Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

13 de desembre de 2019
0 comentaris

Pecats, virtuts (i 3): del bon maridar literatura i vi.

(La sèrie ve d’aquí i aquí)

Dues vegades l’any -l’una a la primavera, l’altra a la tardor- la bústia de casa s’omple de coloraines i bones sensacions: és quan arriba el sobre amb les dues plaquettes que la bona gent de Vibop Edicions (vegeu aquí) envia als subscriptors de la col·lecció Envinats. Fins avui ja hem rebut vuit títols i la contemplació del conjunt -dissenyat amb una cura exquisida- fa força goig a la vista i és summament gratificant pel que fa als continguts.

El preu de cada llibre és de 12,00 euros (menys el cinc per cent de descompte als subscriptors de la col·lecció), el detall dels sis primers llibres els trobareu aquí i els detalls corresponents als altres dos -que s’han distribuït fa molt pocs dies- els trobareu aquí i aquí.

Com ja suposareu, per desenvolupar un projecte d’aquestes característiques cal que al darrere hi hagi un equip de persones competents i entusiastes. Dues virtuts -talent i ganes de fer bona feina- que caracteritzen l’equip de Vibop (vegeu aquí) i molt especialment la seva impulsora, la periodista cultural i vinícola Montserrat Serra, nascuda (com no podia ser altrament) a Alella.

A part d’un parell o tres de títols fora de col·lecció que no detallaré per no allargar excessivament l’apunt, la sèrie va començar amb un parell de textos de Josep Roca, sommelier del Celler de can Roca, i una tria de trenta textos literaris dedicats a les olors feta per Vicenç Pagès Jordà i que va de Rulfo a Rodoreda, pasasant per Delibes, Nabokov, Joyce o l’enyorat Miquel Pairolí.

El tercer volum és un conjunt d’històries que narren experiències personals al voltant del vi, un projecte que des de fa deu anys desenvolupa la revista ‘Papers de vi’, d’Alella, i que en aquesta primera selecció aplega textos d’un ampli espectre d’autors com, per exemple, Josep M. Espinàs, Màrius Serra, Julià Guillamon, Perejaume, Imma Merino o Vicenç Altaió. En el títol següent trobem tots els dissenys -acceptats o no- que Enric Satué ha fet per atendre encàrrecs relacionats amb el món del vi acompanyanyts de textos breus d’autors i orígens molt diversos.

El cinquè número de la col·lecció és una aproximació a la manera com es bevia i en menjava a l’Edat Mitjana tal com ens ha arribat en els escrits de Francesc Eiximenis i presentada per Cristina Armengol, experta en llibres antics. El sisè -titulat “Els raïms immortals i altres textos”– combina uns quants escrits de Narcís Comadira en homenatge al Carner d’“Els fruits saborosos” i quatre il·lustracions -tres a l’interior més la de la portada- fetes expressament per Comadira per a aquesta plaqueta.

Els dos llibrets del darrer liurament són, per una banda, un diccionari literari dedicat al Priorat que recull les experiències de deu anys de vida del ‘Centre Quim Soler, la literatura i el vi’ d’El Molar que dirigeix Roser Vernet. I, per l’altra, una petita meravella titulada “Polifem, el beverri” que reprodueix el cant del Cíclop de l’Odissea (en la versió de Carles Riba) il·lustrat amb un preciós desplegable en forma d’acordió amb imatges a doble cara dibuixades per Joma i plegat a mà exemplar per exemplar.

Una col·lecció, aquesta dels Envinats, que pel que podeu v(b)eure val molt la pena…

(Aquí s’acaba la sèrie de tres apunts que he dedicat als pecats i a les virtuts. Com a corol·lari us diria que no pequeu gaire i que si ho feu, que sigui a consciència i bé.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!