BONA VIDA

Jaume Fàbrega

la cabra, del rock a la cuina

4 de novembre de 2019

CABRA El grup de rock “Sopa de cabra” no té pas, com pot semblar, un nom excèntric: la cabra de mar, en efecte, pot fer una sopa excel.lent. El problema és que, a causa de la influència espanyola, sovint coneixem més els noms d’ aquesta procedència (ni que siguin manllevats al basc) que els autòctons.

Llegir més

LA CLOVA

29 d'octubre de 2019

CLOVA I CLOÏSSES Actualment les cloïsses -o grúmols, com es diu al Delta de l’ Ebre- es mengen vives, i cru, per influència japonesa, així mariscos com els calamars, les gambes,etc. En algunes zones de la Mediterrània s’ hi ha menjat els musclos- cosa del tot desaconsellable, sobretot si són salvatges-, i a Llançà els

Llegir més

LA SOPA MÉS ANTIGA DE LA HUMANITAT

3 d'octubre de 2019

La sopa més antiga del món Fins fa poc crèiem que les sopes més antigues del món eres les que coneixem de Mesopotàmia, al Neolític, segons una tauletes cuneiformes amb receptes del British Museum. Són sopes que no difereixen molt de les actuals. De fet, tal com hem dit, quan al dona inventa la cuina,

Llegir més

EXTREMADURA DURA

25 de setembre de 2019

EXTREMADURA, UNA CUINA DE FRONTERA Cal recordar que hi ha una Extremadura a Portugal, que comparteix força plats amb l’ Extremadura espanyola…També hi ha una Extremadura de Sòria, de la que parla Antonio Machado. Extremadura és el país dels “Santos Inocentes”, que encara no ha fet cap revolució i manté, com Andalusia, estructures de domini

Llegir més

embotits andalusos, un perfum cristià

24 de setembre de 2019

ELS EMBOTITS ANDALUSOS, UNIVERS DE PERFUMS Aquesta antiga nació o nacionalitat té,alhora, la paradoxa d’haver sostingut la civilització aràbigo-andalusa (i riques comunitats jueves), que prohibien el consum de porc, i els cristians, que, ben al contrari, havien d’ exterioritzar sorollosament la seva afecció, amb aquesta mena de tòtem del cristianisme que és el porc. No

Llegir més

memòria del pa: pans del món i entrepans

23 de setembre de 2019

Memòria del pa Tots tenim e recor d ‘ algun pa de la nostra vida. En el meu cas és ben potent: a casa hi havia un forn públic, i tota la meva infància la vaig viure entre feixines, cendres,  olor de llevat i de pans acabats de sortir del forn. Sobretot a l´hivern, ben

Llegir més

Un barbarisme ben present, el “relleno”

12 de setembre de 2019

  POMES FARCIDES AMB CARN Es tracta d’ una de les preparacions més originals i antigues de la cuina catalana, anomenat “relleno”, “pomes de relleno”, pomes amb tap, pomes capçades o pomes farcides. En tenim receptes del segle XVIII, que he publicat als meus llibres “La cuina monàstica”, “La cuina del 1714” i “La cuina

Llegir més

L’ APORTACIÓ DE JOSEP PLA A “EL QUE HEM MENJAT”

12 de setembre de 2019

Tinc un amic que, quan sent parlar de Josep Pla o el cito, es posa histèric, i el tracta de franquista i feixista. Si apliquéssim aquest criteri, poter no ens quedaria cap escriptor ni cap artista plàstic- ni Picasso, ni Neruda, ni Antonio Machado, ni Dalí…; dels artistes, per damunt de tot, cal esperar la

Llegir més

licors del món

21 d'agost de 2019

ELS LICORS DEL MÓN Un licor és una beguda hidroalcohòlica aromatitzada obtinguda per maceració, infusió o destil.lació de diverses substàncies vegetals naturals, amb alcohols aromatitzats, extractes aromàtics, essències o aromes, colorants. Solen tenir un contingut alcohòlic superior als 30º centesimals. El licor pròpiament dit, doncs, s’ oposa a l’ aiguardent o destil.lat, que no pot

Llegir més

Crema de porros, Vichyssoise i Porrada

18 d'agost de 2019

CREMA DE PORROS Vichyssoise Aquesta deliciosa crema de porros és tan popular- s’ en troba d’ envasada en tetrabrik- que ja valdria la pena anomenar-la vixissuà (o un nom similar). Aquest nom suggereix la relació d’ aquesta crema amb el famós centre termal de Vichy, a la regió francesa del Borbonès. I , no obstant

Llegir més

existeix, l’ alimentació sana?

13 d'agost de 2019

Els aliments especials: dietètics, funcionals. Naturals. El vegetarianisme, veganisme, flexiterisme.   Hi ha aliments que es presenten amb una etiqueta: naturals, dietètics, funcionals… Natural és allò relatiu, pertanyent o pròxim a la Natura. S’ oposa, per tant, a artificial. Aplicat a la cuina, en podem trobar diverses aplicacions. Així, per a alguns, la cuina corrent

Llegir més

EL PAÍS DE L’ ALLIOLI

13 d'agost de 2019

Als de Tamarit Albaida, Mos diuen llentaïms; Vosaltres sols mengeu pa i enciam, Nosaltres els donem als conills.   L’ERÒTIC ALLIOLI Allioli i altres salses, mulladors i amanides Una de les més clàssiques i antigues salses de Catalunya, la Catalunya Nord (França), Andorra, la Franja (Aragó), les Illes Balears i el País Valencià, de Castelló

Llegir més