Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

8 de maig de 2021
0 comentaris

Algunes coses boniques d’aquesta setmana segons Gabriele Romagnoli (52).

(La sèrie comença aquí)

Aquí teniu una tria d’alguns dels articles que Gabriele Romagnoli ha publicat aquesta setmana a la secció ‘La prima cosa bella’ que apareix de dilluns a divendres al diari La Repubblica. Gaudiu-ne, que em sembla que s’ho val (i si en la traducció de l’italià al català hi detecteu alguna imprecisió, la culpa és meva: l’he feta jo en pla totalment autodidacte).

La substància de l’amor (*)

La primera cosa bonica del dilluns 3 de maig de 2021 és la polpa de l’amor. És a dir, l’amor per un pop femella suscitat pel documental que ha guanyat l’Oscar. Fins i tot un vell mafiós, veient ‘El meu amic del fons del mar’ ha jurat que mai més menjarà pop amb patates. Hi descobrim que no és només carn i tentacles, sinó un ésser capaç d’expressar afecte i de sentir por, condemnat a una vida relativament efímera (un any) en el transcurs de la qual un individu desolat pot recuperar el sentit d’algunes coses (l’ordre natural, el gust de la supervivència, la recerca de l’altre). Tothom s’acaba enamorant del pop. Encara que el director del documental no li hagi volgut donar un nom. La cosa curiosa és que quan l’ataca un tauró que li arrenca un tentacle no patim pel pop, però detestem el tauró. Voldríem que es morís. Encara que es tracti d’un tauró pijama d’aquells tan juganers i simpàtics. Res. En canvi, quan el pop mossega un cranc i el desfà en milers de fragments que li surten de la boca i s’escampen pel mar sentim que el cranc ens és indiferent, que el que volem és que el pop quedi ben tip. Així funciona el mecanisme de l’amor: la tria una mica casual d’una vida, entre les moltes de l’oceà, a la qual ens entreguem perquè ens il·lumina, ens abraça, ens espera i ens fa companyia. La protegim de tot i de tothom, passa pel damunt de qualsevol altra cosa. L’arranquem de la cadena alimentària i li diem ‘per sempre’. O per un any, almenys.

 (*) Romagnoli juga amb la similitud entre els mots italians ‘polpa’ (substància, polpa) i ‘polpo’ (pop)

 (si entreu aquí –i esteu abonats als serveis digitals de La Repubblica— podreu llegir i escoltar l’article en versió original)

——————————————————————————————-

Cinema, cinema!

La primera cosa bonica del dimarts 4 de maig de 2021 és la tornada als cines i la comparació amb les pel·lícules que vèiem a la pantalla de casa. Com a la sala, llums i ombres. Aquest cap de setmana he provat les dues experiències. Les pel·lícules eren ben notables. A Netflix, la romanesa ‘Silent wedding’, al cinema del barri la premiada ‘Nomadland’. Posat a triar em quedo amb la primera, però no és d’això del que es tracta. Al cinema tornem amb l’alegria de qui es retroba amb un vell amic. Tot just a la porta algú fins i tot insinua un aplaudiment. Entrem amb timidesa i descobrim que la sala l’han partit per la meitat i que les fileres són més estretes, però paciència. Hi ha un que discuteix per les distàncies de seguretat, un altre que amenaça de treure’s la mascareta tan bon punt s’apaguin els llums. Ni una gota d’aigua durant les projeccions. Amb els llums encesos, un xivarri que havíem oblidat sense cap recança: “Mastofedezze, serà un milionari de merda, però té raó”, “Sí, sí, però ja se sap que aquí no dimiteix ni Déu, i vinga menjar i beure…”. Ara que hi penso potser hauria estat millor esperar Frances McDormand a casa, quan la pel·lícula comença. La diferència, però, és la immersió total, no rebre missatges, no consultar a Google com es diu aquell autor que ja havies vist a ‘Goodnight and good luck’, ni seguir els resultats de la jornada. No dir ni una paraula a qui tens al costat i submergir-te en el no-res de Nevada, carretera enllà on et perdràs. Lluny, que és on volies arribar i on des de fa un any no has pogut anar. Ara t’hi ha portat: no la pel·lícula, el cinema.

(si entreu aquí –i esteu abonats als serveis digitals de La Repubblica— podreu llegir i escoltar l’article en versió original)

————————————————————————–

 (Continua aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!