Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

17 de desembre de 2011
0 comentaris

2012: any de centenaris il·lustres.

Una lectora que es defineix com a fidel seguidora de les Totxanes des dels primers temps -i que fins ara no s’havia atrevit, diu, a trencar el seu silenci- m’escriu per comentar-me que, des que fa quatre anys vaig instaurar el costum de posar durant el mes de desembre les efemèrides de l’any següent, li sóc de molta utilitat (no entra en més detalls, per cert). Per això estem, amiga meva. I gràcies per la fidelitat.

Aprofitant que s’ha decidit a escriure’m, em diu també que a les efemèrides de fa mig segle -les corresponents a 1962- hi ha detectat una imprecisió en la data de publicació de “Nosaltres, els valencians”, el llibre de Joan Fuster que va estrenar el catàleg d’Edicions 62. M’explica que el text va sortir de la impremta uns dies abans de Sant Jordi per tal d’aprofitar l’empenta que en aquelles fosques i llunyanes èpoques començava a tenir el Dia del Llibre.  (n’hi ha més)

Inicialment en l’apunt de les efemèrides de fa mig segle jo havia posat com a referència temporal el mes de maig, que és la data que figura en el llibre, però és molt possible que els editors decidissin avançar la producció per fer-la coincidir amb Sant Jordi. Per això m’ha semblat raonable retocar la data: he substituït “maig” per “abril” i en paus.

En tot cas, i ja posat, completaré l’apartat dels aniversaris -un apartat molt generós l’any vinent- amb una llista de set escriptors i un músic que varen nèixer el 1912. Aviat farà 100 anys:

11 de març: Xavier Monsalvatge (vegeu aquí). Es va morir el 2002

28 de maig: Avel·lí Artís-Gener, Tísner (vegeu aquí). Es va morir el 2000

19 de setembre: Alfred Badia i Gabarró (vegeu aquí). Es va morir el 1994

29 de setembre: Pere Calders (vegeu aquí). Es va morir el 1994

9 d’octubre: Gonçal Castelló (vegeu aquí). Es va morir el 2003

19 d’octubre: Joan Sales (vegeu aquí). Es va morir el 1983

30 d’octubre: Josep Ferrater i Mora (vegeu aquí). Es va morir el 1991 

4 de desembre: Miquel Dolç (vegeu aquí). Es va morir el 1994 

———————————————————————————

Afegit posteriorment:

Un correu que m’acaba d’enviar un altre bon amic d’aquestes Totxanes m’informa que el 2012, més concretament el 2 de febrer, es compliran 150 anys del naixement d’Antoni Maria Alcover (vegeu aquí), eclesiàstic, lingüista i folklorista (les seves “Rondaies” signades amb el pseudònim Jordi des Racó, són una veritable delícia). 

I, ja posats, hi afegeixo una altra commemoració de segle i mig: el 17 de setembre de 1862 es va morir a Barcelona Bonaventura Carles Aribau (vegeu aquí), un escriptor i polític que té un gran paral·lelisme amb Balmes i fins i tot amb Muntaner, segons el mestre Fortuny dels encreuats de La Vanguardia.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!