOTELERIA

4 de juny de 2007

Semrpe hi han hagut restaurants, o hotels?. Quines són les tendències més innovadores?. HISTÒRIA DE LA RESTAURACIÓ En totes les civilitzacions, d’ una forma o l’ altra, han existir llocs públics on dormir o menjar, si bé el concepte de restauració i d’ hosteleria moderna és relativament recent, del segle XVIII. Els primers restaurants de

Llegir més