Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

18 de juliol de 2013
0 comentaris

La música dels ocells.

Aprofitant que encara no fa gaire calor ni hi ha gaires turistes passejo amb la néta pel Parc Güell a quarts de nou del matí d’un diumenge de juliol. Jo a peu i ella, és clar, a la cadireta. I més contents que uns gínjols, tots dos: ella, que és l’arrossegada, i jo, que sóc l’arrossegador.

Arribem a un indret on em crida l’atenció l’espectacular piuladissa que sona per damunt dels nostres caps, d’arbre en arbre. Aturo la cadireta, m’ajupo davant la nena i assenyalo amb el dit cap amunt tot fent xiulets molt suaus.

La marca genètica de la néta -que aplega una bona dosi d’antecedents musicals- combinada amb una oïda d’allò més fina -tu diràs: són unes orelles estrenades fa tretze mesos!- i amb la calma que a aquella hora ens envolta en el parc fa que de seguida percebi el concert i que alci també la mirada i el ditet assenyalant les capçades dels arbres a la percaça de l’origen d’aquell insòlit espectacle sonor.

És només un moment que dura quinze o vint segons, no més. Pocs, però suficients perquè em conjuri amb mi mateix per repetir l’experiència musical matinera un altre cap de setmana que la tinguem a dormir a casa.

De tornada, camí dels diaris i del pa, vaig pensant en la manera com la vida et compensa dels seus tràfecs. Quan tens fills ets jove, les forces t’acompanyen i estàs disposat a menjar-te el món -i a lluitar per evitar que el món se’t mengi a tu-, però en l’ofici de pare tot se’t fa de nou, tot és primera vegada i navegues contínuament enmig d’un mar d’incerteses. I com el malabarista que procura mantenir el major nombre de plats girant damunt d’una canya, aquest aprenentatge l’has de compatibilitzar amb la lluita per la subsistència, per assolir una certa seguretat laboral, econòmica i social.

Trenta-cinc anys després, quan tens néts, en canvi, curteges en resistència física, et fatigues aviat i ajupir-te cada tres minuts per recollir una joguina que cau és un exercici que va minant la teva resistència. A canvi, però, tens la saviesa de l’experiència adquirida i un dia a dia més estabilitzat, sense els maldecaps i les incerteses de quan ets jove. Això et permet contemplar el creixement de l’infant de prop -aportant-hi experiències i sensibilitats que de jove no tens- i, alhora, de lluny perquè saps que el contacte té caducitat: dura fins que tornes la criatura a les mans dels seus pares. Ve a ser, si fa no fa, el que fa dos mesos escrivia aquí.

Vet-ho aquí, és allò que en diuen “llei de vida”, una situació que cal saber aprofitar en tot allò que aporta cada moment que la vius. Sabent circular amb els ulls ben oberts.

Els ulls… i les orelles, és clar.

Perquè fóra molt trist deixar que la música dels ocells passés de llarg sense adonar-nos de la seva senzillesa perfecta, inimitable…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!