Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

4 de juliol de 2024
0 comentaris

Nàpols, com Las Vegas.

(La sèrie napolitana comença aquí)

En el nostre viatge inaugural a Nàpols, ara fa quinze anys, em va passar una cosa molt similar a quan l’any 1992 vàrem visitar Las Vegas per primera vegada: la fascinació de les primeres hores davant la bogeria dels casinos, dels carrers sempre plens de cotxes i de la sensació d’estar en un indret totalment diferent del que havíem conegut fins aleshores va donar pas, dos o tres dies després, a una forta sensació de fatiga i de ganes de fugir d’aquell espai de desmesura.

(Si voleu més detalls sobre aquella estada a Las Vegas -on hi vàrem tornar set anys després- vegeu aquest apunt i també aquest altre i ja m’ho sabreu dir).

Aquell viatge de l’estiu del 2009 era el tercer que féiem a Itàlia. Dos anys abans ens havíem estrenat a Roma (vegeu aquí) gràcies al regal de Reis que ens varen fer els nois de casa i a partir d’aquell fet l’A. i jo vàrem decidir que ens dedicaríem a conèixer Itàlia d’un manera molt més detallada i sistemàtica del que es pot deduir d’un interès merament turístic. Així doncs, vàrem establir un pla gradual de viatges de sud a nord que ens ocuparia uns quants anys. No tinc clar que penséssim que serien més de disset però el cert és que encara avui el pla -amb una trentena de viatges fets des d’aleshores- es manté en ple vigor. I ara amb l’estímul afegit d’anar introduint en el món italià la nostra neta Mila.

Sigui com sigui, l’estiu de 2008 el vàrem dedicar a recórrer Sicília de punta a punta. I el de 2009, a conèixer la meitat sud de la bota italiana. Van ser un total de vint-i-dos dies a partir del 15 d’agost -el famós ‘ferragosto’– per desenvolupar un itinerari ambiciós i extens. Vàrem aterrar a Nàpols i de seguida, amb un cotxe de lloguer vàrem travessar la península d’oest a est en direcció a l’Adriàtic. Més concretament a Bari. El programa previst ens va portar a la Pulla, la Basilicata, Calàbria i la Campània, amb Nàpols com a destinació final.

Abans d’arribar vàrem dedicar tres dies a Amalfi, un indret meravellós que sempre portaré associat a dos records. Un d’alegre, quan vaig comprar un exemplar de ‘Cuore’ que em va donar unes quantes alegries (vegeu aquí i també aquí i aquí). I un altre de molt trist quan, el 27 d’agost, em varen donar la notícia de la mort del meu estimat i admirat Isidor Cònsul (vegeu aquí).

És molt possible que a causa de la fatiga d’un viatge llarg i de trajecte, com he dit, ambiciós Nàpols ens agafés -ep, precisaré més: ‘m’agafés’ a mi perquè la impressió de l’A. va ser bastant més benèvola- amb la guàrdia baixa. La previsió era de dedicar-hi els set darrers dies abans de tornar en avió cap a casa, però el cert és que jo al quart dia ja hauria tornat.

Mitja ciutat estava en obres -les obres de ‘la Metropolitana’, el Metro que ara hem aprofitat força, esventraven un munt de carrers- i tot plegat provocava una sensació de caos, desordre i descontrol que, com ja he dit, va esgotar les bateries de la meva paciència en cosa de pocs dies.

Ara hem tornat a Nàpols. Amb la Mila. Hi hem estat cinc dies i val a dir que aquella impressió caòtica es manté però, tot i això, em sembla que la meva reconciliació amb la ciutat és un fet. I ho he comprovat quan he tornat a casa i he començat a repassar fotos i notes preses al llarg d’aquests dies. El resultat és que he aplegat un munt d’impressions considerable (diria que més que qualsevol altra ciutat italiana de les que conec); unes impressions que tinc moltes ganes de deixar-les fixades per escrit al llarg d’una sèrie d’apunts que va començar amb aquest i que estic segur que continuarà al llarg d’uns quants més.

Amenaçats esteu, doncs. Qui avisa no és traïdor.

(Continua aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!