El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

La meva anàlisi del #20n: Dues fotografies de record

Deixa un comentari
 @PaulRios , coordinador d’Elkarri, va piular una pregunta punyetera: ¿Un agujero tapado permite el paso de la luz?

A Taradell, un partit es presenta per primera vegada i treu 17 vots. A la circumscripció de Barcelona, aquest partit juga el seu primer partit en unes generals i treu 17.313 vots i a Catalunya, arriba als 21.771. Pocs, potser sí, però no tan pocs, si ens mirem els resultats dels seus companys d’internacional a la resta de l’Estat. I després diuen que no som diferents, tu!

Per si no ho has encertat, parlo de Pirates de Catalunya i de la seva aposta per la radicalitat democràtica, el coneixement a l’abast de tothom, i la transparència absoluta. Un programa que, inexistent als mitjans, ha restat amagat al gruix del cos electoral d’aquest país, però que ha començat a fer forat des de la xarxa i que té força camp per corre encara.

Per cert, saps que Pirates – com Equo o Anticapitalistes – ha finançat la campanya sense préstecs bancaris i a partir de petites donacions? Doncs això, que ja poden aixecar la mà per tirar una primera pedra als vassalls dels bancs que els financen.

Dit això, entro a fer la foto fixa de les societats catalana i espanyola a través dels resultats – provisionals encara – d’aquestes eleccions.

La foto de la societat catalana és aquesta:

Opció
persones
Opció
persones
Abstenció 1.742.760 UPyD 39.519
CiU 1.014.263 PACMA 23.731
PSC-PSOE 920.323 pirata.cat 21.771
PP 715.802 anticapitalistes 13.829
ICV-EUiA 279.599 UCE 3.915
Esquerra 244.245 PCPC 1.555
en blanc 63.828 hartos.org 1.064
PxC 59.781 PRE-R 417
nuls 55.508 PUM+J 362
Eb 50.854

La força amb més recolzament torna a ser el silenci de l’abstenció, aquesta boira hermètica i impenetrable on el missatge polític és incapaç d’escolar-se i fer forat.

Més d’un milió i mig de persones s’han quedat a casa o, com passa amb un bon gruix de vots d’emigrants catalans, no han tingut ni la opció de votar des de la seva llar. Caldria mirar-s’ho!

Caldria analitzar tant el comportament dels primers i les seves causes, com començar a parir una nova fórmula que acabi amb un sistema feixuc i complex com és el del vot per correu. Oi més quan, com ha passat ara, les traves legals imposades a la crítica, han provocat el retard general del sistema actualment establert. Per què, jo hem pregunto:

Calia demanar avals als partits i agrupacions sense representació parlamentària?
Per què calia provocar els recursos d’empara que han fet retardar l’enviament de les paperetes a persones que volien fer l’esforç de votar per correu?

Una altra dada significativa: al nostre petit país, poc més de 3 milions de persones han fet confiança a partits amb representació parlamentària, i 2 milions i escaig han desconfiat d’aquests partits i han optat per altres vies, des de la passiva abstenció fins a vots a partits i coalicions de tot pelatge i condició, passant pel vot nul o en blanc.

Mig país sense veu és possible de silenciar?
Quantes queixes menudes o grans es poden aixecar?
S’imposaran els representats per la suposada força d’haver guanyat amb un 19% del suport dels catalans?

La foto de la societat espanyola (en tota llur pluralitat nacional) és la que us mostro en aquest document.

A l’Estat, gairebé hi ha un empat tècnic entre el partit que ha obtingut més vots i la massa abstencionista. Però, qui conforma la nebulosa silenciosa?

Aquesta és la pregunta que, qui conformarà govern, s’hauria de fer per a poder governar “para todos los españoles” com els agrada de dir. De fet, han de reconèixer que governaran amb el recolzament directe d’un 32% dels ciutadans de l’Estat, en edat de votar.

Em miro una altra bocinet de foto. Si, per una banda, el bipartidisme estatal s’esquerda amb el PP a deu milions de vots, el PSOE amb 7, i dues opcions que ronden el milió i mig de sufragis en el global de l’Estat (Izquierda Unida y UPyD); per l’altra, les opcions que venen “de provincias”, com es deia en temps reculats, entren amb la força de CiU, Amaiur, Iniciativa, Esquerra o el PNV; o amb la modèstia del BNG, Coalició Canària, Compromís, el Foro Asturias o Geroa Bai. Mirat així, els dos gegants apleguen poc menys de 18 milions d’individus, mentre que la resta superen unes no gens menyspreables 5 milions i mig de persones al seu redós.

Més interessant resulta però, de parar atenció a la clivella entre aquells que tindran veu al Congrés i aquells que no en tindran. Els xerraires que discutiran les lleis representaran a poc més de 23 milions de ciutadans, mentre que hauran de seguir fent política des de la societat civil, o passant de la política directament, uns no gens menyspreables 11 milions de ciutadans.

Si ens fixem a la dada, és més gent que la que ha optat per votar als polítics més alegres i feliços de la pell de brau, hores d’ara: Els del PP. El futur govern del PP haurà de tenir molt en compta aquesta situació a l’hora d’imposar polítiques gràcies a la sobrerepresentació que li dóna la Llei d’Hondt.

Un terç de l’Estat sense veu és possible de silenciar? Oi més quan el percentatge és similar a la del partit que ha de governar?
Quantes queixes menudes o grans es poden aixecar?
S’imposaran els representats per la suposada força d’haver guanyat amb un terç del suport dels ciutadans?
Si premen l’accelerador i es posen fatxendes, no es trobaran cada cop amb menys suport dels ciutadans?

Un salt en el temps: 2011-1933
Deixant el Senat a banda – la representativitat del qual és nul·la, fins i tot en la territorialitat que la Constitució li ha assignat -, faig un exercici curiós i que m’ha caigut a les mans per la coincidència de dates electoral -aquelles van ser el 19N i aquestes el 20N -, per la lectura de les memòries del cap de la CEDA – el PP dels temps de la República – i per la descoberta de la història electoral de l’Estat espanyol des dels temps de la Maria Castanya. A saber:

1933
2011
partit
%
%
partit
CEDA 38,12 44,04 PP
PSOE 21,67 28,36 PSOE
PRR 14,09 5,70 IU-LV
Esquerra 5,06 4,64 UPyD
La Lliga 4,82 4,12 CiU
CIR 2,50 1,39 Compromis-EQUO
PNV 2,13 1,36 AMAIUR
PCE 1,80 1,32 PNV
Agrarios 1,78 1,14 ICV-EUiA
R.I. 1,69 1,04 Esquerra
PRGa 1,34 0,75 BNG
PRRS 1,23 0,58 CC-NC-PNC
PRC 1,08 1,40 FAC
CT 0,63 0,17 GBAI

Donat que en aquelles eleccions van votar poc més de 8 milions de persones i en aquestes hem estat més de 24 milions, m’he vist obligat a fer percentatges i veure que, salvant l’anomalia del Partit Republicà Radical –el de l’emperador del Paral·lel -, els resultats dibuixen una Espanya que, malgrat els quaranta anys de franquisme, es manté tant diversa i plural com aleshores. Sobretot si fem l’exercici intel·lectual de sumar en un mateix sac als votants de la CEDA, els Agraris i la Comunió Tradicionalista –que, juntament amb la gent d’en Lerroux, van acabar formant govern.

Per sort, avui no hi ha pistoles a l’hemicicle, només paraules i xiulets, xiulets i força gent que es queda fora del sistema i que dibuixa alternatives d’acció en la seva quotidianitat.

Aquesta entrada s'ha publicat en 03a. Política el 25 de novembre de 2011 per Lluís Mauri Sellés

  1. Al igual que hi ha Estats amb una obligatorietat a la seguretat social pública, enllà ho és anar a votar si volen servir-se dels serveis públics i de les institucions de l’Estat.

    No sé, si per què n’hi ha una màjoria de població valona-francofona i per a que les circumscripcions flamenques, amb barreja o a Bruxel.les no tingen una abstenció alta.

    Encara que l’abstenció puga ser tant democràtica com qualsevol altra opció,  el vot obligatori afavoreix les opcions més conegudes i amb més capacitat de penetració i credibilitat mediàtica a través dels mitjans tradicionals.

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.