Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

30 de març de 2015
4 comentaris

La ronya del catanyol: “no trepitjar la gespa”.

Continuem, com sempre, a l’empara del mestre Pau Vidal i del seu llibre “Catanyol.es” de lectura imprescindible. Un llibre que, tal com ens explica aquídemostra que, encara que sembli mentida, el catanyol té cura. És una crosta que en major o menor mesura tothom porta enganxada a la sola de la sabata i de la qual fóra bo que ens anéssim desprenent. Tot és qüestió de posar-s’hi:

157. Rètols a l’estació ITV

EXEMPLE D’ÚS: “Aturar motor”

ÚS CORRECTE: “Atureu el motor”

EXPLICACIÓ: L’imperatiu no es fa amb l’infinitiu, sinó amb les persones del mode anomenat, precisament, imperatiu (que als llibres de conjugacions verbals sempre surti l’últim no vol dir que sigui inútil): atura, aturem, atureu, aturin. I, com en el cas anterior, en segona persona.

AFEGITÓ MEU: En conseqüència “No llençar papers” ha de ser “No llenceu papers”, “No trepitjar la gespa” ha de ser No trepitgeu la gespa”, “Beure amb moderació” ha de ser “Beveu amb moderació”… I una mica més encara sense deixar el petit món dels rètols: allò de “Preguem disculpin les molèsties…“, calc del juleio “Rogamos disculpen la interrupción de este programa…” que els més veterans de la televisió recordaran en blanc i negre hauria de ser “Us preguem que disculpeu…” Això si és que hem de pregar-li alguna cosa a algú. Si no és així (cosa que em sembla molt més normal) la solució és encara més senzilla: “Disculpeu les molèsties” i avall.

——————————————————————————————————————–

(Si voleu veure tota la sèrie “La ronya del catanyol” feu clic aquí)

  1. A la versió en català d’el Periódico’ estic tip de llegir “a toro pasado” i “brindis al sol”.
    De vegades penso que les versions en català de EP i “la Vanguardia” fan més mal que bé. (A banda del contingut intoxicador i unionista, vull dir)

  2. Ronya? Ronya la de los filólogos de la especie que sean!!. Se pasan media vida aprendiendo unas normas estúpidas carentes de toda lógica y la otra media predicándolas.
    El catanyol es la lengua del pueblo!! Como lo es el Spanglish en los barrios latinos de NY. Es el pueblo el que usa la lengua a su antojo: adaptándola, modificándola, mezclándola…. Ni mil Pompeu Fabra podrán cambiar un wasapp!!! Paletos extinguíos!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!