CALAMARS FARCITS
Els calamars es poden farcir amb els propis tentacles, ou dur, gambes, etc., però la recepta més original de tota la Mediterrània, sens dubte, és embotits amb carn. A la Costa Brava- i, de fet, arreu de Catalunya-, és una recepta molt corrent, tant a les cases com als restaurants.
Ingredients
1 kg de calamars
1/4 de kg de carn de porc picada (aproximadament; pot ser una barreja de porc i vedella)
1 ceba mitjana
2 tomàquets petits
all
julivert,farina
oli,sal, pebre
Elaboració
Netegeu els calamars i guardeu les ales i la part del cap i potes. Això ho trinxeu amb un tallant juntament amb la carn; hi afegiu all i julivert i una pols de sal. Amb tot això farciu els calamars.
Cosiu l’ obertura, a fi que el farciment no s’ escapi.Poseu oli en una paella, enfarineu els calamars i fregiu-los una mica, deixant que agafin color.
En el mateix oli hi feu sofregir la ceba, ben picolada i quan sigui rossa hi tireu el tomàquet, pelat i picolat.
Al cap d’ uns minuts hi fiqueu els calamars i una mica d’ aigua.
Deixeu-ho coure a foc suau, vigilant que no hi falti aigua però que la salsa quedi una mica reduïda, fins que siguin cuits (una mitja hora). Proveu-ho de sal i pebre.
Notes
-Al sofregit també hi podeu afegir all,julivert,farina, vi,pebre vermell o coent etc., segons acostumeu a fer-ho.
-Hi ha qui el farcit el fa amb botifarra crua , i hi ha qui hi afegeix la meitat de carn de vedella o un 75%.
-Algunes cuineres giren les bosses dels calamars, i d’ aquesta manera no hi ha tant perill que es buidin. En comptes de cosir-se, es poden aguantar amb un escuradents
-Hi podeu afegir una picada, enriquida, si voleu, amb xocolata.S’ hi pot posar galetes o una llesqueta de pa fregit, així com vi ranci o vi blanc.
-Hi ha qui lliga el farciment amb ou o pa, però no és necessari.
-Semblantment, hi ha qui prescindeix de fregir-los
-Al vostre gust, podeu afegir al plat unes gambes o unes escamarlans, que coguin en la mateixa salsa
Finalment, a Tossa de Mar afegeixen poma al farciment i xocolata.
A Mallorca els farceixen amb sobrassada. També s’ hi pot posar pernil o arròs, com es fa a Grècia, Turquia etc.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!