BONA VIDA

Jaume Fàbrega

21 de setembre de 2022
2 comentaris

TEMPS D’ ARENGADES

ARENGADES, SARDINES I CAPELLANS

On destaca més la cuina popular valenciana és en peix sec o salat. S’ hi acosten les Balears, amb el seu peix sec de Formentera- acollida des d’ Itàlia a l’ Arca del gust de l´organització Slow Food-.Cal citar, en primer lloc les sardines de bóta, de tabal,  salades o de casc- dites arengades a Catalunya i Mallorca i pinxes- de l’ anglès pilchards, sardines- a Menorca-. Bo són arengs, com se sol posar a les males traduccions, sinó sardines salada i premsades, que abans d’ elaboraven a Catalunya- l’ Escala, etc.- i després es va exportar el procés a Isla Cristina (repoblada per catalans i valencians), d´on procediexen ara.  Les arengades no s’ ha de confondre amb les “sardines de la costa”, producte semifresc , salades i sense premsar, i al qual alguns cuiners li han donat un ús brillant.

I tot i que es deia “la sardina tot espina”, aquest menjar dels pobres, en forma d’arenada o sardina salada,era de consum massiu a Catalunya, la Franja, la Catalunya Nord i fins a Provença; al País Valencià, fins i tot en comarques relativament properes de la costa, com la Ribera, on en un típic “esmorzaret” del qual n’ he pogut fruir, fregides a la paella amb pebrot i ceba. A Castelló de la Plana també es fan, fregides amb pebrots. Els homes que eixien a treballar al camp s’ emportaven un crostó de pa i una sardina salada- “per a menjar-se un tros de pa, qualsevol sardina és bona”, fa la dita. Eren una menja del temps de plegar les olives i quan s’ elaborava l´oli a les almàsseres (trulls, molins, tafones). Se solien menjar fregides,  sovint amb un ou caigut, amb abundant pa i vi. Igualment, com a Catalunya se’n feien coques, entrepans memorables com la Clotxa o el sorprenent Esmorzar de veremadors , amb pa torrat amb tomàquet, arengades i raïm (millor moscat), un esmorzar que compartim amb els occitans i que un servidor vaig fer preparar a Ferran Adrià, Arguiñano i altres cèlebres cuiners en un event sobre el vi novell… A Mallorca i a Eivissa són també un menjar corrent, en amanides, amb pasteta (arrebossades), per a farcits, etc. A Mallorca en fan grans creacions, com les arengades amb tomàtiga. En altres indrets se’ en fa sopes, s’ arrebossen es guisen, en fregeixen o en fan amanides.

Un servidor, quan era petit, a partir de la tardor menjava torrades amb tomata i una arengada, verdura o llegums, etc. Quan puc encara m’ ho permeto. Sen troben en tabal rodó (per a mi les millors), quadrat o envasades el buit (molt còmodes). També quan era petit, a Banyoles hi havia una botiga, “Ca l’ Arengadaire”, que només venien arengades: grosses, petites, rovellades, sense rovellar, etc.

El peix sec te poca presència a la Costa Brava, però s’ hi coneixia per l’ aportació dels pescadors que van venir de l’ Ametlla de Mar o “la Cala”- coneguts popularment com a caleros- i o bé els de Campello (ara un feu de l´espanyolisme més animal). Al País Valencià en general i a Alacant en particular, saladures de peix i el peix sec tenen un gran predicament: capellans-que es rostien-, verats, tonyina, bonítol sorra, moixama…El Mercat de la capital, per exemple, ofereix tota mena d’ aquests peixos salats, alguns procedents del Marroc. Quan estava al mas el Sopalmo, amb Antoni Miró i Ovidi Montllor, aquest el primer que feia era anar al mercat i comprar peix salat, que menjava amb fruïció.

La cançó diu:

Si vols sopar no te’n vages,

Sardines fregides tinc;

Un plateret de pebreres,

Postres i un barral de vi,

Que es refereix, certament, a les arengades a l´estil de Castelló.

Del peix blau en destaquem la sardina, la boga- la famosa “bogueta” d’Alacant, que les peixateres pregonaven als barris populars- el verat, bísol o “cavalla”, els seitons o aladroc, la cerviola (o círvia), el sorell, l’ amploia, a part dels túnids. Peix sempre a l´abast de tothom, el més consumit, tot i que  la dita fa que “El peix blau al vell no li plau”.

Igualment es fa en mulladors o tomaca i pimentons, amb arròs, amb tallaïns (Alacant), al forn o en escabetx, una gran especialitat d’ origen medieval. El peix dels pobres: no obstant Josep Pla (del qual n’ he publicat fa poc un llibre de bibliòfil editat per l’ Acadèmia Catalana de Gastronomia i la Associació de Bibliòfils titulat “Pla- Adrià”, on hi ressenyo l´amor de Josep Pla per les sardines,puix afirmava que era el millor peix de casa nostra, fet a la brasa. I el fabulós món dels escabetxos, medieval i barroc, o actual. La prova és que a Dénia encara es fa un escabetx amb ceba, panses i pinyons, tal com apareix al Llibre de Sent Soví (s. XIV). El mot escabetx ens va venir del persa a través de l’ àrab, i del català va passar a altres llengües (Corominas).Hi ha tradició, sobretot a Alacant, de fer seitons amb vinagre, dits “agrets” en algunes localitats. Les sardines i altres peixos blaus també són populars fregits a la brasa, guisats, en suquets: Boga amb ceba, o amb ceba i tomata, o amb tomata- un plats que també trobem a Sicília (Vopa fritta ca cippudata, en sicilià). S’ hi poden afegir uns ous caiguts o ferrats, com es fa també a Tortosa. Aquí  no són corrents les sardines farcides; en canvi, n’ he menjat d’ exquisides, amb el meu amic de Marràqueix, Hassan, a Essaouira, l´única ciutat quadriculada i racional  del Marroc. La sardina fregida ha estat un aliment fonamental del poble, tot i que Josep Pla afirma, com dèiem,que només s’ hauria de menjar a la brasa. Com hem dit, era popular per a fer escabetxos, abans d’ una gran importància estratègica, en no haver-hi neveres. Als llibres de cuina medieval i conventual i també se’n feien de peix blanc, com ara l´orada, el lluç, etc.

  1. a casa sempre tenim un parell d’arengades de bota a la nevera, de les rovellades, ens encanten. Els meus pares eren de la província de Granada i al seu poble era típic aquesta manera contundent de fer-les:

    En una paella es fregeixen un grapat d’alls mb pell i tot i amb un tall al mig. Un cop torrats en el mateix oli es fan les arengades que es reserven juntament amb els alls i, en aquest oli, es fan uns ous ferrats. Una bomba que els permetia sirgar tot el dia feinejant als camps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!