Núvol vermell

El blog d'Oriol Soler

L’exposició de l’Scott

0

Visita a l’exposició que l’Scott Chaserot, director de fotografia de TimeOut, ha fet amb els retrats que hem anat publicant a la secció, ja desapareguda, Team Out (aquí un recull d’articles i fotos).   
I m’ha fet pensar què havia passat amb aquesta secció: la idea era bona, fer un recorregut pels protagonistes de la Barcelona més viva, les fotos molt potents, originals, brillants, técnicament perfectes, com es veu a l’exposició… Però així i tot la secció no funcionava, li faltava alguna cosa… Veient l’exposició he entès que passava: teníem un problema de format, no calia el text, de vegades intentar ser perfectes ens impedeix comunicar. No li faltava res, li sobrava.

Val la pena l’exposició i m’agrada que em posin a pensar. Al Palau Robert fins el 6 de setembre.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

TimeOut for visitors

0

Avui surt TimeOut en angles, un pas més per intentar ser referència en oci i cultura a Barcelona. Li diem TimeOut for visitors, i el número zero estarà als quioscos fins al desembre.amb continguts completament diferents de la versió en català, amb una agenda pensada per visitants, amb informació turística, amb una part que parla de tot Catalunya… Una prova pilot que ens ajudara a decidir definitivament la periodicitat de la nova revista a partir del gener.

I a finals d’agost el nou Cuina que, mal m’està el dir-ho serà una de les millors revistes de cuina d’Europa, a primers de setembre el nou portal de TimeOut, a mitjans d’octubre una nova revista, aquesta vegada infantil…  i tancant promocions amb diaris per l’octubre, i treballant moltíssim en un programa en prime time pel gener a TV3… Dies molt intensos, ganes de vacances. Comencen avui. Fins el dia 24. Agafem forces que els propers sis mesos son clau.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Quiosquer empipat

0

Rebo ahir a la tarda aquest mail perquè el reenviï a la Marta Serra:

Amiga responsable Dep. Distribució i Logística,

El motiu de la present carta és informar-te  que el nou sistema de recollida de la revista Time Out Barcelona que a partir d’aquesta setmana pretens posar en marxa no el pensem acceptar [El sistema consisteix en que a partir d’ara amb uns cupons els subscriptors que ho desitgin podran anar a recollir el seu Time Out al quiosc tal com ja es fa amb alguns diaris].
Ja fa molt temps que els quiosquers estem tips de què intenteu enfonsar-nos intentant captar subscriptors amb ofertes que en cap cas contemplen la possibilitat de què el subscriptor reculli la revista al quiosc. En la última revista  Sàpiens que ens heu portar al quiosc  oferiu un descompte de fins a un 50 % (això si: amb un cartó ben gran i amagat a dins).

Has de saber que en el nostre quiosc sempre tenien un lloc preferent les publicacions en català (estimem la nostra llengua i pensem que cal donar el màxim de suport a les poques revistes fetes en català), i la veritat és que en veníem força. Amb la vostra política d’intentar que la gent rebi la revista a casa ens esteu enfonsant i ja hem deixat de posar-les damunt el taulell i cada vegada les amaguem més i en venem menys. No cal que ens esforcem a vendre el sàpiens i els descobrir si la gent quan llegeixi que el pot tenir a meitat de preu no vindrà més al quiosc. Pensem que a la llarga vosaltres hi sortireu perdent, però si heu de deixar de publicar-les i us quedeu sense feina no em fareu cap llàstima: us ho esteu guanyant a pols.
Només dir-te que no ens demanis més “la nostra inestimable col·laboració en aquest nou projecte que comenceu amb tota il·lusió”, no la tindreu.
Per acabar voldria dir-te que aquest no és només el meu pensament sinó el de molts altres quiosquers a qui valoreu de la mateixa manera i que a poc a poc ens anem posant d’acord per acabar amb el tracte indigne a que ens teniu sotmesos.
Rep una cordial salutació,

[I el mail de resposta que li he enviat]

Benvolgut senyor,
Tot i que no estic gens d’acord en algunes de les seves apreciacions i, sobretot, en la decisió de no acceptar un sistema que beneficia al punt de venda al tenir un benefici sobre els subscriptors, te raó en alguna de les coses que diu i m’agradaria parlar-ne quan li vagi bé.
El que explica  fa evident un problema que tots tenim la responsabilitat d’abordar, perquè els reptes de futur de la premsa i les revistes estan en mans de tots, no només dels editors. I penso que les actituds defensives son comprensibles però porten al sector, i especialment als punts de venda, a un carreró sense sortida com ja s’ha vist arreu d’Europa.
Doncs això, m’agradaria venir a Igualada a parlar-ne. Jo seré de vacances a partir de divendres.. Si vol i pot ens veiem la darrera setmana d’agost, estic segur que serà enriquidor per les dues parts.
Ben cordialment, 

[M’agradarà tornar-ne a parlar al bloc els propers dies: com s’han d’adaptar dels punts de venda, com hem d’escoltar-nos i ajudar-nos sense paternalismes és un tema clau pel futur de la premsa de pagament]

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Hewlett Packard a Sant Cugat

0

Ahir, visita institucional al Centre d’Innovació que te Hewlett Packard a Sant Cugat i va ser un autèntic electro-shock en dues descarregues:

La primera descarrega és la dimensió i la qualitat del centre més important d’innnovació en arts gràfiques que hi ha a Europa. Milers de persones innovant a Sant Cugat en el futur de les arts gràfiques digitals… Realment impressionant i completament sorprès de no haver-ho descobert abans.

La segona és tocar en primera persona com canviarà radicalment el món de les arts gràfiques en els propers anys. La impressió digital ja no serà un sector especialitzat en les tirades curtes sino que està a punt de fer el salt en el mercat de les grans tirades. Podrem imprimir, per exemple, 30.000 Sapiens personalitzats per cada subscriptor, o fer una versió de TimeOut només per Gràcia o…

Busquen partners locals per fer de “conillets d’indies” en el camp de la innovació entre les diferents empreses que composem Cultura03 i per nosaltres seria un honor, clar Al setembre en continuarem parlant.
En qualsevol cas, el paper, si, encara te molt futur.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

El preu d’una empresa

0

Quan val una empresa? El que guanya ara que ningú guanya res? El que factura ara que facturar és perdre? El seu capital humà que espera vendre i marxar?

Hem passat de la bogeria de pagar 5.000 milions de dolars pel Wall Street Journal que en guanyava en aquell moment 80, a la fredor més absoluta: Bussines Week ha estat venut fa pocs dies per només 1 euro.

I aquests dies que participem assesorant en la compra d’una empresa hi pensava: qui s’havia d’imaginar fa només dos anys que algú oferiria tan poc per aquest negoci i qui és capaç d’oferir-ne més?

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Eudald Carbonell, Premi Nacional de pensament i cultura cientifica

0

Si algun autor el podríem anomenar “autor Cultura03” seria el paleontoleg Eudald Carbonell: Publica els seus llibres a Ara Llibres, està fent un programa per les nits del proper hivern a TV3 amb Batabat, col·labora pràcticament cada mes amb Sapiens,  tenim signat un acord de col·laboració estable entre el seu Institut de recerca, l’Iphes, i el nostre grup… A més ens ha acompanyat en alguna de les assemblees de treballadors que fem cada any, un gran amic vaja.
Admiro a l’Eudald Carbonell no només per la seva aportació al coneixement de la prehistòria, (mireu la pàgina 7 d’aquesta memòria del 2008!), sinó també per la seva infinita capacitat de treball, per la combinació explosiva d’ambició i visió que te, per la seva capacitat d’il·lusionar a mig planeta amb els projectes que impulsa, per com gestiona la comunicació del que fa i, especialment, pel seu desacomplexament intel·lectual fent propostes més que atrevides sobre el futur de la humanitat sense cap por a trencar esquemes. 
Moltes felicitats, Eudald, pel Premi Nacional de pensament i cultura científica!!

NOTA: He intentat lincar la fotografia a l’entrevista que va fer Vilaweb a l’Eudald i no ho he aconseguit. Aquí la teniu.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Els 100 del 2009

0

Cada any The Guardian fa un ranquing de les persones més influents en l’entorn anglosaxó en el camp dels mèdia. Qui puja en l’any de la debacle? Tornen els mèdia de tota la vida que han fet els deures de la digitalització. I baixen els que no els han fet i que ara els arrossega la crisi del mercat publicitari. Entren nous els segons, o cofundadors, d’Apple, Twitter, Facebook i l’Spotify. I entre els deu primers, poques sorpreses. Navegueu una estona pel website del MediaGuardian 100 2009, val la pena.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

D’Amsterdam a Haití (Mail a un amic)

0

Estimat R:
Que be que finalment hagin arribat els llibres.
Això d’Haití està tan lluny… Mirava al Googlemap, intentant identificar algún racó de quan vaig venir-te a veure i Haití pràcticament no existeix. Fa impressió creuar la frontera amb la República Dominicana perquè quan entres a Haití, desapareix del Googlemaps tot i que Wanament és igual de gran que Dajabonmira-ho aquí.

Els llibres que t’he fet arribar son de la nova editorial de ficció que impulsem desde Cultura03. Es diu Amsterdam i es centra a traduir al català èxits de la literatura internacional adreçats al gran públic.
T’adjunto perquè puguis endreçar que et ve més de gust, entrevistes, critiques, ressenyes… que han sortit a la premsa d’aquí i internacional sobre els llibres que t’han arribat.

Cuida’t i disfruta’ls…
Fins molt aviat, 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Iniesta és Catalunya

0

Ara Lllibres acaba de contractar el llibre que Andrés Iniesta traurà el proper setembre explicant el seu any “al paradís” i ahir mentre el llegíem a casa em venia una sensació d’orgull… Orgull de viure en un país capaç de rebre amb alegria tants Iniestes del món del futbol i de molts altres mons, de que Iniesta digui el que diu sobre el català, sobre la terra que l’ha acollit, els valors que projecta…
I cada vegada estic més convençut que la història d’aquest país és la història d’un gran èxit i els polítics que no ho vegin no sobreviuran. I no es que no vegi les dificultats que tenim com a pais però si que crec que és bàsic, per afrontar un futur sense limits, disfrutar amb alegria de tot el que hem estat capaços de construir. Aquest èxit està en el nostre adn més profund i és la base de la nostra força.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La cara bona de la crisi

0

Això de la crisi, amb tota la seva cruesa i patint-la en pell pròpia com qui més, servirà perquè els filets als restaurants de Wall Street deixin de valdre 100 dòlars, perquè joves cambrers en cobrin 10 en propines, perquè els sous dels directius d’empreses, també d’algunes editorials catalanes, deixin d’estar fora de la realitat, per que qui no treballi bé tanqui, per retrobar el sentit en el camp de l’empresa del que es realment important.

I tornarà a posar en el centre del nostre sector el més valuos: els continguts, la creació. Entre tants blocs “que acabaran amb els diaris”, facebooks “que son els mitjans de comunicació del futur” i emules “que ja fan la cultura gratis per sempre” ens havíem enlluernat i ens començàvem a creure que la revolució digital no era una eina mès sinó un fi, una revolució buida.
Aquests dies ho veig més clar que mai, amb la feinada que s’està fent l’Ernest amb 36L, tot continguts, amb l’esforç de millora que estem fent a cada revista, en com Ara torna a recuperar espai amb les promocions de diaris, sent millors, intentant ser els millors, en com discutim amb especialistes al voltant dels portals temàtics que estem construint… I ahir ho explicava el publisher de l’Economist tal com recull avui la Vanguardia.
De fet, aquesta és la crisi del Madrid i que el Barça ha ensenyat tan bé a resoldre, el joc bonic te més sentit que mai.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La nostra aposta pel llibre digital

0

Si us sembla en parlem la setmana que ve tranquil·lament perquè avui estem a Can Bordoi reflexionant sobre el futur i no tinc gaire temps per escriure, però si que us ho volia avançar: Tal com explica avui El Pais, hem posat en marxa una distribuïdora de llibre digital amb Abacus i Vicens Vives presidida per Ferran Soriano i dirigida per Ernest Folch. I  clar te relació amb el post de l’altre dia tot i que no podia ser explícit.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Crisi

0

Telefona un amic que arriba de Nova York i diu que l’espanta molt la situació de l’economia americana, que els brots verds no els veu per enlloc, que “Oriol, aquesta crisi ens deixarà un món que no el coneixerà ningú, empreses immenses quedaran reduïdes a res”.

Aquesta crisi serà un huracà i només deixarà plantats els arbres d’arrels més profundes… I els petits que estiguin ben plantats.

És moment de recuperar el fons de cada projecte i aprofundir-hi, de ser més exigent que mai en l’excel·lència, de prioritzar guanyar un euro a finals d’any i preparar-nos per una resistència llarga. I és moment d’anar posant llavors per quan surti el sol, que les llavors ben plantades no se les endu el vent..

I aprendre que ha passat, en quina mentida vivíem tots i cadascú de nosaltres i deixar espai només per les coses de veritat: treballar bé, treballar molt, apostar pel sentit profund…

No estic pessimista, diria que fins i tot estic optimista. Però estic preocupat.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari