Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

17 d'abril de 2007
0 comentaris

Les meves recomanacions per Sant Jordi (llibres) (i II).

(L’apunt comença aquí)

* Narrativa d’autors estrangers: En aquest apartat estem de sort ja que hi ha uns quants llibres que no deixaran ningú indiferent. Per damunt de tots destaco "La germana", de l’hongarès Sándor Márai (Empúries), un autor que mai m’ha decebut.  (n’hi ha més)

I a continuació quatre llibres també importants que detallo en ordre alfabètic de cognoms dels seus autors: "Aquesta història", d’Alessandro Baricco (La Magrana); "El cinquè en joc", de Robertson Davies (Llibres de l’Asteroide); "Istanbul. Ciutat i records", del Premi Nobel turc Orhan Pamuk (Bromera); i "L’art de viure", de Goliarda Sapienza (La Campana).

* Poesia: Destaco quatre llibres per ordre de preferències. El primer és "Nura", de Ponç Pons (Quaderns Crema), un retrat elegíac de l’illa de Menorca. A continuació hi poso "Casa de misericòrdia", de Joan Margarit (Proa); "Poesia 1979-2004", de Pere Rovira (Proa); i "Dos dies més de sud", de Francesc Parcerisas (Quaderns Crema). Però ja avanço que jo, en poesia, no em considero un expert. Que quedi clar.

* Un tastet de clàssics: Aquí la meva tria es decanta per l’"Obra Completa. Poesia i prosa", de Joan Salvat-Papasseit (Galàxia Gutenberg-Cercle de Lectors); el primer volum dels "Assaigs", de Montaigne (Proa); "Espill", de Jaume Roig (Quaderns Crema); i "Primera història d’Esther", de Salvador Espriu, una meravella editada recentment per Proa.

I, ara que hi penso, posats a honorar els nostres clàssics i per celebrar el seu norantè aniversari recomano també l’"Obra literària completa", de Josep Palau i Fabre. Dos volums que apleguen poesia, teatre, contes, assaigs, articles i unes memòries inèdites fins ara. L’edició l’ha feta també la gent de Galàxia Gutenberg-Cercle de Lectors i és una delícia.

* Per saber el pa que s’hi dóna, amb això d’Espanya: En aquest apartat -coses del mercat- hi ha molt bona oferta. No sé si és un bon o un mal senyal, francament. La joia de la corona, però, és "El preu de ser catalans. Una cultura mil·lenària en perill d’extinció", de Patrícia Gabancho (Meteora), un llibre prou conegut (vegeu aquí) pels seguidors d’aquestes Totxanes. Un altre llibre en aquesta mateixa línia és "Catalunya sota Espanya. L’opressió nacional en democràcia", escrit pel vocal del Consell del Poder Judicial Alfons López Tena. En clau més historicista tanco aquest trio de les misèries hispàniques (i, ai las, també pròpies) amb "Almansa 1707. Després de la batalla", de Joan F. Mira (Bromera), que ens explica detalladament amb quanta raó al País Valencià es diu allò de "Quan el mal ve d’Almansa a tots alcança". Com diu l’amic Campà (vegeu aquí): "2014: 300 anys, i em planto".

* Miscel·lània quasi final: A tall de poti-poti de llibres de difícil classificació però també interessants faré una tria de cinc títols: "Caçadors de paraules", un ampli compendi de materials del programa de TV3 editat per Ara Llibres; "Cecília de Florejats", un llibre estrany i bell, meitat assaig, meitat memòries, escrit pel poeta Albert Roig (Editorial Montflorit); "Els secrets de la felicitat", del mestre Sebastià Serrano (Ara Llibres); "Història i poder del rock català", de Jordi Sierra i Fabra, que -tal com explicava dies enrere (vegeu aquí)- es ven conjuntament amb la revista "Enderrock" d’aquest mes d’abril; i la "Guia de la Fira de Frankfurt per a catalans no del tot informats", de Sergio Vila-Sanjuán (La Magrana)

* Coses de la xarxa: Acabo aquest receptari de recomanacions literàries amb un parell de títols relacionats amb Internet. El primer és "10 x 10 microrelats" (Edicions de la Quadriga), un altre llibre de Sant Jordi -el tercer consecutiu- impulsat per la gent de "relatsencatala.com". Possiblement us costarà una mica de trobar-lo perquè la cosa de la promoció aquesta bona gent encara no l’acaben de dominar però crec que val la pena que els lectors el coneguin, tant pel seu contingut -100 històries hiperbreus d’un màxim de 330 paraules- com pel que representa de suport explícit al projecte de "relatsencatala.com".

Els honors del tancament els he reservat per un llibre i una autora que se’ls mereix tots: "L’aeroplà del Raval", de Tina Vallès (Labreu Edicions). Així podrem evocar aquells bells temps que l’aeroplà encara volava per damunts dels terrats de la blogosfera…

(Vegeu aquí les meves recomanacions de discos per Sant Jordi)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!