“Un resum de l’any literari 2019” (Serra d’Or, març de 2020) (1).

En el número de març la revista Serra d’Or ha publicat el meu habitual resum literari de l’any anterior. Com d’habitud, és un article bastant llarg que comença amb un resum dels esdeveniments més significatius de l’àmbit de les lletres catalanes, continua amb la relació dels guanyadors del premis més importants i acaba amb un parell d’apartats més: l’un dedicat als guardons i honors, i l’altre, el que clou la peça, que conté la llista de defuncions de l’any.

En el cas –-molt improbable, ja ho sé-– que algú de vosaltres no hagi pogut comprar la revista ni llegit amb avidesa i fruïció l’article, no patiu: en aquest apunt d’avui i en els dos que el seguiran podreu llegir-lo íntegrament. Espero que us sigui ben útil.

2019: un resum de l’any literari

Article publicat en el número 723 de la revista Serra d’Or (març de 2020)

Al llarg dels dotze mesos de 2019 varen tenir lloc diversos aniversaris, cada un amb el corresponent ventall d’actes i iniciatives destinades a donar-ne difusió. Més concretament es va commemorar el centenari de la fundació de la Colla de Sabadell, del naixement de Teresa Pàmies i de Joan Brossa i també de la mort de Dolors Monserdà; els cinquanta anys de la primera edició de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, i al País Valencià, 2019 va ser declarat Any Sant Vicent Ferrer en commemoració dels set-cents anys de la mort, en terres bretones, de l’abrandat predicador.

Alguns fets de 2019

El mes de març, la Institució de les Lletres Catalanes va renovar càrrecs: el dia 15 Margarida Aritzeta era nomenada degana en substitució d’Isabel-Clara Simó -que malauradament ens acaba de deixar- i el 19, Oriol Ponsatí-Murlà s’encarregava de la direcció substituint Joan-Elies Adell. L’endemà mateix el president Torra va nomenar Mariàngela Villalonga consellera de Cultura en substitució de Laura Borràs.

El 4 d’abril Edicions Proa va anunciar per a final d’any la creació d’un premi de novel·la amb el nom de l’editorial, dotat amb 40.000 euros i amb l’objectiu d’impulsar l’excel·lència, la renovació i el reconeixement de la literatura catalana. El dia 5 es va presentar un nou volum de la “Història de la literatura catalana”, el cinquè de la sèrie, dedicat en aquesta ocasió al segle XIX, el de la Renaixença. La festa de Sant Jordi va tancar amb una facturació de 22,16 M., superior en un 0,6% a l’any passat. Rafel Nadal, Jordi Cabré, Sílvia Soler, Marta Orriols i Albert Espinosa varen ser els autors més venuts. En la categoria de no ficció varen triomfar els llibres d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Cuixart, i el del cuiner Joan Roca. Entre el 25 d’abril i el 13 de maig la ciutat de Barcelona va ser la convidada a la 45a Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires.

El 6 de maig l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana va anunciar que havia arribat als 1.500 socis. Pocs dies després es va saber l’existència d’alguns problemes relacionats amb la gestió de l’anterior presidenta del Pen Català. Al llarg de l’any les dues parts van anar treballant amb discreció per descabdellar els fils d’aquest assumpte tan delicat.

El 3 de juny es va presentar ‘Univers’, nou projecte editorial d’Enciclopèdia Catalana. El segell ‘Rata’ es manté sense modificacions i, en canvi, el segell ‘Catedral’ es concentra en els llibres en castellà. El dia 20 l’editor Daniel Fernández va substituir Carme Riera a la presidència de l’entitat CEDRO.

El 18 de juliol el Parlament de Catalunya va nomenar Vinyet Panyella directora del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i els sis membres restants. El dia 30 es va fer públic que el grup Penguin Random House comprava l’editorial La Campana, fundada el 1985.

El 15 de setembre, durant la cloenda de la Setmana del Llibre en Català, es va anunciar que Joan Carles Girbés substituïa Joan Sala a la presidència del certamen. L’edició es va tancar amb un 8,47% més de vendes respecte l’any anterior malgrat la forta pluja que va caure durant dos dies. El dia 19 es va saber que el Pla Nacional de Lectura es coordinarà des de la Institució de les Lletres Catalanes i el dia 27 David Jou va prendre el relleu de Josep M. Carbonell a la presidència de la Fundació Joan Maragall.

L’1 d’octubre Àlex Susanna va assumir la direcció artística de la Fundació Vila Casas. El 7 de novembre el Grup Planeta va anunciar que cessava l’activitat comercial de Cercle de Lectors (fundat el 1962) que havia adquirit el 2014. El dia 18 Ara Llibres anunciava el fitxatge de la periodista Laura Rosel com a nova directora editorial. Joan Carles Girbés continua al capdavant de la direcció editorial dels segells editorials de Som, que inclouen Amsterdam en ficció, Ara Llibres en no ficció i la Bernat Metge en l’àmbit dels clàssics.

Tot tancant un parèntesi de vuitanta-un anys, el 3 de desembre l’Ajuntament de Barcelona va saldar un deute històric en atorgar a Pompeu Fabra la Medalla de la Ciutat que el consistori republicà li havia concedit el febrer de 1938 però que no va poder lliurar-li. L’any es va tancar amb una altra bona notícia: la llibreria Nollegiu, inaugurada l’any 2013 al barri barceloní del Poble Nou, obria una nova sucursal al barri del Clot.

(Continua aquí)

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *