Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

5 de maig de 2012
0 comentaris

Els anuaris Mèdia.cat: més necessaris cada dia que passa.

Aquesta setmana la gent del Grup de Periodistes Ramon Barnils ha presentat al Col·legi de Periodistes de Barcelona l’Anuari Mèdia.cat, una publicació amb un subtítol d’allò més eloqüent: “Els silencis mediàtics de 2011”.De fet aquest és el segon any que publiquen el llibre i aquesta vegada han comptat, com l’any passat, amb el suport de la Fundació Escacc –que vol dir  Espai Català de Cultura i Comunicació– i, com a novetat d’enguany, també el suport del màster La Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i els Socials de la UAB.

Les regles del joc de l’Anuari Mèdia.cat són ben clares: es tria un tema conflictiu sobre el qual la premsa hagi passat pel damunt sense entrar en gaires detalls (o en cap, que també n’hi ha) i s’analitza a fons. Al final, a tall de complement, cada article té un apartat que analitza el tractament mediàtic rebut pel tema i una relació de recursos i enllaços a hemeroteca perquè cada lector conegui informacions col·laterals i antecedents.

Jo ja tinc el llibre i m’omple d’orgull dir que al final hi apareix el meu nom i el de 261 persones més que hem col·laborat en el projecte de micromecenatge a Verkami (vegeu aquí) que ha fet possible no només que l’edició en paper fos una realitat sinó que, a més a més, atesa la receptivitat de la gent amb el projecte, contingui quinze articles per comptes dels dotze de l’any passat.

Ja tinc el llibre, dic, però abans de començar-lo a llegir -cosa que faré de seguida que acabi aquest apunt- he volgut fer un repàs als assumptes que apareixien en el de l’any anterior, cosa que m’ha permès trobar unes quantes  demostracions evidents que la gent que porta el timó de l’Anuari Mèdia.cat és competent, té un excel·lent olfacte professional i sap molt bé de què parla.

Ara fa un any, doncs, dels dotze articles, el primer –“Un mort, quatre pallisses i cap judici”, de Sergi Picazo– parlava del centre d’Internament d’Immigrants de Barcelona, de trista actualitat aquests dies. El tercer té un títol que ho diu tot: “La família reial, implicada en el cas Palma Arena”, signat per Enric Borràs.

Sobre el quart, el mateix: ben poca cosa a afegir si llegiu el títol –“Les autopistes catalanes, insostenibles i amortitzades”, d’Eloi Latorre- amb una entradeta, a més a més, que val un imperi: “Abertis, controlada per La Caixa i ACS, té el monopoli d’unes vies de pagament que han generat ingressos molt superiors als seus costos de construcció”.

Altres assumptes d’actualitat que ja s’ensumava l’any passat el bon nas d’aquest grup de periodistes són, per exemple, el de la dació en pagament –“L’anomalia hipotecària”, de Gemma Garcia Fàbrega-, les agressions feixistes i racistes al País Valencià –“La impunitat que no cessa”, de Joan Canella i Barrull-, els guanys exagerats de la banca espanyola encara en temps de crisi i recessió –“Les xifres ocultes de la crisi”, de David Fernández– o la mobilització dels mestres valencians contra la política educativa del seu govern –“Consulta a les aules valencianes”, d’Enric Rimbau-.

Tot això, ho torno a dir, en l’Anuari Mèdia.cat  que es va presentar ara fa dotze mesos i que he volgut refrescar per agafar embranzida, com si diguéssim. Tinc la certesa que l’edició d’enguany continuarà per la mateixa línia. Sóc a punt de començar a comprovar-ho i prometo tornar a parlar en un nou apunt dedicat, aquest ja sí, a l’Anuari que acaba d’aparèixer aquesta setmana.

——————————————————————————————-

* L’Anuari Media.cat d’enguany en format de paper el podeu trobar en aquestes llibreries

* També us el podeu descarregar aquí 

* L’Anuari de l’any passat us el podeu descarregar aquí   

* Aquesta és la pàgina web de Mèdia.cat 

* Aquesta la del Grup de Periodistes Ramon Barnils 

* I, finalment, aquesta és la pàgina de la Fundació Escacc 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!