Haikus

La força del silenci

Dia Mundial de la Música

Publicat el 19 de juny de 2024 per lluisroig-haikus

El Dia Mundial de la Música, celebrat cada 21 de juny, és una data que ressona al cor dels melòmans i  artistes d’arreu del món.

Aquesta jornada especial no només és una oportunitat per disfrutar de concerts i melodies; és un moviment que transcendeix fronteres, idiomes i cultures, unint la humanitat sota el llenguatge universal de la música. Des dels seus inicis, l’objectiu ha sigut clar: portar la música a cada cantonada, accessible a tothom, prescindint del gènere, la jerarquia o l’origen. Un dels propósits fonamentals és promoure l’intercanvi cultural entre els pobles del món permetent que els diversos estils i gèneres musicals es posin de manifest.

Durant aquest diada, els carrers, parcs i places es converteixen en escenaris vius, on la música és la verdadera protagonista, oferint un espectacle gratuït que nodreix l’esperit i celebra la diversitat musical.

 

Ocell quiet.

Fils d’electricitat.

Ganxo i cua.

Publicat dins de Haibun | Deixa un comentari

Què fem amb els capolls de seda?

Publicat el 14 de juny de 2024 per lluisroig-haikus

Bombix mori és el terme científic del cuc de seda, un insecte originari del nord de l’Asia. La cria d’aquesta espècie s’inicià a Xina cap a l’any 2500aC per obtenir-ne el fil del seu capoll de seda, una fibra amb la que teixeixen teles d’alta qualitat i extraordiària resistència.

Es van arribar a crear rutes d’intercanvi entre Orient i Occident. La ruta de la seda començà al segle IIaC i va servir per transmetre coneixement i informació entre l’est i l’oest durant molt de temps.  Molts productes transitaven en aquestes rutes i, la seda, un dels més preuats.

Existeixen diverses llegendes sobre el descobriment de la seda i la més extesa ens explica que l’emperador Huang Ti, li va demanar a la seva dona l’emperatriu Xi Ling Shi que investigués què li passava al seu arbre de morera que li desapareixien les fulles misteriosament. Tot observant va descobrir uns petits capolls. En va agafar un mentre prenia el te calent i sense voler se li escapà de les mans i va caure dins la tassa. Al trere’l va començar a desfilar-se i en va obtenir un fil molt llarg. […]

Què fem amb els capolls de seda? Alguns els fem arribar a filadores que artesanalment els filen, els teixeixen i els hi donen una nova vida.” (https://annaalbert.com)

 

Amb la mortalla

del cuc de seda, brodats

vestits de núvia.

Publicat dins de Haibun | Deixa un comentari

Univers tramat: teranyina

Publicat el 12 de juny de 2024 per lluisroig-haikus

“Així  van quedar acabats el cel i la terra amb tots els seus estols. El setè dia, Déu havia acabat la seva obra. El dia setè, doncs, va reposar de tota l’obra que havia fet. Déu va beneir el dia setè i en va fer un dia sagrat, perquè aquell dia reposà de la seva obra creadora” (Llibre del Gènesi 2, 1-3).

 

Al bri de llum

l’aranya hi descansa.

Cosmos tramat.

 

Ratllles vivents.

Dibuixat un estel.

Tela d’aranya.

Publicat dins de Haibun | Deixa un comentari

Esquitxos

Publicat el 10 de juny de 2024 per lluisroig-haikus

“Entrevista a Xavi Monge, advocat d’Alerta Solidària, que porta el cas de Jordi Ros, un dels encausats de l’operació Judes.

— Diverses vulneracions dels drets fonamentals. La primera haver encanonat amb armes llargues, amb metralletes, no només al Jordi, sinó a la família, quan es fan escorcolls. També la custòdia de gairebé deu hores del seu germà a les escales de l’edifici…

–I hi va haver amenaces cap a la família i la parella per a doblegar la seva voluntat…

— Li deien què havia de dir i l’amenaçaven, recordant-li que detindrien la seva parella, el seu germà, els seus pares…”

(Fragments de les respostes de l’entrevista que

Clara Ardèvol Mallol va fer a Xavi Monge, 7-6-2024)

 

Cap de la truita

flagel·lat per la pluja.

Esquitxoteig.

 

Publicat dins de Haibun | Deixa un comentari

La trama russa era una mentida

Publicat el 6 de juny de 2024 per lluisroig-haikus

“Se sabia que tot era mentida, però així i tot polítics, periodistes i presumptes experts i investigadors han fer servir la ‘trama russa’ per desprestigiar l’independentisme. Perquè tot era, en realitat, guerra bruta i prou.” (Vicent Partal, 4-6-2024)

 

Ocell rapaç.

L’ombra damunt la presa,

el punt de mira.

 

Publicat dins de Haibun | Deixa un comentari

No ens podem quedar callats

Publicat el 5 de juny de 2024 per lluisroig-haikus

¡No ens podem quedar callats!

Necessitat del silenci. Enmig de bullici dels nostres temps, són moltes les persones que senten la necessitat d’alliberar-se del seu sorollós dia a dia i trobar la tranquil·litat.

Només cal que ens observem quan no estem ocupats, quan la nostra atenció no és absorbida per la feina, la lectura o qualsevol altra activitat. En què pensem llavors? Quins pensaments emergeixen en nosaltres, per exemple, quan passegem, anem amb tren/metro…? Què passa per la nostra ment abans de posar-nos a dormir? Aquests pensaments que sorgeixen en aquests instants sense control ens mostren el nostre interior.

Cridem! Cridem! No ens podem quedar callats!

 

Romp el silenci

el crit de la gavina.

Ja es fa fosc.

Publicat dins de Haibun | Deixa un comentari

El trastorn bipolar

Publicat el 2 de juny de 2024 per lluisroig-haikus

“El trastorn bipolar és una malatia mental greu que es caracteritza per canvis dràstics en l’estat d’ànim. Les persones afectades osci·len entre episodis d’eufòria i activitat (manies) i desesperança (depressió).

Aquest tratorn va més enllà dels alts i baixos emocionals que poden experimentar totes les persones: els simptomes són molt intensos, duren setmanes o mesos, tenen un gran impacte en la qualitat de vida i poden arribar a posar en risc la vida de la persona afectada.

Tot i que és una malaltia crònica, es pot aribar a controlar amb el tractament adequat, que en molts casos permet portar una vida normal.”

(canalsalut.gencat.cat, 16-1-2023)

 

Socors demana:

cranc de potes enlaire

al buit s’arrapa.

Publicat dins de Haibun | Deixa un comentari