Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

3 d'agost de 2015
2 comentaris

Un agost amb Totxanes carregades de llistes (els forns de pa).

Els seguidors més veterans d’aquest Bloc recordareu que a finals de 2009 ja us parlava en aquest apunt de la meva afició a fer llistes de tantes coses diferents com puc i sóc capaç de mantenir al dia. És una dèria  –absolutament inofensiva, m’apresso a dir-ho–  que els psiquiatres, psicòlegs i altra gent del ram tenen perfectament tipificada i que no m’estendré a detallar-vos-la ara ja que cadascú va prou servit amb les misèries pròpies com per atendre, a més a més, les dels altres.

Sense renunciar, però, a escriure apunts específics sobre temes que se’m vagin acudint, aquest mes d’agost que molt aviat estrenarem el penso dedicar a penjar unes quantes d’aquestes llistes. Alguna ja la coneixeu perquè fa dies que ja ha començat a córrer. Em refereixo a les “frases de merda”, sèrie que encara té teca per a uns quants apunts recopilatoris més (vegeu aquí) i que penso combinar amb una altra més extensa encara que serà la llista de “frases de la setmana” que vaig confegint i divulgant de manera ininterrompuda des de 2011.

I tot això sense oblidar una sèrie gairebé tan antiga com les Totxanes –em refereixo a “Ets gran Fortuny (i tu, Màrius Serra, Déu n’hi do també” (aquesta)–  que aplega llistes i més llistes de definicions remarcables dels encreuats en castellà i en català de La Vanguardia i que molt probablement aquest agost s’incrementarà amb un apunt més.

Per començar a fer salivera avui us presento una llista que vaig començar fa sis anys  –de fet, en l’apunt de 2009 que he enllaçat tot just començar us explicava que l’acabava d’estrenar–  i que és la de noms de forns.

Suposo que ja us haureu adonat que, almenys a Barcelona que és el lloc que controlo, trobar un forn que et faci el pa de la manera que s’ha fet tota la vida comença a ser més difícil que creuar-te amb un català a la Rambla. El més greu, però, és que a aquesta pèrdua s’hi ha afegit la moda de la suprema tonteria a l’hora de posar noms als establiments que et venen pa.

Per això, cada vegada que circulo per la meva ciutat em fixo en els noms dels forns amb la seguretat que el poc sentit del ridícul dels botiguers no deixarà passar gaires setmanes sense que la llista s’enriqueixi amb alguna nova aportació.

Aquí teniu el que he recollit fins la setmana passada.  Fixeu en els noms de les botigues i en el complement que sol acompanyar-los i tindreu motius per meditar sobre els estralls que es deriven de la pèrdua del sentit del ridícul.

D’altra banda, no cal dir que aquesta llista és només un reflex de tot el que hi ha escampat pels nostres carrers. En conseqüència, si trobeu algun nom que no desentoni en la relació següent s’agrairà la vostra aportació.

  • Fet d’ara   (carrer Escorial)
  • De casa   (av. Mare de Déu de Montserrat)
  • L’avi Pau   (Travessera de Dalt)
  • La Ronda. Forn artesà   (ronda de Sant Antoni)
  • Panet   (ronda de Sant Antoni)
  • De tot al forn   (carrer Espaseria)
  • L’art del pa. La fleca de tots   (carrer Rosselló)
  • La Baguetina Catalana   (Rambla)
  • El Yayo Joaquín   (av. Mare de Déu de Montserrat)
  • El Molí Vell   (Travessera de Dalt)
  • Macxi Pa. Mestres forners des de 1903   (Travessera de Dalt)
  • La Panera   (carrer Còrsega)
  • Mon Pa   (carrer Pi i Margall)
  • Forn del Cel   (av. del Príncep d’Astúries)
  • Bo de debò   (plaça Lesseps)
  • El Mos   (carrer Santa Anna)
  • Fleca i Croissanterie Kevin   (carrer Alcalde de Mòstoles)
  • By Blat   (carrer Pi i Margall)
  • El Fornet d’en Rossendo   (Rambla de Catalunya)
  • El Fornet de la Travessera   (Travessera de Gràcia)
  • El millor blat. Artesans   (carrer Consell de Cent)
  • Roski-Pan. Forns i pastissers   (carrer Mallorca)
  • Crustó. Pa artesanal   (Mercat de la Llibertat)
  • Forn de pa Sol Pa   (carrer Escorial)
  • Forn de la Cantonada   (Dos de Maig / Indústria)
  • Forn de pa i pastes Sureda   (carrer Pare Claret)
  • Forn La Farineta. Pa artesà   (carrer Mühlberg)
  • Bon pa   (carrer València)
  • El pa de les fades de Gràcia   (carrer Milà i Fontanals)
  • Jordipans   (Ronda de Sant Pau)
  • Pica i Pa, fleca i degustació   (Castellbisbal)
  • Dino Pan. Fleca i degustació   (carrer Aragó)
  • L’aroma del pa. Fleca i degustació  (carrer Girona)
  • El Mos. Forn de pa   (carrer Comtal)
  • La Farineta. Forn-cafè   (ronda General Mitre)
  • L’Obrador del Molí   (carrer Manuel de Falla)
  • Catafal. Forners des de 1859   (carrer Balmes)
  • El Fornet de l’Ona. Brioixeria, pa i pastisseria   (carrer Milà i Fontanals)
  • El Panet. Artesans des de 1962   (carrer Puigmartí)
  • El Panarra   (carrer Diluvi)
  • La Forneria de can Amatller   (carrer Pi i Margall)
  • Cal Forner. Factoria de pa i degustació   (carrer Roger de Flor)
  • Pa del Baró. Pa artesà i especialitats   (Palafrugell)
  • La Flor del Blat. Forn de pa   (Ronda del Guinardó)
  • Mon-Pa   (carrer del Clot)
  • Dino Pan. Fleca i degustació   (carrer Aragó)
  • El plaer del tast   (Premià de Mar)
  • Paníssim   (carrer Padilla)
  • Buenas Migas   (plaça de la Universitat)
  • El Fornet de la Lluïsa   (avinguda de Vallcarca)
  • Santa Clara. Artesania del pa   (Travessera de Gràcia)
  • Artpa   (carrer de la Plana, Horta)
  • Forn de pa El Racó de l’Elena   (carrer Unió, Premià de Mar)
  • Farina & Sons. Forners des de 1936   (carrer Escorial)
  • La Reposada. Pa com el d’abans   (Via Augusta)
  • D’Joan. Forners des de 1905   (Balmes – València)
  • Iaia’Nita   (Indústria-Cartagena)
  • Migas. Forners pastissers   (carrer Manso)
  • Pannus. Forn de pa i cafeteria   (Travessera de Dalt) 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!