Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

14 d'octubre de 2010
0 comentaris

L’últim article de Joan Triadú.

El suplement de Cultura del diari AVUI, una de les poques parts del diari que no apareix clonada amb l’edició barcelonina d’El Punt, dedica avui unes pàgines especials a la figura del recentment traspassat Joan Triadú, col·laborador històric del diari des dels seus inicis i membre fundador, fa vint-i-un anys, del suplement de llibres dirigit, aleshores i ara, per David Castillo.

L’article que avui es publica és singular per un parell de raons. Primerament, perquè és l’últim que Triadú va redactar abans de la seva mort esdevinguda el 30 de setembre. Segonament perquè…  (n’hi ha més)

 

… no és, de fet, cap crítica literària sinó un comentari sobre una carta que el mes d’abril de 1950 li va adreçar Josep Carner, quan Triadú preparava a Bristol la seva controvertida “Antologia de la Poesia Catalana 1900-1950” (Biblioteca Selecta, 78. 1951).

El diari reprodueix aquesta carta a propòsit de la qual Triadú explica que l’ha trobat “dins d’una maleta encofurnada que era plena de cartes”, cosa que em fa pensar que el dia que a casa seva es faci un repàs a consciència d’arxius, calaixos, armaris, altells i altres racons on entaforar-hi paperassa poden aparèixer-hi meravelles com aquesta o més importants encara.

He estat temptat de reproduir en aquest apunt els dos textos -l’article de Triadú i la carta de Carner- però m’ha semblat que no ho havia de fer. És millor que us aneu cap al quiosc i us feu amb un exemplar de l’AVUI d’avui. Crec que aquest suplement de Cultura és dels que s’hauran de guardar.

La signatura de Joan Triadú, un altre dels lligams (cada vegada, ai las, me’n queden menys) que m’unien a l’AVUI que desapareix. I en aquest cas, malauradament, de manera definitiva…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!