Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

Qui soc (més o menys)

 

Doncs més o menys diria que vaig néixer a Barcelona el dia de sant Josep de 1950.  Em dic Joan Josep i, per tant, celebro el meu sant per sant Joan i el meu aniversari per sant Josep. Ben mirat és molt més coherent i lògic que aquells que, per exemple, es diuen Josep Maria i el 15 d’agost no celebren res. Sóc aparellador (arquitecte tècnic, vaja) i crític literari. I, a més a més, tafaner i drapaire vocacional. També escric (i tinc sort perquè resulta que gairebé tot el que escric, o ho publico jo mateix o m’ho publiquen altres!)

Durant els vint anys que van d’octubre de 1989 a juny de 2009 vaig escriure uns quants centenars de comentaris sobre llibres en el suplement cultural del diari Avui. I entre febrer de 2001 i octubre de 2009 vaig ser el responsable de les pàgines de literatura catalana de la revista mensual Qué leer. A més a més, col·laboro de manera habitual a la revista Serra d’Or i al portal Vilaweb.

Vaig ser fundador i membre del consell de redacció de les revistes Cultura, editada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya entre 1989 i 1996, i Literatures, editada per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) entre 2003 i 2006.

Durant els anys 1983 i 1984 vaig començar escrivint petites columnes a la contra del Diari de Barcelona i, més esporàdicament, han aparegut escrits meus al diari Ara i a les revistes Quimera, Canigó, Cavall Fort, El Temps, Saba Poètica, Reduccions, Catalan Writing, Revista de Catalunya, Crònica d’Ensenyament, Saó, Ínsula, Folc, Enderrock, Urc, L’Avenç, Trencaclosques i Caràcters.

També he escrit articles per diversos portals i revistes digitals com Lletra, VilawebPaper de Vidre, Núvol i Joan F. Mira, tria de textos.  He estat membre de la Junta de Govern de la Institució de les Lletres Catalanes entre març de 2000 i gener de 2013 i tresorer de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) entre octubre de 2001 i abril de 2005.

Sóc soci de l’AELC des de febrer de 1982 i del Pen Club Català des de 1987.  He estat membre del Consell Editorial de la Generalitat de Catalunya des de novembre de 2009 i de la Xarxa Tècnica de Política Lingüística des de març de 2012 fins que em vaig jubilar el desembre de 2013.

Posat a explicar-ho tot diré també que entre les meves perversions més refinades destaca el fet que he estat membre del jurat de diversos premis literaris com el Sant Jordi de novel·la, Joanot Martorell de Gandia, Recull de Blanes, Divendres Culturals de Cerdanyola, Ulisses de Castelló, Llorenç Villalonga Ciutat de Palma de Palma de Mallorca, Joan Amades de Tarragona, Roc Boronat, de Barcelona, El Lector de l’Odissea, de Vilafranca del Penedès, Lateral de narrativa catalana,  Premio de la Crítica Española, Premi de la Crítica Catalana, Premi Ciutat de Barcelona i dels ajuts a la creació convocats per la Institució de les Lletres Catalanes, entre altres.

He estat membre del grup fundacional del joc de l’Scrabble en català i he impartit cursos de crítica literària entre 1995 i 2006, primerament a l’Aula de Lletres i després a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, de la qual sóc membre fundador. Col·laborador a la Gran Enciclopèdia Catalana, al Diccionari de la Literatura Catalana (Enciclopèdia Catalana, 2008). També he col·laborat en els cursos “Com neix un llibre”, sobre la creació literària i l’edició, organitzats per Lateral Simposio i El Corte Inglés, en els Tallers de Lectura, organitzats per la Fundació Enciclopèdia Catalana i en els Tallers de Llengua i Literatura que organitza la Generalitat de Catalunya.

Conjuntament amb Susanna Àlvarez he estat comissari de les exposicions “… a dins de classe sóc feliç. Joan Triadú, pedagog” (2012), “Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú 1921-2010” (itinerant entre 2013 i 2014 i ara definitivament instal·lada a la biblioteca de Ribes de Freser) i ‘Joan Triadú a la ciutat dels llibres’ (2021 i 2022).

Quan l’any 1981 vaig deixar el ram de la construcció i vaig passar a treballar a l’administració pública catalana la meva activitat professional es va transformar notablement ja que a partir d’aquell moment m’he dedicat a tasques relacionades amb la publicitat, la comunicació, la informació i la difusió cultural. Més concretament, el dia 1 d’abril de 1981 vaig ingressar al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el 8 de juliol de 1988 vaig passar al Departament de Cultura on he estat treballant de manera ininterrompuda com a cap del Servei d’Informació i Difusió fins que el 19 de desembre de 2013 em vaig jubilar.

Des de juny de 2004 escric el Bloc “Totxanes, totxos i maons”. Si esteu llegint això vol dir que ja hi sou a dintre, però és bo que sapigueu que, en cas d’emergència, també hi podeu accedir tot invocant sant Google amb la paraula “totxanes”.

En el llibre “Sobirania.cat” (Crea’t Edicions, 2014), de Saül Gordillo, se m’inclou en la llista dels 200 noms més importants de la Internet catalana. I entre gener i juliol de 2016 se’m va poder sentir cada dos divendres opinant en l’espai “L’Estripada” de l’informatiu “Catalunya Vespre” de Catalunya Ràdio. Darrerament també se m’ha sentit de manera esporàdica explicant coses relacionades amb el món cultural a Ràdio 4.

Durant tot 2021 he estat el comissari de l’Any Joan Triadú, aniversari inclòs en la relació de commemoracions oficials de la Generalitat de Catalunya.

Si teniu ganes de seguir les novetats d’aquest Bloc el millor que podeu fer és subscriure-vos-hi i així cada dia que hi hagi novetats (que és molt sovint) rebreu un avís en el vostre correu electrònic. Seguiu les indicacions que trobareu aquí i en un parell de minuts haureu esdevingut subscriptors de les Totxanes.

Llibres publicats:

  • 25 anys de Festes Fabra (Proa, 1996), escrit conjuntament amb Susanna Àlvarez i Rodolès
  • 40 anys de Premis Recull (Proa, 2005)
  • Retrat de Joan F. Mira (AELC, 2008)
  • Una biblioteca en el desert (Bromera, 2009), introducció i selecció d’articles de Joan F. Mira
  • Joan Triadú: triar amb criteri. 75 articles de crítica literària (1946-2010) (Generalitat de Catalunya, 2022), escrit conjuntament amb Susanna Àlvarez i Rodolès

Llocs web:

 

  1. No sé ben bé com he anat a parar a aquest lloc, penso que ha estat a través de Vilaweb, però no ho puc assegurar… De moment he espigolat alguns textes que m’han semblat interessants, fins al punt que en subscriuria algun.
    Encara que la fotografia m’ocupa molt de temps, miraré de visitar-te sovint, reconforta trobar opinions paral·leles, que potser arribaré a qualificar d’amigues.
    Una salutació cordial.

    Pere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.