El palau dels virreis d’españa: proposta per a un edifici tòxic.

El dissabte passat vàrem anar, naturalment, a la manifestació en protesta pels 1.000 dies de presó dels Jordis i d’ignomínia de tot el sistema que sustenta ara mateix aquest ninot que coneixem amb el nom d’españa.

El lloc triat, com altres vegades, va ser l’edifici que allotja la Delegación del Gobierno de españa a Barcelona, situat a la cruïlla dels carrers Mallorca i Roger de Llúria. Un edifici d’arquitectura molt notable que té un nom potser no gaire conegut: Palau Ramon Montaner.

Com que avui no pretenc entrar en detalls sobre l’autoria de l’edifici i els seus propietaris originals us convido a entrar a la Viquipèdia (aquí) on trobareu informació suficient per començar a fer-vos-en una idea.

El que em mou a escriure ara aquest apunt apressat és un fet que vaig saber el mateix dissabte, quan em manifestava en aquell indret: la gent reivindicava que aquell edifici es convertís en una biblioteca.

La petició pot semblar impecable però jo, francament, si miro la història d’aquell edifici de 1950 ençà la conclusió que trec és que el Palau Ramon Montaner és un edifici tòxic i que convertir-lo en biblioteca és una destinació massa noble per a la història que atresora: entre 1950 i 1976 va ser la seu a Barcelona de la Jefatura del Movimiento -és a dir, de la Falange– i des dels primers anys vuitanta va ser la seu dels ‘delegados del gobierno de españa’; és a dir, dels virreis.

Més que una biblioteca, doncs, la destinació que em sembla més coherent amb la toxicitat que des de fa setanta anys s’ha instal·lat entre aquelles quatre parets és una altra. Una destinació que li va com anell al dit: proposo que sigui la seu de l’ambaixada d’españa a la propera República Catalana.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *