
La fam cotitza en els fons d’inversió del Banc de Sabadell.
Els aliments són un bé bàsic, controlats per unes poques empreses que determinen el seu valor.
El lloc on es prenen les decisions més importants sobre com es reparteixen els aliments bàsics del món és la Borsa de Chicago. Allà nombrosos brokers gesticulen, criden i s’embranquen en baralles pels contractes de llavors de soja, de l’arròs, de la carn de porc, del blat o de la farina.
A la sala de negociació de la major Borsa de matèries primeres del món, a molts milers de quilòmetres dels punts calents de la geografia de la fam del món, es decideix diàriament sobre els preus dels aliments, des del preu del pa a Somàlia, el de la farina del Iemen o el del blat de moro de Mèxic, i amb ells es decideix el destí de milions de persones.
I en aquesta vergonyosa pràctica col.labora i s’enriqueix un banc català: el Banc de Sabadell.
El pa del món atrau inversors als quals els interessen tan poc els cereals com, anteriorment, les empreses punto.com o les hipoteques subprime. Parlem de fons de pensions que manegen xifres multimilionàries i de xicotets estalviadors que cerquen noves oportunitats d’inversió més segures, o de bancs que ofereixen apostes financeres a través de fons d’inversió en productes agrícoles.
Després de la crisi immobiliària als Estats Units, moltes companyies van desviar les seues inversions cap al món de l’alimentació: cereals o llavors. El 2007 hi havia al voltant de 150 fons d’inversió que es dedicaven al tema, ara hi ha més de 6.000.
Si de la nit al dia el preu de l’arròs pujara un 100%, en nombrosos països del primer món els ciutadans majoritàriament el podríem seguir comprant, però no passaria el mateix amb moltíssimes persones del tercer món que han de dedicar el 80% o més dels seus ingressos a l’alimentació. I per a ells aquesta pujada suposaria que haurien de passar gana.
En l’actualitat el preu dels aliments no és el resultat de la compravenda natural dels productes, sinó de l’especulació.
Al mercat tradicional els preus sempre han estat el resultat del joc de l’oferta i la demanda. Per assegurar davant les fluctuacions de preus, els productors venien per endavant les seues collites a un preu fixat. Quan vencia el contracte a futur i se subministrava la mercaderia, si el preu en aquest moment era més baix que el prefixat, es beneficiava l’agricultor, en cas contrari, el posseïdor del contracte de futurs. Amb aquesta operació tots guanyaven: els productors limitaven els seus riscos, els que negociaven els futurs proveïen de liquiditat al mercat, i els consumidors veien coberta la seua demanda.
En aquest mercat podien participar sobretot actors directament implicats en la indústria agroalimentària. Els bancs tenien en ell un paper xicotet, era una mena de negoci a crèdit, i va funcionar bé i de forma estable durant dècades. Tot això és el que passava fins que aquest mercat va ser descobert per la indústria financera.
El resultat d’aquest “descobriment” és que actualment només el 2% dels contractes de futurs sobre matèries primeres acaben en un subministrament real de les mercaderies. El 98% restant es ven per endavant per especuladors que estan interessats en el guany ràpida.
Hi ha estudis que comptabilitzen l’increment de fons d’inversió alimentaris de 13.000 dòlars a 260.000 dòlars de 2003 a 2008. Aquests augments de preus que es determinen en el parquet de la borsa de Chicago i en les d’algunes ciutats europees com Londres, París, Amsterdam, Frankfurt i Hannover es fan a través del que s’anomena «contractes de futur». Especulen amb la pujada i baixada del seu preu, es venen i compren bastants vegades. El negoci està en l’especulació.
La fam al món de milions i milions de persones s’organitza en els parquets borsaris d’aquestes ciutats, així com els milionaris beneficis d’uns pocs.
El mite de la “fatalitat” per justificar la fam que pateixen els habitants de molts països és això, un simple mite, ja que les causes de la fam no depenen bàsicament de sequeres, vents o inundacions, sinó de raons econòmiques.
Però quasi ningú parla de les borses. Ni tampoc es parla d’empreses com Dupont, Cargill o Syngenta que van anunciar públicament milionaris beneficis durant de 2010 per la comercialització del gra. Al costat d’aquestes empreses trobem bancs com el Bank of America, JP Morgan o Goldman Sachs. Aquest últim va guanyar més de 5.000 milions en 2009 especulant en matèries primeres, segons dades de la publicació alemanya ‘Der Spiegel’.
I en aquest mercat borsari trobem a un banc català, el Banc de Sabadell.
Així ho ha posat de manifest l’organització “VSJ (Veterinaris sense fronteres) Justícia Alimentària Global”, una ONG radicada en 9 països europeus que l’any 2011 va llançar la campanya “Banca sota control. Amb el menjar no s’hi juga”. VSJ és una organització què entre els objectius declarats està el d’intentar millorar les condicions de vida de les persones més vulnerables, treballant per a això en la reducció de la pobresa i en la millora de la Sobirania Alimentària dels pobles.
![]() |
Aquesta campanya pretén aconseguir una regulació europea que pose límits estrictes a les eines que permeten i protegeixen als agents per especular amb el gra bàsic per a l’alimentació humana.
Les accions de la campanya han aconseguit, fins ara, que fora aprovada a l’abril de 2012 una proposició no de Llei sobre inversions financeres especulatives de béns alimentaris de primera necessitat en països en vies de desenvolupament en la comissió parlamentària de Cooperació Internacional al Congrés dels Diputats espanyol. La proposició es feia ressò de la campanya, instant el Govern espanyol a complir amb les obligacions jurídiques que l’Estat té adquirides pel que fa al dret humà a l’alimentació.
Per la seua banda, el Parlament de Catalunya va aprovar el 4 de maig de 2012 la proposta de resolució presentada davant la comissió de Cooperació i Solidaritat del Parlament català en què s’instava el Govern a emprendre totes les accions necessàries davant el Govern central perquè reglament en l’àmbit de les seues competències la prohibició de les inversions financeres especulatives sobre béns alimentaris de primera necessitat. Es tracta de passos importants de cara a desenvolupar una normativa al respecte, ja que, fins al moment, no existeix cap tipus de regulació que prohibisca expressament jugar amb el menjar de les persones.
Pel que fa a la banca, la campanya ha llançat accions dirigides a retirar del mercat els productes financers que especulen amb els aliments.
En un interessant informe publicat per VSJ anomenat “BANCA SOTA CONTROL. El cas del Banc Sabadell i BS COMMODITIES”, es posa de manifest que el Banc Sabadell compta entre la seua cartera de fons d’inversió amb un fons especulatiu que opera amb aliments, es tracta del “SABADELL BS COMMODITIES”, un fons especulatiu que opera amb aliments, en concret amb els cereals bàsics de l’alimentació humana, amb el blat, la soja, el cacau, el sucre, el suc de taronja, els porcs i vedells / etc…
Aquest fons va començar a comercialitzar-se el 2008, en plena explosió de la crisi alimentària, tot i les múltiples denúncies d’organismes internacionals com les Nacions Unides o el mateix Banc Mundial, quan ja era més que coneguda la vinculació directa entre aquest tipus d’eines i l’increment mundial del preu dels aliments i les seues dramàtiques conseqüències.
Resulta revelador observar l’evolució dels preus mundials dels tres principals aliments amb què especula directament el Banc de Sabadell.
En només un any el blat de moro s’ha encarit un 84%, el blat un 55% i la soja un 47%. L’altre gran vehicle financer amb què opera aquest fons són els anomenats fons índex. El Banc Sabadell utilitza tres d’ells, que es compten entre els més importants en el món financer. A la cartera del fons apareixen una sèrie d’eines especulatives darrere de les quals s’amaguen instruments financers, com ara:
• ETF LYXOR CMDT CRB NON-ENERGY: és un instrument de l’empresa financera francesa Société General que segueix l’índex REUTERS / JEFFERIES CRB NON-ENERGY. Aquest és un índex de matèries primeres, exclòs el sector Energia, compost per una cistella de contractes de futurs que representen una posició alcista en matèries primeres. Aquest índex busca la posició alcista dels aliments.
• L’ETF shares DOW JONES-UBS Commodity: aquest fons és ofert per una de les empreses financeres mundials especialitzades en matèries primeres, BlackRock. Segueix el Dow Jones-UBS Commodity Index, el qual és un instrument especulatiu que segueix als futurs sobre matèries primeres físiques. Es va crear el 1998 i avui és un dels més importants vehicles especulatius d’aliments del món. Entre els 19 productes amb el que s’especula trobem: Blat de moro, Blat, Soja, Oli de soja, Sucre, Cafè, cotó, Porcs i Vedells.
Segons Veterinaris sense Fronteres, aquesta decisió deixa al Banc de Sabadell com el principal banc que especula amb aliments a l’Estat espanyol.
El Fons d’inversió del Banc de Sabadell, amb 15 milions d’€ de patrimoni (dades de gener 2012), té comprats (a futurs) una quantitat equivalent a dues vegades la producció anual de blat de moro de l’Estat espanyol, és a dir la producció estatal de dos anys (7,5 milions de tones), tota la soja que consumeix l’estat a l’any (2,6 milions de tones) i la meitat de la producció anual estatal de blat (3 milions de tones). Aliments que no van a comprar ni a vendre, només contractes de futurs amb els quals jugar per generar guanys, i amb els quals ha guanyat més de 2 milions d’euros i repartit més de 6 milions en beneficis.
Per entendre aquestes xifres i utilitzant dades de la campanya “cumpledías” d’Unicef, una campanya iniciada contra la desnutrició infantil amb la qual sorprenentment el Banc Sabadell col.labora, veiem que amb el que ha guanyat el Banc de Sabadell amb l’esmentat fons es podrien haver alimentat a 1,6 milions de xiquets, o el que és el mateix, al 20% de la població mundial infantil subnutrida.
Com d’igual sorprenent resulta que aquest banc, després d’unir-se en 2005 a l’anomenat “Pacte mundial”, segons publica a la seua pàgina web, assumint amb això el compromís dels deu principis referents als drets humans, els drets laborals, els drets mediambientals i la lluita contra la corrupció, continue apostant per aquest tipus de productes. Diversos elements de la seua política de Responsabilitat social Corporativa recullen declaracions de principis molt interessants. Per exemple, en la seua política d’Ètica i Drets Humans estableix que promou “les relacions de negoci basades en l’equitat, les transaccions justes i el benefici mutu”, havent arribat fins i tot a rebre una distinció de l’Organització de Nacions Unides per la qualitat de la informació de responsabilitat social corporativa que publica.
Se li pot dir més alt, però no més clar:
Patraix, València (L’Horta), a 30 de setembre de 2013.