Continuem, com sempre, a l’empara del mestre Pau Vidal i del seu llibre “Catanyol.es” de lectura imprescindible. Un llibre que, tal com ens explica aquí, demostra que, encara que sembli mentida, el catanyol té cura. És una crosta que en major o menor mesura tothom porta enganxada a la sola de la sabata i de la qual fóra bo que ens anéssim desprenent. Tot és qüestió de posar-s’hi:
EXEMPLE D’ÚS: “Empresa organitzadora d’events”
ÚS CORRECTE: “Empresa organitzadora d’esdeveniments”
EXPLICACIÓ: També: actes diversos o grans actes. En contextos més precisos es pot especificar de quina mena d’actes es tracta (festivals, espectacles, actuacions, cerimònies, accions, competicions, tornejos, curses, trobades, reunions, congressos, etc.).
AFEGITÓ MEU: En conseqüència, ni events ni molt menys encara l’esgarrifós (i sovintejat) aconteixements.
——————————————————————————————————————–
(Si voleu veure tota la sèrie “La ronya del catanyol” feu clic aquí)
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
«Aconteixements» sí que és catanyol, i malauradament fa anys que existeix. En canvi, «events» em sembla més aviat “catenglish”, i molt més recent.
com escríem ja un altre dia: sembla mentida que passats més de cent anys de fracàs estrepitós, a part de sabut per lògica concloent ja alesores mateix, de pretendre ensenyar de parlar pla o de desenxavar-lo en tot fer-ho a través del xarnec la immissió del qual en l’ecosistema comunicatiu ho fa això que el parla pla sigui desconegut o estrafet un xava. És a dir, fer sinapsi de tal paraula, frase o gramàtica no pas amb el mateix sistema lingüístic que es vol fer aprendre o dignificar (que torni ésser un idioma en lyoc d’un paradialecte esclerotitzat en l’evolució i la caracterització del xarnec metropolità de primera instància que en tutela la intelligibilitat i la moral), ans amb el xarnec és que fa sinapsi. i doncs és aquest l’idioma que de debò s’aprèn i, si ja se sabia, que es reforça i en reforça la tutela envers el parlar pla; alora que n’aïlya aquest de tot altre, especialment dels parlar erders amb què hi ha efectivament un veïnatge original, net de vicis supremacistes o fetitxistes, estalvi d’un esclavatge interioritzat com a estat natural bàsic.
sembla mentida doncs que passats cents anys de fracàs estrepitós, encara om insisteixi en els mateixos efectes inútils, si no contraproduents. i ben cert, indignants per xarneguistes. Si om vol estalviar els xarneguismes ho ha de fer a través de la publicitat dels proïbismes, dels quals ignorem si corresponen a tal bararisme, a tal altre o a no cap, car aquesta feina de redreçament ha de partir de la premissa de foragitar el xarnec i no pas de presumir-lo (com deia el Grup Pompeu Fabra, entitat semi-clandestina autoqualificada d’alternativa a la política de l’IEC: “us recordem que en espanyol…; us fem saber que, en canvi, en català… “. A més, un xarneguisme no ho fa el mot o la frase en si, ans que per la immersió xarnega que en patim no se’n pugui publicitar un significat, unes accepcions, una casuística, una freqüència, una moral, uns apariaments, una fraseologia i un registre armoniosos talment un músic o un instrument que s’ha de fer lyoc en l’orquestra del codi lingüstic al qual se suposa que s’auria d’integrar, amb la particularitat que ho ha de fer sense que la música s’agi d’aturar. És a dir, que en sigui un manlyeu, pas un plagi. Els xarneguistes defensors de la lyengua n’an feta, de la lyengua, una orquestra de museu de cera. El mal pitjor és que de grat o per força hi em de venir a raure. igual que també em d’acudir al baly que toqui l’AeNC; mes això no ens ha pas de fer oblidar que són tant de bo no res com alyò contra el qual els ingenus es creuen que es manifesten: fan un nou estat espanyol.
M’ho passo molt bé llegint-lo. I per sobre de tot, n’aprenc molt. I això que la llengua sempre m’ha interessat. Tots en podem i n’hem d’aprendre.
Sembla mentida, tantos años insistiendo en separar dos lenguas casi idénticas para que luego vengan desde l’Hospitalet a solucionaros el problema:
https://www.youtube.com/watch?v=HTXEPndtWI0
Ala! Ya podéis dedicaros a otra cosa…