El gust amarg de la cervesa

Deixa un comentari

Avui, posar-me a escriure aquesta entrada és més un deure que un plaer. Senyals forasters han estat colpint-me al llarg del dia i m’hi han empès. Al metro llegia un article de Sebastià Alzamora on afirmava que ‘la llibertat, sigui de la mena que sigui, es fonamenta sempre en la responsabilitat’. Una hora després, i mentre ja em rumiava el fer una nova aportació al meu espai, veig que algú s’ha anticipat i ha sabut abocar a un text les impressions sobre  temes que últimament m’han estat íntims companys de viatge. És hora, llavors, de dir-hi la meua! 

No voldria que aquest escrit adoptés un to de queixa, tot i que cal precisar que el seu motor han estat una sèrie de daltabaixos que, sense cap permís, han esdevingut quotidianitat. I així tinc ben present allò que deia el poeta al voltant d’una generació ‘hereva d’un temps de dubtes i renúncies’.

Dubtes, molts! I renúncies… infinites! Ben cert que estem condemnats a ser lliures, condemnats a encaminar aquesta llibertat angoixosa cap al destí que creiem més convenient. I ens posem a jugar amb variables, perquè allò et convé d’una manera, i allò altre pot ser positiu d’una altra, i encara allò que no contemplaves, és el més adequat per això i allò… I de cop ens trobem amb mil opcions a atendre i amb la insuficiència de vint i quatre hores diàries. Llavors notem  que perdem oxigen i ens ofega el dilema aquell de ‘treballar per viure’ o més bé ‘viure per treballar’? Quin martiri!

Necessitat de refugi. Indestriablement, la ment viatja enrere i ens porta als feliços anys universitaris, ‘tan pròdigs en experimentacions’ (com bé va definir un/a lector/a d’aquest bloc en un dels seus comentaris), allà on les renúncies no existien, els dubtes eren més innocents i  el futur semblava somriure d’una manera tan irreal com plenera.

Aterratge. De nou al món real, aquell futur d’ençà ja és present i se’ns planta al davant mostrant la seva cara més ingrata. Però com deia ratlles enrere, no pretenc queixar-me, perquè, certament, no en tinc de raons per fer-ho. Pretenc només constatar el xivarri emocional dels primers intents d’encertar el que creus que és el teu lloc. I si parle en termes iniciàtics és per tal de situar-m’hi en la inexperiència, en les primeres descobertes, en les capacitats poc assumides i en un llarg i poc conegut etcètera. Tot plegat fa que cada pas siga una avaluació. Que cada moment siga presses. Que cada moment siga ànsia.

Així tenim l’ordre de les coses, i si l’entenem com un nou episodi d’aquella sèrie de dubtes heretats que ens assalten ara sí i ara també (i que en el fons sabem que tard o d’hora resoldrem) se m’ocorre sentir les menudes angoixes com aquell regust amarg que té la cervesa, que refresca tant i fa tant bé…

Aquesta entrada s'ha publicat en Cabòries el 30 de gener de 2010 per verorosello

Amb el fil d’un propòsit

Deixa un comentari

Encetem any nou.

Avinentesa precisa per a balanços i apreciacions particulars, per autoavaluacions, per a escollir allò que sí i allò que no i per a brindis plens d’esperances.

 

En un temps així, en definitiva, mai està de més repassar versos que ens continuen instruint a cada lectura (llegir la resta de l’article).


I en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui!

Bon 2010!

Ara mateix

Ara mateix enfilo aquesta agulla
amb el fil d’un propòsit que no dic
i em poso a apedaçar. Cap dels prodigis
que anunciaven taumaturgs insignes
no s’ha complert, i els anys passen de pressa.

De res a poc, i sempre amb vent de cara,
quin llarg camí d’angoixa i de silencis.
I som on som; més val saber-ho i dir-ho
i assentar els peus en terra i proclamar-nos
hereus d’un temps de dubtes i renúncies
en què els sorolls ofeguen les paraules
i amb molts miralls mig estrafem la vida.

De res no ens val l’enyor o la complanta,
ni el toc de displicent malenconia
que ens posem per jersei o per corbata
quan sortim al carrer. Tenim a penes
el que tenim i prou: l’espai d’història
concreta que ens pertoca, i un minúscul
territori per viure-la. Posem-nos
dempeus altra vegada i que se senti
la veu de tots solemnement i clara.

Cridem qui som i que tothom ho escolti.
I en acabat, que cadascú es vesteixi
com bonament li plagui, i via fora!,
que tot està per fer i tot és possible.

                   (Miquel Martí i Pol)

Aquesta entrada s'ha publicat en Poesia el 1 de gener de 2010 per verorosello